ΑΘΗΝΑ
15:20
|
25.04.2024
Ευχαρίστησε την πρόεδρο της Κομισιόν για την απόφαση να παρασχεθούν «ένα εκατομμύριο οβίδες» αλλά κάλεσε να παραδοθούν γρηγορότερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε την Ε.Ε. να επισπεύσει τις παραδόσεις πυρομαχικών και να άρει τους «απαράδεκτους» και «σκληρούς» περιορισμούς στις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών. Απευθυνόταν στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μετέβη σήμερα στο Κίεβο για την «Ημέρα της Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά τα πυρομαχικά, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την πρόεδρο της Κομισιόν για την απόφαση να παρασχεθούν «ένα εκατομμύριο οβίδες» αλλά επέμεινε στην αναγκαιότητα αυτές να παραδοθούν γρηγορότερα. «Τις έχουμε ήδη ανάγκη στο πεδίο της μάχης», δήλωσε.

«Κάθε περιορισμός στις εξαγωγές μας είναι απολύτως απαράδεκτος τώρα διότι ενισχύει τις δυνατότητες του επιτιθέμενου», δήλωσε σχετικά με τα ουκρανικά σιτηρά ο Ζελένσκι.

«Αναμένουμε από την Ε.Ε. την άρση όλων των περιορισμών το συντομότερο δυνατό», συνέχισε, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι σκληρά και έχουν χαρακτήρα προστατευτισμού.

«Εν καιρώ πολέμου, δεν μπορούν παρά να απογοητεύουν», είπε, αναφερόμενος στην Πολωνία, την Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Εδώ και κάποιες εβδομάδες, επικρατεί τεταμένο κλίμα μεταξύ του Κιέβου και των χωρών αυτών σε ό,τι αφορά τα σιτηρά.

Οι αγρότες των παραπάνω χωρών κινητοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, διεκδικώντας κάποια ρύθμιση της αγοράς σιτηρών, καθώς αφότου η Ε.Ε. επέτρεψε την αδασμολόγητη εισαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, τα ουκρανικά σιτηρά αντί να προωθηθούν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, κρατήθηκαν και συσσωρεύτηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, ρίχνοντας κατά πολύ την τιμή της χονδρικής.

Η Πολωνία, το παράδειγμα της οποίας γρήγορα ακολούθησαν άλλες χώρες, είχε μονομερώς απαγορεύσει στα μέσα Απριλίου τα ουκρανικά σιτηρά και άλλα γεωργικά προϊόντα, λέγοντας ότι θέλει να προστατεύσει τους αγρότες της. Οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν την κίνηση «απαράδεκτη» εν μέσω πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε στα τέλη Απριλίου να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για να εγγυηθεί τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών, κυρίως με προορισμό τρίτες χώρες, ένα σημαντικό σημείο για το Κίεβο, που θέλει να είναι σε θέση να συνεχίσει να εξάγει την παραγωγή του.

Στεκούμενη δίπλα στον Ζελένσκι, η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την κατάσταση «δύσκολη».

«Η άμεση προτεραιότητα είναι τώρα η διαμετακόμιση των σιτηρών να γίνεται με διαφανή τρόπο και με τη δυνατότερη χαμηλή τιμή από την Ουκρανία προς την Ε.Ε.», δήλωσε. «Αυτό απαιτεί πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών συμμετεχόντων», συνέχισε η φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας την εφαρμογή μιας «πλατφόρμας συντονισμού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα