ΑΘΗΝΑ
20:08
|
02.05.2024
Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί, καθώς απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια εκεχειρίας και απελπισμένοι κάτοικοι της πρωτεύουσας προσπαθούν να την εγκαταλείψουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι εχθροπραξίες μεταξύ των αντιπάλων στρατηγών στο Σουδάν, εντείνονται οι πιέσεις από τον ΟΗΕ, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο και άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς για μια πραγματική κατάπαυση του πυρός, ώστε να βρεθεί τρόπος να απομακρυνθούν άμαχοι αλλά και ξένοι υπήκοοι από τη ζώνη των συγκρούσεων.

Οι πιέσεις αυξάνονται, αλλά οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές, καθώς η δεύτερη προσπάθεια εκεχειρίας που ανακοινώθηκε από χθες Τετάρτη στις 6 το απόγευμα, τοπική ώρα, απέτυχε με τον τακτικό στρατό και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης να αλληλοκατηγορούνται για την μη τήρησή της.

Οι κάτοικοι του Χαρτούμ, αλλά και άλλων πόλεων της χώρας, παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς ρεύμα και νερό για έκτη ημέρα, ενώ οι προμήθειες τροφίμων εξαντλούνται και η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο πιεστική. Από χθες το πρωί πολλές οικογένειες ξεκίνησαν μια απελπισμένη προσπάθεια να φύγουν από την πρωτεύουσα, προς περιοχές όπου η κατάσταση είναι καλύτερη.

Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών εκτοξεύονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ να ανακοινώνει, χθες Τετάρτη, ότι τουλάχιστον 296 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν από την έναρξη των μαχών, ενώ οι ανησυχίες για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό νεκρών είναι βάσιμες, καθώς πτώματα παραμένουν στους δρόμους γιατί η περισυλλογή τους είναι πολύ επικίνδυνη εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Στόχος στρατιωτικών επιδρομών έχουν γίνει 39 νοσοκομεία στο Σουδάν, σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών στο CNN, ενώ το ιατρικό προσωπικό αδυνατεί να προσεγγίσει τους τραυματίες και να θάψει τα θύματα της σύρραξης.

Στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι ότι οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί που βρίσκονταν σε αεροπορική βάση στο βόρειο Σουδάν προκειμένου να συμμετέχουν σε κοινή άσκηση με τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και είχαν συλληφθεί από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα και καθώς οι μάχες εντείνονται, αρκετές χώρες αναζητούν τρόπους απομάκρυνσης των πολιτών τους από τη χώρα.

Η Ιαπωνία ανέφερε ότι οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας της εξετάζουν τον τρόπο απομάκρυνσης περίπου 60 Ιάπωνων πολιτών, με ένα στρατιωτικό αεροπλάνο σε ετοιμότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τανζανίας ανέφερε στο κοινοβούλιο ότι η κυβέρνησή του αξιολογεί επίσης εάν ήταν δυνατή η εκκένωση 210 πολιτών της, ενώ εκατοντάδες Ινδοί πολίτες κάνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις στο Νέο Δελχί για άμεση εκκένωση από το Σουδάν.

Την ίδια, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις καταρτίζουν σχέδιο εκκένωσης από τη χώρα των περίπου 150 Ελλήνων που παραμένουν εκεί, 15 από αυτούς εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη του Χαρτούμ.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το σχέδιο ονομάζεται «Κόσμος» και θα τεθεί σε εφαρμογή όταν κριθεί πως το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα