ΑΘΗΝΑ
21:04
|
04.05.2024
Πρόκειται για την πρώτη φορά που επικεφαλής του Πενταγώνου επισκέπτεται τη Σουηδία εδώ και πολλά χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ επισήμαναν εκ νέου την υποστήριξή τους προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, επισκέφθηκε τη χώρα για να συναντηθεί με τον Σουηδό ομόλογό του. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας αρχηγός του Πενταγώνου επισκέπτεται το σκανδιναβικό κράτος εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Ο Όστιν είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ουάσιγκτον «ανυπομονεί να υποδεχθεί σύντομα τη Σουηδία ως το 32ο» μέλος του ΝΑΤΟ και είπε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι αυτό θα συμβεί πριν από την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Ο υπουργός Άμυνας προέτρεψε την Τουρκία και την Ουγγαρία, τα δύο τελευταία μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την ένταξη της Στοκχόλμης, να επικυρώσουν την ένταξη το συντομότερο δυνατό.

Τον περασμένο Μάιο, η Σουηδία και η Φινλανδία απαρνήθηκαν τη μακροχρόνια ουδετερότητά τους και υπέβαλαν αιτήματα για ένταξη στο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτικό μπλοκ, επικαλούμενες την απειλή της Ρωσίας επ’ αφορμής της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ωστόσο, για να εγκριθεί το αίτημα ένταξης πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από όλα τα σημερινά κράτη μέλη. Αυτή η διαδικασία μπλοκαρίστηκε από την Ουγγαρία και την Τουρκία, με την Άγκυρα να κατηγορεί τα σκανδιναβικά κράτη ότι υποστηρίζουν κουρδικές «τρομοκρατικές ομάδες» όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ενώ η υποψηφιότητα της Φινλανδίας επικυρώθηκε τελικά τόσο από την Άγκυρα όσο και από τη Βουδαπέστη στα τέλη Μαρτίου, με τη χώρα να εντάσσεται επίσημα στο μπλοκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το αίτημα της Σουηδίας δεν έχει προχωρήσει.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Στοκχόλμη δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί πλήρως τα παράπονά της, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, την κατηγόρησε ότι «διέδωσε κραυγαλέα ψέματα για την Ουγγαρία, για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία, για τη δημοκρατία, για τη ζωή εδώ».

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική στη συντηρητική κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Και οι δύο υποστηρίζουν την παρακράτηση κεφαλαίων της Ε.Ε. που θα διατίθεντο τη Βουδαπέστη λόγω της καταστολής των δικαιωμάτων μεταναστών και LGBTQ κοινοτήτων από τον Όρμπαν, καθώς και ανησυχίες για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα