ΑΘΗΝΑ
18:23
|
22.04.2024
Ο Μπλίνκεν εκτίμησε ότι ο επαναπατρισμός των τζιχαντιστών αποτελεί κλειδί για να διασφαλιστεί η οριστική ήττα του ΙΚ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα από το Ριάντ ότι θα διαθέσουν επιπλέον 148,7 εκατ. δολάρια σε ένα ταμείο σταθεροποίησης της Συρίας και του Ιράκ και ένωσαν τη φωνή τους με τη Σαουδική Αραβία για να ζητήσουν από τις δυτικές χώρες να επαναπατρίσουν τους αλλοδαπούς τζιχαντιστές μαχητές. 


Μιλώντας στην έναρξη διάσκεψης του συνασπισμού που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έκανε την ανακοίνωση αυτή και ζήτησε να συνεχιστεί η μάχη κατά των τζιχαντιστών μπροστά σε μια απειλή που εξελίσσεται και επεκτείνεται, κυρίως στην Αφρική. 
Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, συμπρόεδρος της διάσκεψης μαζί με τον Μπλίνκεν, δήλωσε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτο» το γεγονός ότι πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν επαναπατρίσει τους πολίτες τους και τους συγγενείς τους που πολεμούσαν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους και πλέον κρατούνται στη Συρία και το Ιράκ. 
«Προς αυτές τις χώρες λέω: πρέπει να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας», τόνισε. 
Μετά την κατάρρευση του χαλιφάτου του ΙΚ, το 2019, ο επαναπατρισμός των τζιχαντιστών και των οικογένειών τους αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για πολλές χώρες. 


Χιλιάδες αλλοδαποί τζιχαντιστές μαζί με τις οικογένειές τους εξακολουθούν να κρατούνται σε φυλακές και άτυπα κέντρα κράτησης. 
Ο Μπλίνκεν εκτίμησε ότι ο επαναπατρισμός των τζιχαντιστών αποτελεί κλειδί για να διασφαλιστεί η οριστική ήττα του ΙΚ. Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδόν 10.000 μαχητές του ΙΚ βρίσκονται στα κέντρα κράτησης, εκ των οποίων οι 2.000 είναι από ξένες χώρες. 
Οι επαναπατρισμοί έφτασαν αριθμό ρεκόρ το 2022, αλλά περισσότερες από 10.000 αλλοδαπές γυναίκες και τα παιδιά τους παραμένουν στους καταυλισμούς αλ Χολ και Ροζ, σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές που τους διαχειρίζονται.
«Η αποτυχία να επαναπατριστούν οι ξένοι τρομοκράτες μαχητές εγείρει τον κίνδυνο να πάρουν ξανά τα όπλα και να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν το λεγόμενο χαλιφάτο του ΙΚ», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός. 

Στη διάσκεψη, που διεξάγεται σε μεγάλο ξενοδοχείο του Ριάντ, συμμετέχουν περισσότεροι από 30 υπουργοί του συνασπισμού κατά του ΙΚ, στον οποίο έχουν ενταχθεί 86 χώρες. 
Ο συνασπισμός αυτός συστήθηκε το 2014 με στόχο την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Δραστηριοποιείται κυρίως στην αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αλλά και στην παροχή βοήθειας για τη σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν απελευθερωθεί από το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ. 
Συνολικά ο συνασπισμός ελπίζει να συγκεντρώσει περίπου 600 εκατ. δολάρια για αυτόν τον σκοπό. 
Μπροστά σε μια απειλή που εξελίσσεται, τώρα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο Σαχέλ, με μια ειδική συνεδρίαση να είναι αφιερωμένη μόνο στην περιοχή αυτή. 
«Σήμερα στην Αφρική  καταγράφονται σχεδόν οι μισοί θάνατοι που συνδέονται με την τρομοκρατία», υποστήριξε ο Μπλίνκεν. 
Το Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα (EIGS) βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος στο βορειοανατολικό Μαλί, το οποίο χρησιμεύει ως βάση για την επέκτασή του στον Νίγηρα και τη Μπουρκίνα Φάσο. 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Αναστέλλει τα διά ζώσης μαθήματα το Κολούμπια, λόγω φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων

Συνελήφθη υπάλληλος της βρετανικής βουλής για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Αντιδρά το ΚΚΕ για τις πιέσεις σε Ελλάδα να δώσει Patriot και S-300 στην Ουκρανία

Το Ισραήλ εντείνει τα σχέδια για επίθεση στη Ράφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα