ΑΘΗΝΑ
17:29
|
05.05.2024
Ανησυχίες και από την άλλη μεριά του Ειρηνικού για την ανεξέλεγκτη πρόοδο στον τομέα εκφράζουν επιστήμονες και στελέχη της βιομηχανίας τεχνολογίας των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ραγδαία και ανεξέλεγκτη πρόοδος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιεί το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, ζητώντας παράλληλα αυξημένα μέτρα για την εθνική ασφάλεια.

Όπως ανέφερε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, οι επισημάνσεις έγιναν κατά τη διάρκεια σύσκεψης του κόμματος, παρουσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, στην οποία τονίστηκε ότι απαιτούνται «αυξημένες προσπάθειες για την εδραίωση της πολιτικής ασφάλειας στη χώρα», βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και προφύλαξη από κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο πρόεδρος Σι, σύμφωνα πάντα με το Xinhua, κάλεσε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση «να παραμείνουν καλά ενήμεροι για τις περίπλοκες και δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η εθνική ασφάλεια», τονίζοντας ότι η Κίνα χρειάζεται ένα «νέο πρότυπο ανάπτυξης με μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας».

Η συνάντηση του κόμματος ενίσχυσε την ανάγκη να «αξιολογηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι, να ληφθούν προφυλάξεις, να προστατευθούν τα συμφέροντα των πολιτών και η εθνική ασφάλεια και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η ικανότητα ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε την Τρίτη η επίσημη εφημερίδα Beijing Youth Daily.

Η Κίνα είχε προειδοποιήσει ήδη από το 2018 για την ανάγκη ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει χρηματοδοτήσει μια τεράστια επέκταση στον τομέα ως μέρος των προσπαθειών να αξιοποιήσει το υψηλό έδαφος στις τεχνολογίες αιχμής.

Ανησυχίες και από την άλλη μεριά του Ειρηνικού

Οι δηλώσεις από το Πεκίνο ακολούθησαν, την προειδοποίηση, χθες Τρίτη, από ομάδα επιστημόνων και στελέχη της βιομηχανίας τεχνολογίας στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων υψηλού επιπέδου στελεχών της Microsoft και της Google, σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη για την ανθρωπότητα.

«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με την αντιμετώπιση άλλων κινδύνων κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος», αναφέρεται σε δήλωσή τους.

Οι ανησυχίες σχετικά με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που ξεπερνούν τους ανθρώπους και ξεφεύγουν από τον έλεγχο έχουν ενταθεί με την άνοδο της νέας γενιάς chatbot τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.

Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI κατασκευαστή του ChatGPT, και ο Τζέφρι Χίντον, επιστήμονας υπολογιστών γνωστός ως ο νονός της τεχνητής νοημοσύνης, ήταν μεταξύ των εκατοντάδων κορυφαίων φυσιογνωμιών που υπέγραψαν τη δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κέντρου Ασφάλειας AI.

Περισσότεροι από 1.000 ερευνητές και τεχνολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του Έλον Μασκ, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος σε μια επίσκεψη στην Κίνα , είχαν υπογράψει μια παρόμοια επιστολή νωρίτερα φέτος,  ζητώντας μια εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα