ΑΘΗΝΑ
19:48
|
24.05.2024
«Πάντα αναρωτιόμασταν πότε η Ρωσία θα μειώσει επιτέλους την εξάρτησή της από το πετρέλαιο. Εδώ, η τάση αυτή κερδίζει σταδιακά δυναμική», είπε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρωσικός προϋπολογισμός μείωσε την εξάρτησή του από τα έσοδα από το πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Απευθυνόμενος στο φόρουμ, ο Πούτιν υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι η χώρα προσπαθεί εδώ και καιρό να διαφοροποιήσει τις πηγές εισοδήματός της και να μειώσει το μερίδιο των εξαγωγών φυσικών πόρων, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, στα έσοδα του προϋπολογισμού της.

«Πάντα αναρωτιόμασταν πότε η Ρωσία θα μειώσει επιτέλους την εξάρτησή της από το πετρέλαιο. Εδώ, η τάση αυτή κερδίζει σταδιακά δυναμική», είπε.

Τον Μάιο, τα έσοδα του προϋπολογισμού που δεν σχετίζονται με τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 28,5%, σημείωσε ο Πούτιν, αποδίδοντας την ανάπτυξη στην περαιτέρω ανάπτυξη των τομέων του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Δήλωσε, επίσης, ότι η ρωσική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί έως και 2% φέτος, καθώς ανακάμπτει από την περσινή συρρίκνωση ενόψει των σαρωτικών κυρώσεων της Δύσης.

«Οι θετικές μακροοικονομικές τάσεις κερδίζουν δυναμική…κατά τη γνώμη μου, και συμφωνώ με εκείνους από τους ειδικούς μας που πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, κάπου μέχρι 1,5% και ίσως ακόμα και κάτω από 2%».

Ο πληθωρισμός και η ανεργία έχουν φτάσει στο ιστορικό χαμηλό λόγω «μιας υπεύθυνης, ισορροπημένης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σχετικά με τις ξένες επιχειρήσεις που φεύγουν από τη Ρωσία, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν «κλείνει τις πόρτες σε κανέναν», εάν οι ξένοι κατασκευαστές θέλουν να επιστρέψουν ξανά και η χώρα «θα δημιουργήσει επίσης τις απαραίτητες συνθήκες για να λειτουργήσουν στη Ρωσία».

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν επεσήμανε ότι τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξάνονται και έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες. Από τότε που οι δυτικές χώρες απαγόρευσαν ουσιαστικά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της, η Ρωσία έχει ανακατευθύνει τις εξαγωγές της σε αγοραστές όπως η Ινδία και η Κίνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ στις 25/5

Ευρωεκλογές: Πού ψηφίζεις-Ανακοινώθηκαν όλα τα εκλογικά κέντρα

Χαλκίδα: Προσωρινά κρατούμενες προϊστάμενη και υπάλληλος της ΔΟΥ

Μάστιγα η πανάκριβη στέγη στην Ιρλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα