ΑΘΗΝΑ
22:01
|
11.05.2024
Κυκλοφορούν αναληθή δημοσιεύματα που θέλουν την Ελίζαμπεθ Χολμς να εξαπάτησε ήδη την «σκληρότερη» έγκλειστη της φυλακής για να κερδίσει τον σεβασμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελίζαμπεθ Χολμς, η ιδρύτρια της αμερικανικής startup Theranos, η οποία κάποτε χαρακτηριζόταν ως η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο και η οποία εντυπωσίασε τον (αντιπρόεδρο τότε) Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε σήμερα να εκτίει την 11ετή ποινή φυλάκισής της.

Η πρώην επιχειρηματίας βιοτεχνολογίας κρίθηκε ένοχη για απάτη τον περασμένο Νοέμβριο, αφού αποκαλύφθηκε ότι η συσκευή αιματολογικών εξετάσεων για την οποία η εταιρεία της συνέλλεγε χρηματοδότηση ήταν μια καλοδιαφημισμένη «μούφα».

Η 39χρονη Χολμς καταδικάστηκε επίσης να πληρώσει πρόστιμο 452 εκατομμυρίων δολαρίων για να αποζημιώσει τους εξαπατημένους επενδυτές, μεταξύ των οποίων είναι ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζορτζ Σουλτς. Ο συνεργάτης της, ο πρώην αφεντικό του Theranos, Ραμές “Sunny” Μπαλουάνι, εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης 13 ετών στην Καλιφόρνια.

Η Theranos ιδρύθηκε το 2003 και ισχυρίστηκε ότι διέθετε τεχνολογία που μπορούσε να ανιχνεύσει σοβαρές παθήσεις υγείας με λίγες μόνο σταγόνες αίματος. Η αξία της σταρτ-απ έφτασε κάποια στιγμή να αποτιμάται στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό για μένα είναι ότι όχι μόνο κάνετε αυτές τις εργαστηριακές δοκιμές πιο προσιτές, αλλά χρεώνετε ιστορικά χαμηλές τιμές, που είναι ένα μικρό κλάσμα αυτού που χρεώνεται τώρα, ενώ διατηρείτε τα υψηλότερα πρότυπα και ενδυναμώνετε τους ανθρώπους είτε ζουν στη γειτονιά είτε σε μια έπαυλη, φέρνοντάς τους σε θέση να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της υγείας τους», δήλωνε γοητευμένος από τη νεαρή απατεώνα το 2015 ο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με μια τότε ανακοίνωση της Theranos, ο Μπάιντεν περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις μαζί με τη Χολμς και «είδε από πρώτο χέρι το εργαστήριο του Theranos» και τα «πρωτοποριακά» της συστήματα.

Ωστόσο, αναφέρθηκαν παρατυπίες με τα μηχανήματα αιματολογικών εξετάσεων του Theranos και ανακαλύφθηκε ότι στους ασθενείς είχαν δοθεί ανακριβή αποτελέσματα εξετάσεων σχετικά με καταστάσεις όπως ο HIV και ο καρκίνος. Η εταιρεία κατέρρευσε το 2018.

Η Χολμς θα εκτίσει την 11ετή ποινή της σε μια φυλακή ελάχιστης ασφαλείας, αποκλειστικά για γυναίκες στο Μπράιαν του Τέξας. Οι έκλειστες στην εγκατάσταση εκτίουν ποινές για μη βίαια εγκλήματα, χαμηλού επιπέδου εμπόριο ναρκωτικών και αδικήματα του λευκού γιακά.

Μεταξύ των κρατουμένων είναι η σταρ ριάλιτι Τζεν Σαχ από το «The Real Housewives of Salt Lake City», η οποία εκτίει έξι χρόνια για απάτη μέσω ραδιοφώνου.

Πρώην κρατούμενες στη φυλακή αυτή έχουν υπάρξει η Τζένα Ράιαν, κτηματομεσίτης από το Τέξας που καταδικάστηκε για συμμετοχή στην εξέγερση του Καπιτωλίου των ΗΠΑ το 2021, και η Λία Φάστοου, πρώην βοηθός ταμία της αμερικανικής εταιρείας ενέργειας Enron, η οποία ομολόγησε την ενοχή της για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με το πρωτόκολο της συγκεκριμένης φυλακής, η ζωή των κρατουμένων περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από την εργασία και τις εξωσχολικές δραστηριότητες που αποσκοπούν στην προετοιμασία των κρατουμένων για τη ζωή μετά τη φυλάκιση. Μεταξύ αυτών είναι μαθήματα ξένων γλωσσών, υπολογιστών και επιχειρήσεων. Τα προγράμματα εργασίας στη φυλακή αυτή πληρώνουν τις κρατούμενες από 12 σεντς έως 1,15 δολάρια την ώρα.

«Η πρώην επιχειρηματίας βιοτεχνολογίας Ελίζαμπεθ Χολμς λέγεται ότι εξαπάτησε αμέσως την μεγαλύτερη, την πιο σκληρή κρατούμενη που μπορούσε να βρει σε μια προσπάθεια να κερδίσει τον σεβασμό των συγκρατούμενων της. “Μπαίνεις σε ένα εγχείρημα που θα φέρει επανάσταση στη βιομηχανία των φυλακών», είπε η Χολμς καθώς πλησίαζε την πιο τρομερή κατάδικο της εγκατάστασης, την οποία εξαπάτησε παίρνουντας όλα τα χρήματά της», έγραψε ειρωνικά ο χιουμοριστικός ιστότοπος The Onion.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι 150.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Ελεύθερος ο πρώην παραστρατιωτικός ηγέτης της Κολομβίας Σαλβατόρε Μανκούσο

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

Μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση αλληλεγγύης ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστίνιων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα