ΑΘΗΝΑ
15:35
|
02.05.2024
Η μυστική ως σήμερα συμφωνία προβλέπει την ανέγερση ρωσικού διπλωματικού γραφείου που θα κάνει τη δουλειά ενός κανονικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γραφείο προξενικών υπηρεσιών της ρωσικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ θα ανοίξει στην Ιερουσαλήμ η Ρωσία με την επισήμανση πως η εξέλιξη δεν συνιστά αλλαγή της πολιτικής της στη Μέση Ανατολή.

Η ανακοίνωση που επιβεβαιώθηκε με σημερινή ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στο Ισραήλ επιβεβαιώνει πρότερα δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου πως Ισραήλ και Ρωσία υπέγραψαν στις 18 Μαΐου, μυστικά, συμφωνία διευθέτησης του καθεστώτος οικοπέδου που κατείχε η Ρωσία στη Δυτική Ιερουσαλήμ ήδη από το 1885 πολύ κοντά από την οποία σχεδιάστηκε να περάσει γραμμή τραμ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Israel Hayom, η περιοχή αυτή στη συνέχεια, μετά από μακρά διαπραγμάτευση, ανταλλάχθηκε με άλλη επιφάνειας περίπου 91 τ.μ. στο Πάρκινγκ Μααλότ στο κέντρο της πόλης με τη δέσμευση της δημοτικής αρχής της Ιερουσαλήμ πως «θα αποφύγει» την απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το οποίο θα περάσει πολύ κοντά γραμμή τραμ ώστε να μη χρειαστεί να γίνει ανασχεδιασμός της πορείας του.

Δυτική Ιερουσαλήμ

Όπως έγινε γνωστό, η Δημοτική Αρχή της Ιερουσαλήμ θα επιτρέψει στη Ρωσία να λειτουργήσει στην περιοχή «νέο διπλωματικό γραφείο» δίχως να απαιτεί την καταβολή πολύ υψηλών φόρων που σχετίζονται με την ρωσική διπλωματική αποστολή.

Το νέο ρωσικό «διπλωματικό γραφείο» θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στους κατοίκους της Ιερουσαλήμ και θα διαθέτει και χώρο πρεσβευτικής κατοικίας που θα του προσδώσει καθεστώς ανώτερο ενός προξενείου. Το κτίριο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια με πιθανή παράταση 10ετίας εφόσον χρειαστεί. Επί του παρόντος και για να αποφευχθούν οι παλαιστινιακές αντιδράσεις, το κτίριο (όταν φτιαχτεί) θα αποκαλείται διπλωματικό γραφείο αν και στην πράξη θα είναι ένα κανονικό ρωσικό προξενείο…

Οι ισραηλινο-ρωσικές διαπραγματεύσεις κράτησαν ένα εξάμηνο και στην τελετή υπογραφής της στις 18 Μαΐου ήταν παρόντες ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν και ο Δήμαρχος της (κατεχόμενης) Ιερουσαλήμ, Μοσέ Λιόν.

Από ρωσικής πλευράς παρόντες ήταν ο Ρώσος πρέσβης στο Ισραήλ, Ανατόλι Βικτόροφ και ο Πρέσβης εν τέλει Σεργκέι Μακάροφ που εκπροσώπησαν τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Η γραπτή δήλωση του Ρώσου πρέσβη στο Ισραήλ

Χαρακτηριστική πάντως είναι η ακόλουθη δήλωση που δημοσιοποίησε σήμερα ο Ρώσος πρέσβης στο Ισραήλ, Ανατόλι Βικτόροφ.

Στις 18 Μαΐου, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στο Ισραήλ, ο Πρέσβης με τις ειδικές οδηγίες του ΥΠΕΞ της Ρωσίας. Σεργκέι Μακάροφ, υπέγραψε συμφωνία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Δήμου. Η Ιερουσαλήμ υπέγραψε μία διεθνή συμφωνία και πρωτόκολλο που καθορίζει τα όρια και την περιοχή του ρωσικού οικοπέδου στη Δυτική Ιερουσαλήμ. Σχετική επίσημη δήλωση δημοσίευσε σήμερα η πρεσβεία της Ρωσίας στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που κατοχυρώνονται στο έγγραφο, η ρωσική πλευρά σχεδιάζει να κατασκευάσει συγκρότημα κτιρίων και κατασκευών εντός πέντε ετών, με δυνατότητα παράτασης αυτής της θητείας σε δέκα χρόνια, για την κατασκευή οικοπέδου που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Βασιλιά Γεωργίου Ε ́ και Μααλότ.

Όπως αναφέρεται στη συμφωνία, θα χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς του προξενικού τμήματος της Ρωσικής Πρεσβείας.

Υποθέτουμε ότι μια τέτοια απόφαση εξυπηρετεί την περαιτέρω σταδιακή ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ.

Παράλληλα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη σταθερή πορεία της χώρας μας για την ταχεία επίτευξη μιας δίκαιης διευθέτησης στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε ιδιαίτερη εκτίμηση στην ισραηλινή ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών με επικεφαλής τον υπουργό Έλι Κοέν και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ρ. Λεβί για τη συνεργασία και τη βοήθεια για την επίτευξη αυτού του σημαντικού αποτελέσματος που έχει κατά νου τα συμφέροντα και των δύο κρατών.

Ας σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία σε όλη την έκταση της Ιερουσαλήμ επειδή το καθεστώς της πόλης θα πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης. Αυτό εξηγεί γιατί οι περισσότερες χώρες έχουν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ. Η Ελλάδα κατ’εξαίρεση έχει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ για ιστορικούς λόγους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα