ΑΘΗΝΑ
05:08
|
02.05.2024
Η συμφωνία υπογράφηκε στο περιθώριο της 26ης Συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της ASEAN+3.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κεντρικές τράπεζες της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την προώθηση της διεξαγωγής του διμερούς εμπορίου στα εθνικά τους νομίσματα, το γουάν Κορέας και τη ρουπία Ινδονησίας, αντί του δολαρίου.

Η κίνηση εκτιμάται πως θα βοηθήσει τις εταιρείες της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας να μειώσουν το κόστος συναλλαγών και την έκθεση σε κινδύνους που προκύπτουν από τη συναλλαγματική ισοτιμία, ανέφεραν σε κοινή δήλωση οι δύο κεντρικές τράπεζες.

Η Τράπεζα της Ινδονησίας και η Τράπεζα της Κορέας τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη μεταξύ τους συνεργασία μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και τακτικών συζητήσεων.

Η συμφωνία υπογράφηκε στο περιθώριο της 26ης Συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της ASEAN+3 που ξεκίνησε χθες στην νοτιοκορεατική πόλη Ίντσεον.

Η ομάδα ASEAN+3 αποτελείται από τα δέκα κράτη μέλη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, στα οποία προστίθενται η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Οι τάσεις απομάκρυνσης από το δολάριο στο διεθνές εμπόριο εντείνονται σε χώρες οικονομικών μπλοκ όπως η ASEAN και τα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Τον Μάρτιο, η Βραζιλία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία για συναλλαγές στα δικά τους νομίσματα, εγκαταλείποντας τη μεσολάβηση του δολαρίου.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ινδονησίας, Πέρι Γουαρτζίγιο, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του απομακρύνεται από τη χρήση του δολαρίου στο εμπόριο με χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Ο ίδιος ανακοίνωσε και το ότι η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας ετοιμάζεται να καταργήσει σταδιακά τη Visa και τη Mastercard και να θέσει σε λειτουργία ένα εγχώριο σύστημα πληρωμών με κάρτα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα