ΑΘΗΝΑ
23:11
|
05.05.2024
Επιστρέφει στο Περού ο πρώην πρόεδρος Αλεχάντρο Τολέδο, εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο δωροδοκίας και υπεξαίρεσης χρημάτων για το σκάνδαλο Όντεμπρεχτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλεχάντρο Τολέδο επέστρεψε την Κυριακή στο Περού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και έγινε ο τρίτος αρχηγός κράτους που φυλακίστηκε με κατηγορίες για διαφθορά. Ο Τολέδο, 77 ετών, έχει διαταχθεί να εκτίσει προφυλάκιση 18 μηνών σε αστυνομική βάση στα περίχωρα της πρωτεύουσας Λίμα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Στην ίδια φυλακή κρατούνται οι πρώην πρόεδροι Αλμπέρτο Φουτζιμόρι και Πέντρο Καστίγιο.

Επικαλούμενος θέματα υγείας, ο δικηγόρος του Τολέδο είπε στους δημοσιογράφους ότι θα ζητούσε άδεια για να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Τολέδο κατηγορείται ότι έλαβε δωροδοκία 20 εκατομμυρίων δολαρίων από τον βραζιλιάνικο κατασκευαστικό γίγαντα Odebrecht με αντάλλαγμα την ανάθεση στην εταιρεία ενός επικερδούς συμβολαίου αυτοκινητόδρομου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2001-2006.

Ο Τολέδο συνελήφθη τον Ιούλιο του 2019 στο σπίτι του στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια, μετά από αίτημα έκδοσης που υποβλήθηκε από το Περού τον Μάιο του 2018. Ο πρώην πρόεδρος είχε εγκατασταθεί στη βόρεια Καλιφόρνια αφού είχε διοριστεί ως επισκέπτης υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στο οποίο είχε σπουδάσει.

Ο Τολέδο πέρασε οκτώ μήνες στη φυλακή προτού του επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο αμερικανός δικαστής Τόμας Χίκσον αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2021 ότι το Τολέδο θα μπορούσε να εκδοθεί στο Περού, απόφαση που στη συνέχεια εγκρίθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Αρχικά έπρεπε να παραδοθεί στις Περουβιανές αρχές στις 7 Απριλίου, αλλά ένα ομοσπονδιακό δευτεροβάθμιο δικαστήριο ανέστειλε την εντολή για 14 ημέρες ώστε να δώσει στους δικηγόρους του χρόνο να ασκήσουν μια τελευταία έφεση, η οποία απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Είμαι βαθιά απογοητευμένος με ό,τι συνέβη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (ΗΠΑ) και το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά αυτό δεν αφαιρεί την ευγνωμοσύνη μου σε αυτή τη χώρα που μου έδωσε τα πάντα», είπε ο Τολέδο στην EFE.

Οι κατηγορίες εναντίον του Τολέδο προέκυψαν από μια έρευνα που προκλήθηκε από μια τεράστια διευθέτηση στην οποία κατέληξαν η Odebrecht και η πετροχημική μονάδα της, Braskem, τον Δεκέμβριο του 2016 με αρχές στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ελβετία.

Οι βραζιλιάνικες εταιρείες ομολόγησαν την ενοχή τους και συμφώνησαν να πληρώσουν τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιλύσουν κατηγορίες που προέκυψαν από νοθευμένα προγράμματα που ξεκίνησαν ήδη από το 2001 και αφορούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες σε αξιωματούχους σε περισσότερες από δώδεκα χώρες.

Ο Τολέδο είναι ένας από τα πολλά περουβιανά πολιτικά στελέχη που έχουν παγιδευτεί στο σκάνδαλο του Odebrecht, συμπεριλαμβανομένων των διαδόχων του ως προέδρου Άλαν Γκαρσία, Ολλάντα Χουμάλα και Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι.

Ο Γκαρσία αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 2019 όταν η αστυνομία ήρθε στο σπίτι του στη Λίμα για να τον συλλάβει. Ο Κουτσίνσκι, 84 ετών, αναμένει τη δίκη σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2019, ενώ η 60χρονη Χουμάλα παραμένει υπό έρευνα.

Μια άλλη φιγούρα που εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Όντεμπρεχτ είναι η τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία Κέικο Φουτζιμόρι, κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος εκτίει ισόβια κάθειρξη για σφαγές που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του το 1990-2000.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα