ΑΘΗΝΑ
10:57
|
24.04.2024
Ανάμεσά τους οι Τζόφρι Χίντον και Σαμ Άλτμαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας, προειδοποίησαν κάποιοι ειδικοί, μεταξύ των οποίων και οι επικεφαλής των OpenAI και Google Deepmind.

Μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης υπεγράφη από δεκάδες ειδικούς.

«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος», αναφέρεται.

Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας του ChatGPT, OpenAI, ο Ντέμης Χασάμπης, διευθύνων σύμβουλος του Google DeepMind και ο Ντάριο Αμοντέι του Anthropic, έχουν υποστηρίξει τη δήλωση.

Ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης», Τζόφρι Χίντον, που εξέθεσε πρόσφατα τους προβληματισμούς του, υποστήριξε επίσης το κείμενο.

Το κείμενο υπέγραψε επίσης ο Γιόσουα Μπένζιο, καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Ο Δρ Χίντον, ο καθηγητής Μπέντζιο και ο καθηγητής
Γιαν Λεκάν συχνά περιγράφονται ως οι «νονοί της τεχνητής νοημοσύνης» για την πρωτοποριακή δουλειά τους στον τομέα – για την οποία κέρδισαν από κοινού το βραβείο Turing 2018. Με την περιγραφή αυτή τους αναγνωρίζεται η εξαιρετική συνεισφορά τους στην επιστήμη των υπολογιστών.

Υπερβολλές που λειτουργούν ως αντιπερισπασμός;

Ο καθηγητής Γιαν Λεκάν, ο οποίος εργάζεται επίσης στη Meta, είπε, ωστόσο, ότι αυτές οι προειδοποιήσεις είναι υπερβολικές.

Πολλοί άλλοι ειδικοί πιστεύουν ομοίως ότι οι φόβοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαλείψει την ανθρωπότητα δεν είναι ρεαλιστικοί και αποσπούν την προσοχή από ζητήματα όπως η προκατάληψη σε συστήματα που αποτελούν ήδη πρόβλημα.

Ο Άρβιντ Ναραϊάναν, επιστήμονας υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, έχει πει στο παρελθόν στο BBC ότι τα σενάρια καταστροφής που μοιάζουν με επιστημονική φαντασία αποτελούν αντιπερισπασμούς.

«Η τρέχουσα τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι αρκετά ικανή για να παργματοποιηθούν αυτοί οι κίνδυνοι», είπε στο BBC. «Ως αποτέλεσμα, αποσπά την προσοχή μακριά από τις βραχυπρόθεσμα αρνητικά της τεχνητής νοημοσύνης».

Προτροπή για παύση


Το ζήτημα του κατά πόσον η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά μια «υπαρξιακή» απειλή ήρθε εμαφτικά στο προσκήνιο τον Μάρτιο, όταν ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη της Tesla, Έλον Μασκ, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή, προτρέποντας να σταματήσει η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς τεχνολογίας AI.

Η επιστολή έθετε το ερώτημα του εάν πρέπει να «αναπτύξουμε μη ανθρώπινα μυαλά που θα μπορούσαν τελικά να μας ξεπεράσουν αριθμητικά και διανοητικά, να μας καταστήσουν παρωχημένους και να μας αντικαταστήσουν».

Αντίθετα, η νέα καμπάνια έχει μια πολύ σύντομη δήλωση, σχεδιασμένη να «ανοίγει τη συζήτηση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία και στο βάθος η ευρωπαϊκή πορεία

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα