ΑΘΗΝΑ
11:19
|
08.05.2024
Οι αρχές της Σιγκαπούρης εκτέλεσαν τον 46χρονο που κατηγορούνταν για διακίνηση κάνναβης, αψηφώντας τις παγκόσμιες εκκλήσεις για επανεξέταση της απόφασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν σήμερα πως εκτέλεσαν δι’ απαγχονισμού του σαρανταεξάχρονο ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για διακίνηση ενός κιλού κάνναβης, αψηφώντας τις εκκλήσεις από το εξωτερικό να επανεξετάσουν την υπόθεση και να καταργηθεί η θανατική ποινή στην πόλη-κράτος.

Η ποινή του Ταγκαράτζου Σουπιάχ, 46 ετών, υπηκόου Σιγκαπούρης, «εκτελέστηκε σήμερα στη φυλακή Τσαγκί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της σιγκαπουριανής υπηρεσίας φυλακών.

Ο Ταγκαράτζου Σουπιάχ εκτελέστηκε παρά την έκκληση που απηύθυνε χθες Τρίτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις αρχές της Σιγκαπούρης να «επανεξετάσουν επειγόντως» την απόφαση να απαγχονιστεί.

Την Τετάρτη, η οικογένεια του Σουπιάχ συγκεντρώθηκε στη φυλακή Changi κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης στα ανατολικά για να παραλάβει τη σορό του.

Μια ημέρα νωρίτερα ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής για τον Αγώνα κατά των Ναρκωτικών, επίσης απηύθυνε έκκληση στην πόλη-κράτος να μην εκτελέσει τον 46χρονο, κρίνοντας, όπως και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη της οικογένειας του θανατοποινίτη, πως δεν είχε στην πραγματικότητα ουδεμία ανάμιξη στη διακίνηση ναρκωτικών για την οποία καταδικάστηκε και καταγγέλλοντας κενά στην υπόθεση.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σιγκαπούρης όμως απέρριψε χθες Τρίτη την έκκληση και τις εκτιμήσεις του κ. Μπράνσον, κατηγορώντας τον πως επέδειξε παντελή «έλλειψη σεβασμού στους δικαστές» και «στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης» της χώρας.

Ο Ταγκαράτζου Σουπιάχ καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το 2018, για τη φερόμενη συμμετοχή του στο λαθρεμπόριο 1,01 κιλού κάνναβης, ποσότητας διπλάσιας από αυτή που επισύρει την ποινή του θανάτου στη Σιγκαπούρη, χώρα που συγκαταλέγεται σε αυτές με τις πιο αυστηρές ποινές στον πλανήτη όσον αφορά τα ναρκωτικά.

Η Σιγκαπούρη έχει μερικούς από τους πιο σκληρούς νόμους κατά των ναρκωτικών στον κόσμο. Υποστηρίζει ότι αυτά αποτελούν αναγκαίο αποτρεπτικό παράγοντα για το έγκλημα ναρκωτικών που αποτελεί μείζον ζήτημα σε άλλα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο νόμος της Σιγκαπούρης επιβάλλει τη θανατική ποινή για όσους είναι ένοχοι διακίνησης ναρκωτικών – συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης, της κοκαΐνης, της ηρωίνης και της κεταμίνης – πέρα από μια ορισμένη ποσότητα.

Πέρυσι η Σιγκαπούρη απαγχόνησε 11 άτομα, όλα για κατηγορίες ναρκωτικών – συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα με διανοητική αναπηρία που καταδικάστηκε για διακίνηση ελάχιστης ποσότητας ηρωίνης.

Η γειτονική της Μαλαισία κατάργησε τις υποχρεωτικές θανατικές ποινές νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι δεν ήταν αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας για το έγκλημα.

Εν τω μεταξύ, η κάνναβη έχει αποποινικοποιηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου – συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Ταϊλάνδης, όπου ενθαρρύνεται το εμπόριο της.

«Είναι παράλογο να γνωρίζουμε ότι οι κοντινές χώρες απολαμβάνουν κάνναβη σε τρόφιμα και ποτά και τη χρησιμοποιούν για τα ιατρικά της οφέλη, ενώ η χώρα μας εκτελεί ανθρώπους για την ίδια ουσία», δήλωσε η τοπική ομάδα ακτιβιστών η Transformative Justice Collective.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαμία: 7χρονη παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Μητέρες δολοφονημένων γυναικών μιλούν για τις γυναικοκτονίες

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η Ράφα θα μετατραπεί σε νεκροταφείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα