ΑΘΗΝΑ
20:42
|
02.05.2024
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά εξέδωσαν μια τελική κοινή δήλωση το Σάββατο, μια ημέρα πριν από το τέλος της συνόδου κορυφής της ομάδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) εξέδωσαν μια τελική κοινή δήλωση το Σάββατο, μια ημέρα πριν από το τέλος της συνόδου κορυφής της ομάδας στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα.

Το TASS συνόψισε τα βασικά μηνύματα του εγγράφου.

Ουκρανία

Η G7 ανέφερε την Ουκρανία σε πολλές διατάξεις της δήλωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την Κίνα, αλλά μόνο μια σύντομη παράγραφος του εγγράφου 40 σελίδων είναι αφιερωμένη απευθείας στην ουκρανική κρίση. Τα κράτη της G7 δήλωσαν ότι δεσμεύτηκαν να εντείνουν τη «διπλωματική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, να αυξήσουν το κόστος για τη Ρωσία και όσους υποστηρίζουν» τη Μόσχα στη σύγκρουση.

Την Παρασκευή, οι ηγέτες της G7 ενέκριναν ειδική δήλωση για την Ουκρανία, διευκρινίζοντας τη θέση τους για το θέμα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Κίνα

Η Ομάδα των Επτά χωρών εξέφρασε την ετοιμότητά της να οικοδομήσει εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα, «αναγνωρίζοντας τη σημασία της ειλικρινούς συνεργασίας και έκφρασης των ανησυχιών μας απευθείας στην Κίνα».

«Οι πολιτικές μας προσεγγίσεις δεν έχουν σχεδιαστεί για να βλάψουν την Κίνα ούτε επιδιώκουμε να εμποδίσουμε την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη της Κίνας», δήλωσαν οι ηγέτες της G7. Ωστόσο, «θα επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που τίθενται από τις μη εμπορικές πολιτικές και πρακτικές της Κίνας».

Εξάλλου, οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των μονομερών προσπαθειών αλλαγής του status quo.

Η G7 επιβεβαίωσε επίσης «τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν ως απαραίτητη για την ασφάλεια και την ευημερία στη διεθνή κοινότητα». «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις βασικές θέσεις των μελών της G7 για την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των δηλωμένων πολιτικών της Κίνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ομάδα των Επτά κάλεσε επίσης την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Παγκόσμιος Νότος

Οι ηγέτες της G7 σημείωσαν ότι θα εργαστούν με τους «διεθνείς εταίρους τους για να επιτύχουν έναν κόσμο ανθρωποκεντρικό, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω». «Με αυτό το πνεύμα, καλωσορίσαμε τη συμμετοχή των ηγετών της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, των Κομόρων, των Νήσων Κουκ, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Δημοκρατίας της Κορέας και του Βιετνάμ», πρόσθεσαν.

Πυρηνικά θέματα

Τα κράτη της G7 εξέφρασαν τη «δέσμευσή τους για την επίτευξη ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα με αμείωτη ασφάλεια για όλους, μέσω μιας ρεαλιστικής, ρεαλιστικής και υπεύθυνης προσέγγισης». Κάλεσαν επίσης για ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και επιβεβαίωσαν «τη σημασία των προσπαθειών αφοπλισμού και μη διάδοσης για τη δημιουργία ενός πιο σταθερού και ασφαλέστερου κόσμου».

«Η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και το θεμέλιο για την επιδίωξη πυρηνικού αφοπλισμού και ειρηνικών χρήσεων της πυρηνικής ενέργειας», σημείωσαν οι ηγέτες της G7.

Αλλα θέματα

Η δήλωση έθιξε επίσης μια σειρά από άλλα διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, οι ηγέτες της G7:

επανέλαβαν «την κρίσιμη σημασία της συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης εφαρμογής της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας (BSGI) του ΟΗΕ και της Τουρκίας», ενώ εξέφρασε ανησυχία για τις δραστηριότητες της Ρωσίας στο θέμα αυτό·
αναγνώρισαν «την ανάγκη να διατηρηθεί η διαθεσιμότητα, η οικονομική προσιτότητα και η προσβασιμότητα των λιπασμάτων»
καταδίκασαν τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας και προέτρεψε την Πιονγκγιάνγκ να αποδεχθεί προσφορές διαλόγου·
κάλεσαν το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να «απέχουν από μονομερείς ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των εποικιστικών δραστηριοτήτων και της υποκίνησης σε βία».
επιβεβαίωσαν τη «δέσμευσή τους με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας για την αντιμετώπιση διαφόρων περιφερειακών προκλήσεων·
χαιρέτισαν «τη Συμφωνία για την πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας»
επανέλαβαν την «ισχυρή δέσμευσή τους να συνεργαστούν με όλους τους σχετικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση όλων των μορφών τρομοκρατίας και βίαιου εξτρεμισμού».
και κάλεσαν το κίνημα των Ταλιμπάν (που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία) «να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την αντιτρομοκρατία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα