ΑΘΗΝΑ
05:26
|
26.04.2024
Η Ουκρανική κρίση, η ένταση στο Κόσοβο, αλλά και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο τραπέζι των 47 Ευρωπαίων ηγετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Μολδαβία έφτασε σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να συμμετέχει στις εργασίες της δεύτερης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο Ζελένσκι, η παρουσία του οποίου δεν είχε επιβεβαιωθεί εκ των προτέρων, ήταν ο πρώτος ηγέτης τον οποίο υποδέχθηκε στο κόκκινο χαλί η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου.

Όπως και κατά την πρώτη σύνοδο που έγινε τον Οκτώβριο στην Πράγα, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, αναμένεται να ασχοληθεί και πάλι σε μεγάλο βαθμό με την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι εργάζεται για να λάβει τη στήριξη μιας συμμαχίας δυνάμεων, οι οποίες θα προσφέρουν πολεμικά αεροσκάφη στη χώρα του ώστε να καταφέρει να απωθήσει τη ρωσική εισβολή. Πρόσθεσε επίσης ότι στη διάρκεια της συνόδου θα συζητηθεί το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο καθώς και οι φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 47 Ευρωπαϊκών κρατών, συναντώνται λίγο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, Κισινούου, στις διαδικασίες της συνόδου που θα περιλαμβάνει συζητήσεις σε μεγάλες ομάδες, αλλά και διμερείς συναντήσεις ή κύκλους συζητήσεων λίγων μελών σε ένα χαλαρό πρωτόκολλο.

Στη Σύνοδο θα παρευρεθεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα απουσιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επανεξελέγη την Κυριακή.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένας συνασπισμός χωρών πολύ ευρύτερος από την Ευρωπαϊκή Ένωση (20 προσκεκλημένες χώρες επιπλέον των 27 μελών της ΕΕ) και στο φόρουμ αυτό, την ιδέα για το οποίο είχε ο Γάλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα συμμετάσχουν χώρες με πολύ διαφορετικά προφίλ και διαδρομές: η Αρμενία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σερβία, το Αζερμπαϊτζάν κ.ά.

Σάντου: «Η Μολδαβία δεν είναι μόνη»

Για τη Μολδαβία, η τρέχουσα σύνοδος, αποτελεί μία ακόμα να επαναλάβει την ανυπομονησία της να ενταχθεί στην Ε.Ε.

«Η παρουσία όλων αυτών των ηγετών στη χώρα μας στέλνει ένα σαφές μήνυμα: η Μολδαβία δεν είναι μόνη», υπογράμμισε χθες, Τετάρτη, η πρόεδρος Μάγια Σάντου. «Η θέση της Μολδαβίας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επέμεινε.

Η πρόεδρος έλαβε μήνυμα ενθάρρυνσης από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επαίνεσε τις «τεράστιες προόδους» της χώρας στις μεταρρυθμίσεις της.

Το ζήτημα της ένταξης τίθεται επίσης με επείγοντα τρόπο για την Ουκρανία, μέρος της οποίας βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Έλαβε το επίσημο καθεστώς της υποψήφιας χώρας ταυτόχρονα με τη Μολδαβία, τον Ιούνιο 2022. Όμως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Επί τάπητος το Κόσοβο και οι σχέσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν 

Πέρα από το ζήτημα της Ουκρανίας, τις διαδικασίες της Συνόδου, σίγουρα θα απασχολήσει και η αύξηση της έντασης στο Κόσοβο, μετά την επιμονή της κυβέρνησης Κούρτι να εγκαταστήσει τους Αλβανικής καταγωγής δημάρχους σε περιοχές όπου πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την επιθυμία του να συνεδριάσει σήμερα μαζί με την πρόεδρο του Κοσόβου, τον Σέρβο πρόεδρο και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ενώ χθες, Τετάρτη, μίλησε για «την ευθύνη των κοσοβαρικών αρχών» μετά τις συγκρούσεις που προκάλεσαν τον τραυματισμό 30 στρατιωτικών της δύναμης του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για να βάλουν τέλος στην μεταξύ τους σύγκρουση, αναμένεται να συναντηθούν υπό την αιγίδα του Εμανουέλ Μακρόν, του Όλαφ Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα