ΑΘΗΝΑ
01:04
|
03.05.2024
Ανάλογες ασκήσεις αναμένεται να διεξαχθούν και σε άλλες πόλεις σε όλο το νησί τις επόμενες εβδομάδες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φοβούμενη μια πιθανή επίθεση από το Πεκίνο, η Ταϊβάν αναθεώρησε το είδος των ετήσιων ασκήσεων έκτακτης ανάγκης και για πρώτη φορά περιέλαβε μια προσομοίωση μιας πλήρους κλίμακας επίθεσης στο έδαφός της και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Ταϊπέι.

«Από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είδαμε τη διεθνή και περιφερειακή κατάσταση να αλλάζει, επομένως πρέπει να κάνουμε σχετικές προετοιμασίες», δήλωσε ο δήμαρχος της Ταϊπέι, Τσιάνγκ Γουάν-αν, σύμφωνα με τον The Guardian.

«Θέλουμε ειρήνη και όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ειρήνης κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης, αλλά δεν υποχωρούμε από έναν αγώνα και κάνουμε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ενώ η Ταϊβάν διεξάγει τακτικά ασκήσεις έκτακτης ανάγκης και στρατιωτικές ασκήσεις, που κυμαίνονται από δοκιμές αεροπορικής επιδρομής και σεισμού έως μαζικές ασκήσεις πραγματικών πυρών, οι φετινές ασκήσεις στην Ταϊπέι είναι οι πρώτες που ενσωματώνουν ένα σενάριο όπου ένας κινεζικός πύραυλος χτυπά πολυκατοικία, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και τραυματίζοντας έναν αριθμό αμάχων. Η άσκηση διεξήχθη σε αποκλεισμένη περιοχή στην επιχειρηματική περιοχή της πόλης.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι πάνω από 1.000 πρώτοι ανταποκριτές από τον Ερυθρό Σταυρό, εθελοντικές ομάδες άμυνας, έφεδροι και φοιτητές νοσηλευτικής ασκήθηκαν στο να αποκλείουν τις «πληγείσες» περιοχές και να βοηθούν τους «τραυματισμένους» αμάχους. Οι πυροσβέστες, που ανέλαβαν τους ρόλους των τραυματιών, «διασώθηκαν» από την ταράτσα της «χτυπημένης» πολυκατοικίας και μισογκρεμισμένα λεωφορεία με τη χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων και γερανών.

Ανάλογες ασκήσεις αναμένεται να διεξαχθούν και σε άλλες πόλεις σε όλο το νησί τις επόμενες εβδομάδες.

Το Πεκίνο βλέπει την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιδιώκει να την επανενώσει με την υπόλοιπη Κίνα, κατά προτίμηση με ειρηνικά μέσα. Ωστόσο, εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες, η Κίνα έχει προτείνει ότι θα μπορούσε να καταφύγει στη βία για να καταλάβει τον έλεγχο της επικράτειας, στην οποία διεκδικεί την κυριαρχία της.

Τον περασμένο μήνα, ο κινεζικός στρατός πραγματοποίησε συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν και προσομοίωσε χτυπήματα στο νησί. Το Πεκίνο περιέγραψε τους ελιγμούς ως προειδοποίηση προς τους αυτονομιστές στην Ταϊπέι και τις «εξωτερικές δυνάμεις» που τους υποστηρίζουν, αναφερόμενο λίγο-πολύ στις ΗΠΑ.

Αν και υποτίθεται πως ενστερνίζονται την πολιτική της μίας Κίνας, οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση της Ταϊβάν και έχουν πουλήσει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στις δυνάμεις της. Στις 29 Απριλίου, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού των ΗΠΑ φέρεται να πραγματοποίησε επίσης ασκήσεις προσομοίωσης μιας απάντησης σε μια κινεζική κατάληψη της Ταϊβάν, με τα αμερικανικά στρατεύματα να ασκούνται στο να βοηθήσουν το νησί να αποκρούσει μια επίθεση του Πεκίνου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα