ΑΘΗΝΑ
06:16
|
19.05.2024
Αθήνα και Άγκυρα, είπε, μπορούν να βρουν λύση, αλλά επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δεχθεί σε κάποια σημεία μικρότερο εύρος των χωρικών της υδάτων» ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο in.gr  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας,  προσθέτοντας ότι «το τι θα κάνει η Ελλάδα με τα χωρικά της ύδατα, είναι δικό της αποκλειστικό δικαίωμα».

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι στις συνομιλίες με γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία ή η Αίγυπτος, η Ελλάδα δεν διαπραγματεύτηκε το δικαίωμά της για τα 12 μίλια λέγοντας:

«Και με την Ιταλία όταν συζητήσαμε, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση. Και με την Αλβανία όταν συζητήσαμε, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση. Και με την Αίγυπτο όταν συζητήσαμε για αυτό το θέμα, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση. Η UNCLOS αναφέρει επί λέξει ότι “είναι δικαίωμα κάθε χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι 12 μίλια”».

Η διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρυπίδα και η ΑΟΖ

Από την άλλη εμφανίστηκε ανοικτός σε «παζάρι» με την Τουρκία υπό τον όρο πως θα υπάρχει μία γενικότερη πολιτική ανοχή ή συναίνεση, αναφέροντας ότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα δίσταζε να βάλει την υπογραφή του σε κάτι που θα έλυνε την ελληνοτουρκική διαφορά, που όπως επανέλαβε, «η διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως Αθήνα και Άγκυρα μπορούν να βρουν λύση, αλλά επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας «και όχι σε ένα εξωγενές πλαίσιο αρχών και αξιών που κανείς εκτός από τη μια πλευρά που το εισηγείται δεν αποδέχεται». 

 

Σε ερώτηση για την αμφιλεγόμενη στάση της της Ελλάδας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως η στάση «αποχής» που ακολουθεί «ήταν μία εποικοδομητική στάση, που βοηθάει το Βελιγράδι, υπηρετεί τις πάγιες ελληνο-σερβικές σχέσεις και βοηθάει και την Πρίστινα, υπό την έννοια ότι της δείχνει ότι αν βοηθήσει, με τη σειρά της, στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ενσωμάτωσης στο ευρωπαϊκό και το διεθνές γίγνεσθαι».

Πριν με ρωτήσετε γιατί εξεδηλώθη πικρία, οφείλω να πω μάλλον sotto voce από ένα τμήμα του σερβικού πολιτικού συστήματος, αυτό νομίζω ήταν κάτι το αναμενόμενο. Αυτά γίνονται, και αν θέλετε γίνονται και ως μοχλοί πίεσης, τα καταλαβαίνουμε αυτά τα πράγματα» ανέφερε.  

Αναφερθείς στη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως ένα μεγάλο κεκτημένο είναι η μεγάλη αναβάθμιση του επιπέδου των διμερών σχέσεων, υποστηρίζοντας:

«Αυτό δε νομίζω ότι ωφελεί να το θέσει σε διακινδύνευση οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, από οποιοδήποτε κόμμα και αν προέρχεται»  

Όσον αφορά την μετατροπή της χώρας σε σχεδόν ελεύθερο πεδίο δράσης για βάσεις των ΗΠΑ, απάντησε πως η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη και μια χώρα, που έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο μέσα στο ΝΑΤΟ, ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και προάγει τις καλές σχέσεις μεταξύ των συμμάχων της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα