ΑΘΗΝΑ
19:21
|
07.05.2024
Την αντίδραση της Δύσης στις «τερατώδεις» δηλώσεις Μπουντάνοφ ζητά το Κρεμλίνο, ενώ ο Πρίλεπιν κάνει λόγο για δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά του αυτοκινήτου του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δηλώσεις των ουκρανικών αρχών ότι είναι έτοιμες «να σκοτώσουν Ρώσους σε όλο τον κόσμο» δείχνουν ότι το Κίεβο έχει γίνει όχι απλώς χορηγός, αλλά άμεσος οργανωτής τρομοκρατικών ενεργειών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, σήμερα Δευτέρα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Yahoo News, ο Κίριλ Μπουντάνοφ, ερωτώμενος για την πιθανή εμπλοκή του καθεστώτος του Κιέβου στην δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάρια Ντούγκινα, τον περασμένο Αύγουστο που ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, μετά την δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το Σάββατο ο συγγραφέας Ζαχάρ Πρίλεπιν, ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί θα σκοτώνουν Ρώσους «σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, μέχρι την τελική νίκη», προκαλώντας την οργή του Κρεμλίνου.

«Πρόκειται για μια πραγματικά τερατώδης δήλωση. Αυτό που είπε αποτελεί άμεση επιβεβαίωση ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν χρηματοδοτεί απλώς τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά αποτελεί άμεσο οργανωτή τέτοιων δραστηριοτήτων», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Διαθέτουμε ειδικές υπηρεσίες που θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, εν μέσω τέτοιων δηλώσεων. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για αυτό», προειδοποίησε, τονίζοντας ότι η Δύση δεν πρέπει να αγνοήσει τέτοιες δηλώσεις.

«Σήμερα θα παρακολουθούμε στενά την αντίδραση των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, καθώς και της Ουάσιγκτον – ειδικά της Ουάσιγκτον – γιατί είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πως τέτοιες τρομοκρατικές δηλώσεις από το Κίεβο μπορούν να παραμείνουν χωρίς καταδίκη. Επομένως, σήμερα θα περιμένουμε αυτές τις καταδίκες», τόνισε ο Πεσκόφ, υποστηρίζοντας ότι η δήλωση του Ουκρανού αξιωματούχου «επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την ορθότητα της απόφασης του προέδρου Πούτιν να ξεκινήσει τηνειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Το καθεστώς του Κιέβου επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λειτουργεί ως χορηγός της τρομοκρατίας», έγραψε χθες Κυριακή στο κανάλι της στο Telegram, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας, από την πλευρά της τις δηλώσεις Μπουντάνοφ.

Πρίλεπιν: Εγώ οδηγούσα το αυτοκίνητο

Εντωμεταξύ, ο συγγραφέας Ζακάρ Πρίλεπιν, που έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης το Σάββατο και αναρρώνει με τραύματα στα πόδια στο νοσοκομείο, ανέφερε σε νέες δηλώσεις του ότι ήταν ο ίδιος που οδηγούσε ενώ ο οδηγός του που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης ήταν στο διπλανό κάθισμα.

«Υπήρξε κάποια σύγχυση στα μέσα ενημέρωσης. Ο Σάσα (ο Αλέξανδρος Σούμπιν που συνόδευε τον Πρίλεπιν και σκοτώθηκε στην έκρηξη) ήταν στα δεξιά, καθισμένος στη θέση του συνοδηγού. Εγώ ήμουν πίσω από το τιμόνι. Η έκρηξη έγινε κάτω από τα πόδια του», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.

Σύμφωνα όσα αναφέρει ο Πρίλεπιν, έχασε τις αισθήσεις του για αρκετά λεπτά μετά την έκρηξη και στη συνέχεια κάτοικοι της περιοχής που έτρεξαν τον βοήθησαν να βγει έξω τον συνέφεραν. Σημείωσε επίσης ότι λίγα λεπτά πριν την έκρηξη είχε κατέβει από το αυτοκίνητο η κόρη του, ενώ τόνισε πως όπως του ανέφεραν στο νοσοκομείο, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί εναντίον του αυτοκινήτου του ήταν δύο, αλλά μόνο ο ένας εξερράγη.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι ανακριτές που έχουν αναλάβει την υπόθεση, απήγγειλαν σήμερα κατηγορίες για τρομοκρατία, στον ύποπτο ερμιάκοφ που συνελήφθη ως μέλος της ομάδας που εκτέλεσε την επίθεση στον Πρίλεπιν και ζήτησαν την προφυλάκισή του.

«Το Κύριο Τμήμα Ερευνών της Ερευνητικής Επιτροπής, στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας για την έκρηξη στο αυτοκίνητο του Ζακάρ Πρίλεπιν, απήγγειλε κατηγορίες στον Αλεξάντερ Περμιάκοφ, για διάπραξη εγκλημάτων βάσει των άρθρων 205 (Τρομοκρατική πράξη) και 222 (Εμπορία όπλων) του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση όπου προστίθεται ότι ζητούν την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε βάρος του, υπό τη μορφή κράτησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ

Ο ΟΗΕ πιέζει το Ιράν για «συγκεκριμένη» συνεργασία στο ατομικό πρόγραμμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα