ΑΘΗΝΑ
14:14
|
22.05.2024
Επιπλέον, το Λιμενικό επιμένει για άρνηση βοήθειας του σκάφους από άλλο πλοίο, που το προσέγγισε, προσφέροντάς του τροφοεφόδια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δική του απάντηση έδωσε το Λιμενικό, για όσα κατήγγειλε το BBC σε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για το ναυάγιο στην Πύλο, σύμφωνα με το οποίο, το μοιραίο σκάφος έμεινε σχεδόν ακίνητο για επτά ώρες, πριν τελικά βυθιστεί.

Ειδικότερα, το Λιμενικό αναφέρει, ότι το αλιευτικό σκάφος δεν παρέμεινε ακίνητο, αλλά από την ώρα του εντοπισμού του έως το πολύνεκρο ναυάγιο διάνυσε συνολικά περίπου 30 ν.μ. «Στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης», τονίζει το Λιμενικό στην ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται, ότι τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκατοντάδες ακόμα νεκρούς, που επέβαιναν στο σκάφος, καθώς γίνεται λόγος για πάνω από 600 επιβαίνοντες. Οι διασωθέντες είναι 104.

Ο ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τον χειρισμό της καταστροφής από την Ελλάδα, εν μέσω ισχυρισμών, πως θα έπρεπε να είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα νωρίτερα για να ξεκινήσει μια προσπάθεια διάσωσης πλήρους κλίμακας. Οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν, ότι όσοι επέβαιναν στο πλοίο είπαν, ότι δεν ήθελαν βοήθεια και δεν κινδύνευαν μέχρι λίγο πριν βυθιστεί το σκάφος τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναπαράγονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Το Α/Κ σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, έπλεε από την στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, διανύοντας συνολικά 24 ν.μ..

Εν συνεχεία τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, το Α/Κ σκάφος προσεγγίστηκε από παραπλέον Δ/Ξ πλοίο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι το Α/Κ απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει. Το Α/Κ σκάφος σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων.

Επιπροσθέτως, δεύτερο παραπλέον Δ/Ξ πλοίο ανέλαβε να προσεγγίσει το Α/Κ σκάφος προς παροχή τροφοεφοδίων, αναφέροντας άρνηση του Α/Κ και κίνηση του με ίδια μέσα με δυτική πορεία. Εν τέλει, ανωτέρω Δ/Ξ ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του Α/Κ σκάφους. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του Α/Κ άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια.

Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο (02) δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά (4:30). Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή, Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και εντόπισε το Α/Κ να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα.

Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του Α/Κ σκάφους και των επιβαινόντων. Το Α/Κ σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το Α/Κ σκάφος διένυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διένυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ. Στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Έφυγε από τη ζωή ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη

Νεκροί και ανυπολόγιστες ζημιές από ανεμοστρόβιλους στην Αϊόβα

Παρακολουθώντας το τέλος της Γαλλικής Αποικιοκρατίας: Τι ακριβώς συμβαίνει στη Νέα Καληδονία;

Ελβετία: Γυμνός άνδρας σκότωσε γυναίκα σε πάρκο-Συνελήφθη ο δράστης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα