ΑΘΗΝΑ
08:20
|
06.05.2024
Βρισκόμενο σε ένα σερί επιτυχιών, το Σιν Φέιν νίκησε με διαφορά τους φιλοβρετανούς αντιπάλους του στις δημοτικές εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

To Σιν Φέιν, το οποίο σημείωσε και πέρυσι μια σημαντική νίκη, βγαίνονται πρώτο στις εκλογές για τη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας, είχε μία ακόμα επιτυχία το Σάββατο, νικώντας με διαφορά τους φιλοβρετανούς αντιπάλους του στις δημοτικές εκλογές.

Είναι η πρώτη φορά που το κόμμα πετυχαίνει αυτό το αποτέλεσμα και το γεγονός αποτελεί πολιτικό ορόσημο για την πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) που θέλει να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο και να σχηματίσει μια ενωμένη Ιρλανδία.

Το αριστερόστροφο κόμμα προηγείται επίσης άνετα στις δημοσκοπήσεις στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ενόψει των εθνικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν το 2025.

Left to Right: Sinn Fein’s Eoin O Broin (left), Pearse Doherty and Mary Lou McDonald (right) at the launch of the party’s general election manifesto in Dublin. PA Photo. Picture date: Tuesday January 28, 2020. See PA story IRISH Election SinnFein . Photo credit should read: Niall Carson/PA Wire

Το ποσοστό ψήφων του Σιν Φέιν αυξήθηκε κατά σχεδόν κατά 8 μονάδες, φτάνοντας στο 31% και το κόμμα κέρδισε 144 από τις 462 έδρες στα τοπικά συμβούλια.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το μέχρι πρότινος μεγαλύτερο κόμμα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, παρέμεινε σταθερό με 122 έδρες με 23% των ψήφων.

«Συμβαίνει ιστορική αλλαγή και το Σιν Φέιν ηγείται αυτής της αλλαγής σε όλη την Ιρλανδία», είπε η ηγέτης του κόμματος, Μισέλ Ο’ Νιλ, λέγοντας στο DUP ότι οι ψηφοφόροι ήθελαν να τερματίσουν την 15μηνη παράλυση της περιφερειακής συνέλευσης.

Το φιλοβρετανικό DUP έχει κατηγορηθεί για το ότι πέρασε μεγάλο μέρος του περασμένου έτους εμποδίζοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Στόρμοντ, παρακωλύοντας τη νομοθετική εξουσία της ελεγχόμενης από το Σιν Φείν συνέλευσης.

«Θέλουμε η (βρετανική) κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την προστασία της θέσης της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ελπίζω να δούμε πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες», είπε στο Reuters ο ηγέτης του DUP, Τζέφρι Ντόναλντσον.

«Δεν μπορείς να απαρνηθείς τους ενωτικούς, δεν μπορείς να απαρνηθείς το DUP. Το φιλοενωτικό κίνημα δεν μπορεί να παραμεριστεί», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα