ΑΘΗΝΑ
00:00
|
19.05.2024
Η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου ολοκληρώθηκε με την έκδοση κοινής διακήρυξης που αναφέρεται στο παλαιστινιακό, στο συριακό και στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε απόψε με επιτυχία η ιστορική 32η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με τη συμμετοχή ηγετών των 22 χωρών του οργανισμού παρουσία του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Άσαντ για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Η διακήρυξη της Τζέντας που επισφράγισε την ολοκλήρωση της συνόδου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε τρία κεντρικά ζητήματα: το παλαιστινιακό, η εντατικοποίηση των προσπαθειών προκειμένου να ξεπεράσει η Συρία την κρίση, η βιώσιμη ανάπτυξη και ασφάλεια ως αναφαίρετα δικαιώματα των Αράβων πολιτών.

Το Παλαιστινιακό κεντρικό ζήτημα για τους Άραβες

Στη διακήρυξη της Τζέντας οι συμμετέχοντες αρχηγοί των αραβικών κρατών καταδικάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο «τις παραβιάσεις και πρακτικές που απειλούν τις ζωές και τις περιουσίες των Παλαιστινίων». Επισημαίνει επίσης την σημασία της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίτευξη μίας συνολικής και δίκαιης λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα και μίας πραγματικής προοπτικής για ειρήνη στη βάση των δύο  κρατών στο πλαίσιο διεθνών αποφάσεων.

Για το ξεπέρασμα της κρίσης στη Συρία

Η Διακήρυξη της Τζέντα χαιρετίζει την (πρόσφατη) απόφαση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για «τη συμμετοχή της Συρίας στις συναντήσεις του Συμβουλίου του Συνδέσμου και σε συναφείς οργανισμούς και υπηρεσίες».

Ελπίζουμε πως αυτό θα συμβάλει στην υποστήριξη της σταθερότητας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και στην ανάληψη του φυσιολογικού της ρόλου στον αραβικό κόσμο».

Τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία συνέχισης και αύξησης των αραβικών προσπαθειών για να βοηθηθεί η Συρία να ξεπεράσει την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό αραβικό συμφέρον και τις αδελφικές σχέσεις που ενώνουν όλες τις χώρες.

Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ασφάλεια

Η διακήρυξη αναφέρεται στην βιώσιμη ανάπτυξη, ασφάλεια, σταθερότητα και ειρηνική διαβίωση ως «εγγενή δικαιώματα» των Αράβων πολιτών.

«Αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω συντονισμένων και ολοκληρωμένων προσπαθειών» που υπογραμμίζουν την δέσμευση και την υπερηφάνεια των αραβικών αξιών και πολιτισμού στη βάση του διαλόγου, της ανοχής, της διαφάνειας και της μη ανάμιξης στις υποθέσεις η μία της άλλης χώρας».

Και η διακήρυξη καταλήγει:
«Εκτιμούμε τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και των προσπαθειών που καταβάλλει για να εξασφαλίσει τις σωστές συνθήκες για σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, ιδιαίτερα σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα