ΑΘΗΝΑ
14:32
|
03.05.2024
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε την προφυλάκιση του νεαρού, προκειμένου αυτός να μη διαφύγει με τη βοήθεια εχθρών των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ «ξήλωσε» δύο διοικητές της μονάδας στην οποία υπηρετούσε ο φερόμενος ως υπεύθυνος για τη διαρροή απόρρητων αρχείων του Πενταγώνου, Τζακ Τεϊσέιρα, ανέφερε το CBSnews. Το Υπουργείο Άμυνας ερευνά την έκταση της διαρροής.

Ο διοικητής της 102ης Μοίρας Υποστήριξης Πληροφοριών και ο διοικητής του αποσπάσματος που επιβλέπει τη διοικητική υποστήριξη έχουν προσωρινά απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους και επί του παρόντος δεν έχουν πρόσβαση σε απόρρητο υλικό, ανέφερε χθες, επικαλούμενο στρατιωτικούς αξιωματούχους, το CBS. Ο 21χρονος Τεϊσέιρα εργαζόταν ως ειδικός πληροφορικής στην Otis Air National Guard Base στην Μασαχουσέτη.

Οι διοικητές παύθηκαν από τα καθήκοντά τους εν αναμονή περαιτέρω έρευνας από τον Γενικό Επιθεωρητή της Πολεμικής Αεροπορίας, ανέφερε η το δημοσίευμα. Καθώς η έρευνα προχωρά, είναι πιθανό να παυθούν ή να απομακρυνθούν από τη βάση περισσότερα άτομα, πρόσθεσε. Αξιωματούχοι από το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή έφτασαν στη βάση της Μασαχουσέτης την Τρίτη.

Παράλληλα, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ζήτησαν από το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Μασαχουσέτη να θέσει τον Τεϊσέιρα υπό κράτηση ενόψει της δίκης του. Ένα υπόμνημα, που κατατέθηκε ενόψει της σημερινής ακρόασής του στο δικαστήριο, υποστήριξε ότι ο νεαρός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να διαφύγει, εάν δεν προφυλακιστεί, δεδομένου ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ μπορεί να προσπαθήσουν να τον προστατεύσουν.

Τα εχθρικά προς τις ΗΠΑ μέρη «έχουν κάθε κίνητρο να επικοινωνήσουν με τον Εναγόμενο, να αναζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες στις οποίες μπορεί να έχει φυσική πρόσβαση ή να γνωρίζει και να του παράσχουν τα μέσα για να τον βοηθήσουν να φύγει από τη χώρα σε αντάλλαγμα για αυτές τις πληροφορίες», επισήμανε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Τεϊσέιρα αντιμετωπίζει ποινή μακροχρόνιας φυλάκισης και η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε μόλις 19.000 δολάρια, σημειώνεται προς επίρρωση του ότι ο νεαρός πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση, στο έγγραφο.

Ο αεροπόρος είναι ύποπτος ότι διέρρευσε δεκάδες απόρρητα έγγραφα κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών σε μια κλειστή ομάδα συνομιλίας στην πλατφόρμα Discord. Η διαρροή έγινε γνωστή στο κοινό νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού το υλικό έφτασε σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ενώ πολλά από τα έγγραφα που φέρονται να προέρχονται από αυτήν τη διαρροή αφορούν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, άλλα σχετίζονται με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Νότια Κορέα. Τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι η Ουάσιγκτον κατασκόπευε τους στενούς συμμάχους της.

Σύμφωνα με το Reuters, εκτιμάται ότι η διαρροή αποτελεί την πιο σοβαρή παραβίαση της ασφάλειας των ΗΠΑ από τότε που περισσότερα από 700.000 έγγραφα, βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα εμφανίστηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks το 2010. Το Πεντάγωνο χαρακτήρισε τη διαρροή «σκόπιμη, εγκληματική ενέργεια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα