ΑΘΗΝΑ
09:35
|
02.05.2024
«Θέλουμε οι Ουκρανοί να είναι σε θέση να αμυνθούν και, εάν επιλέξουν δικές τους επιθετικές επιχειρήσεις, να έχουν τα μέσα να τις πραγματοποιήσουν», δήλωσε ο…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν περισσότερες ρωσικές επιθέσεις, παρόλο που προετοιμάζουν μια δική τους αντεπίθεση, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Voice of America.

«Την άνοιξη, καθώς ο καιρός θα βελτιώνεται -και έχει ήδη αρχίσει να βελτιώνεται-, μπορούμε να περιμένουμε ότι οι Ρώσοι θα θέλουν να προχωρήσουν στην επίθεση σε ορισμένες περιοχές», εξήγησε ο Κίρμπι.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να αμυνθούν καλύτερα από κάτι τέτοιο και πως, εάν επιλέξουν δικές τους επιθετικές επιχειρήσεις, θα έχουν τα μέσα να τις πραγματοποιήσουν», πρόσθεσε.

Το Κίεβο υπόσχεται εδώ και μήνες να ξεκινήσει μια αντεπίθεση κατά της Ρωσίας κάποια στιγμή την άνοιξη, αφού έλαβε όπλα και εκπαίδευση για τα στρατεύματά του από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη.

Ωστόσο, η επιχείρηση δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής και ενδέχεται να μην ξεκινήσει μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού πρωθυπουργού, Ντενίς Σμιγκάλ. Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα, προειδοποίησαν να μην αντιμετωπίζεται η πολυαναμενόμενη επίθεση ως η αποφασιστική στιγμή της αναμέτρησης.

Αρκετές αναφορές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν δείξει ότι η ουκρανική αντεπίθεση – εάν και όταν έρθει – μπορεί να μην οδηγήσει σε σημαντικά κέρδη. Οι σκεπτικιστές ανέφεραν τις απώλειες στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων των έμπειρων στρατιωτών, την έλλειψη πυρομαχικών πυροβολικού και την αυξανόμενη πίεση από τα ρωσικά στρατεύματα ως παράγοντες που υπονομεύουν τις θέσεις του ουκρανικού στρατού.

Η πόλη Μπαχμούτ (ή Αρτεμόβσκ για τους Ρώσους) έγινε εδώ και μήνες το θέατρο μερικών από τις πιο αιματηρές μάχες της σύγκρουσης. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να επιχειρούν τώρα να καταλάβουν το δυτικότερο τμήμα της πόλης, το οποίο παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρνήθηκε να αποσύρει τα στρατεύματα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις Αμερικανών αξιωματούχων να το πράξει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται απόρρητα έγγραφα που φέρεται να διέρρευσαν από το Πεντάγωνο. Ο Ζελένσκι φέρεται να φοβόταν ότι η πτώση της πόλης θα έπληττε το ηθικό και συνέχισε να προσκολλάται σε αυτό παρά τις μεγάλες απώλειες.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner Group, που παίζει σημαντικό ρόλο στη μάχη για το Μπαχμούτ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι εκτιμά πως το Κίεβο θα ξεκινήσει την αντεπίθεσή του μόλις η πόλη καταληφθεί από τη Ρωσία. «Ο Ζελένσκι θα χρειαστεί μια μεγάλη νίκη. Και θα ξεκινήσει την αντεπίθεση για χάρη της», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα