Να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ προέτρεψε τον πρόεδρο του Νίγηρα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αφρική τον Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με το Axios. Ο Νίγηρας και το Ισραήλ διέκοψαν επίσημα τις σχέσεις τους το 2002 λόγω της ισραηλινής στρατιωτικής δράσης στα παλαιστινιακά εδάφη.
Σε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Νίγηρα, Μοχάμεντ Μπαζούμ, τον περασμένο μήνα, ο Μπλίνκεν πίεσε τον ηγέτη να «προχωρήσει προς την εξομάλυνση των σχέσεων» με το Ισραήλ, ανέφερε χθες το Axios, επικαλούμενο Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Ο Μπλίνκεν ενημέρωσε αργότερα τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, σχετικά με τις συζητήσεις, είπαν οι αξιωματούχοι, μερικοί εκ των οποίων σημείωσαν ότι ο Κοέν πρότεινε την πρόσκληση του Νίγηρα στο επόμενο φόρουμ του Νεγκέβ, μια ετήσια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και αραβικά κράτη όπως το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο.
Πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι η ηγεσία του Νίγηρα είναι ανοιχτή στην «αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ», αλλά ισχυρίστηκαν ότι ήλπιζαν σε «παραδοτέα» σε αντάλλαγμα από την Ουάσιγκτον.
Αν και ο Μπλίνκεν είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται τον Νίγηρα από τότε που η πρώην αποικία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1960, τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο Νίγηρας έχει γίνει σημαντικός εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ στο Σαχέλ – μια περιοχή που εκτείνεται νότια της Σαχάρας.
Μετά την επένδυση περίπου 110 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή μιας τεράστιας βάσης drone στον κεντρικό Νίγηρα το 2016, η Ουάσιγκτον συνέχισε να διοχετεύει μεγάλους όγκους στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, καθιστώντας την τον «μεγαλύτερο αποδέκτη στρατιωτικής βοήθειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Δυτική Αφρική», σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου.
Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν κατά διαστήματα επιχειρήσει στον Νίγηρα κατά τη διάρκεια του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας και έχουν αναπτυχθεί εκεί στο πλαίσιο μιας σμυφωνίας του 2013.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τις χώρες της περιοχής του Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένων του Νίγηρα, του Τσαντ, του Μάλι, της Μαυριτανίας και της Μπουρκίνα Φάσο, ανεβάζοντας τη συνολική βοήθεια των ΗΠΑ στην περιοχή στα 233 εκατομμύρια δολάρια για το 2023.
Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Νίγηρα ήταν εδώ και καιρό δυσχερείς. Μετά τη διακοπή των σχέσεών τους το 1973, οι δύο χώρες είχαν μια επαναπροσέγγιση μετά τις Συμφωνίες του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) το 1996, αλλά διέκοψαν και πάλι τις επαφές τους μετά την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση του 2002. Έκτοτε δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.