ΑΘΗΝΑ
02:25
|
05.05.2024
Λίγες ώρες πριν την άφιξη της φον ντερ Λάιεν για την «Ημέρα της Ευρώπης» ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια σχετικά εκτεταμένη επίθεση προς το Κίεβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία πραγματοποίησε νέα εκτεταμένη πυραυλική επίθεση έναντι στόχων στο Κίεβο τα ξημερώματα, ανακοίνωσε σήμερα η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Τέσσερα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 εκτόξευσαν περίπου 15 πυραύλους από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Σεργκέι Πόπκο, προσθέτοντας ότι όλοι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εκτοξευόμενοι από αέρος πύραυλοι κρουζ Kh-101, είπε.

Στην πρωινή της ενημέρωση, η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν συνολικά 25 πυραύλους κρουζ Kalibr και X-101/X-555 κατά τη διάρκεια της νύχτας της 9ης Μαΐου, από τους οποίους καταρρίφθηκαν οι 23.

Η πυραυλική επίθεση ακολούθησε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη Δευτέρα, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε «αριθμός ρεκόρ» UAV προκειμένου να «ανιχνευτεί και να εξαντληθεί η αεράμυνα του Κιέβου», είπε ο Πόπκο.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, έγραψε στο Telegram ότι συντρίμμια από έναν πύραυλο μπορεί να έπεσαν σε ένα κτίριο κατοικιών στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, αλλά δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει ακόμη το χτύπημα της νύχτας.

Από τον Οκτώβριο, έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες πυραυλικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, με τη χρήση διαφόρων τύπων βλημάτων και drones-καμικάζι, εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών και ενεργειακών εγκαταστάσεων, οδηγώντας σε συνεχόμενα μπλακ άουτ και εξάντληση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

Ενώ αναφέρθηκε μια ανάπαυλα στις πυραυλικές επιθέσεις από τις αρχές Μαρτίου, οι επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία ξεκίνησαν ξανά στις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με τον Πόπκο, είναι ήδη η πέμπτη φορά που εγκαταστάσεις στο Κίεβο γίνονται στόχος αυτόν τον μήνα.

Στο Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Επισημαίνεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετέβη στο Κίεβο το πρωί, όπως είχε από χθες ανακοινωθεί για να συναντηθεί με τον Ζελένσκι για την Ημέρα της Ευρώπης, την οποία πλέον γιορτάζει και η Ουκρανία στις 9 Μαΐου, μετά την υπογραφή σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι μετέφερε την ημέρα μνήμης της αντιφασιστικής νίκης των λαών από τις 9 στις 8 Μαΐου, κάτι που υπογραμμίζεται από το Euronews ως μια επιπλέον κίνηση διαφοροποίησης από τη Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα