ΑΘΗΝΑ
21:15
|
27.04.2024
Μέχρι τον φετινό Μάρτιο, η Ονδούρα δεν είχε διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο, αλλά με την Ταϊπέι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, συνομίλησε σήμερα με τον Κινέζο ομόλογό της, Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο.

Ο Σι καλωσόρισε θερμά την Κάστρο και χαιρέτισε την επίσκεψή της ως ιδιαίτερης σημασίας καθώς ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην τα χρονικά της σχέσης Κίνας-Ονδούρας. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου της Ονδούρας στην Κίνα μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τον Μάρτιο.

Η Δημοκρατία της Ονδούρας και η εθνικιστική τότε κυβέρνηση της Κίνας με έδρα το Τσονγκκίνγκ συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το 1941. Όταν η κυβέρνηση των Κινέζων εθνικιστών έχασε τον εμφύλιο πόλεμο από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας και αποσύρθηκε στην Ταϊβάν, η Ονδούρα συνέχισε να αναγνωρίζει την Ταϊπέι έναντι του Πεκίνου. Η Ονδούρα ίδρυσε πρεσβεία στην Ταϊπέι τον Ιούνιο του 1985.

Στις 14 Μαρτίου, η Πρόεδρος Κάστρο ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών της να ξεκινήσει τη διαδικασία σύναψης επίσημων σχέσεων με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το κατά πόσον η Ονδούρα θα συνεχίσει να έχει διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι παραμένει ανοιχτό.

Ο Σι συνεχάρη την Κάστρο, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ονδούρας, για την κινητοποίηση του λαού της σε μια πορεία ανεξαρτησίας και ανάπτυξης. Επαίνεσε την ακλόνητη πολιτική της βούληση, η οποία αποδεικνύεται από την ιστορική απόφαση που πήρε να εκπληρώσει την προεκλογική της υπόσχεση για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με Κίνα.

Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν 17 συμφωνίες συνεργασίας για την Πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος», την οικονομία, το εμπόριο, τη γεωργία, την επιστήμη, την τεχνολογία, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση

Ο Κινέζος ηγέτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον ρόλο που έπαιξε ο σύζυγος της Κάστρο, ο πρώην πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια, προσθέτοντας ότι η συνεισφορά τους στις σχέσεις Κίνας-Ονδούρας θα μείνει στην ιστορία.

Υπογραμμίζοντας την άμεση και μακροπρόθεσμη σημασία της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων, ο Σι είπε ότι η διμερής σχέση έχει ξεκινήσει καλά και γρήγορα και απολαμβάνει μεγάλο δυναμισμό και υποσχέσεις.

Αναφερόμενος στα εγκαίνια της κινεζικής πρεσβείας στην Ονδούρα την περασμένη εβδομάδα, ο Σι είπε πως, στέλνοντας ανώτερα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου στην τελετή, η Κάστρο ανέδειξε τη βαρύτητα που δίνει στις σχέσεις Κίνας-Ονδούρας.

Ο Σι ανέφερε επίσης πως πριν από λίγο καιρό, αντιπροσωπείες δημοσιογράφων και επικεφαλής επιχειρήσεων από την Ονδούρα επισκέφτηκαν την Κίνα, σημειώνοντας ότι πολλοί από αυτούς σχολίασαν ότι το ταξίδι άλλαξε την αντίληψή τους για την Κίνα και ότι θέλουν να παραμείνουν καλοί φίλοι με τον κινεζικό λαό.

Ο Κινέζος ηγέτης εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την Κάστρο στρατηγικά και μακροπρόθεσμα, να αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις και να μετατρέψουν το όραμα της συνεργασίας σε απτά αποτελέσματα προς το όφελος των δύο λαών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα