ΑΘΗΝΑ
03:17
|
03.05.2024
Το σαρκαστικό μήνυμα του Πριγκόζιν ήρθε ως απάντηση σε ερώτημα της εφημερίδας γύρω από τη φερόμενη χρήση αμερικανικής κατασκευής σφαιρών από τη Wagner.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διαβόητος επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής ομάδας Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, ζήτησε από την αμερικανική εφημερίδα POLITICO βοήθεια για να μπορέσει η Wagner να εξοπλιστεί με αεροσκάφη F-35.

Σε ένα σαρκαστικό φωνητικό μήνυμα με εύθυμο και σαρκαστικό τόνο που εστάλη ως απάντηση σε αίτημα για σχόλιο, ο Πριγκόζιν ζήτησε επίσης βοήθεια για την απόκτηση τουφεκιών ελεύθερων σκοπευτών, πολυβόλων και εκτοξευτών χειροβομβίδων αμερικανικής κατασκευής.

«Σας ζητώ να μιλήσετε με τις επαφές σας για να μπορέσουμε να πάρουμε αυτές τις προμήθειες», είπε ο Πριγκόζιν, οι μισθοφόροι του οποίου έχουν πολεμήσει στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία.

«Έχω άλλο ένα αίτημα για εσάς», συνέχισε ο Πριγκόζιν. «Λοιπόν: F-35. Εάν είναι δυνατόν, όπως συζητήσαμε προηγουμένως, να αγοράσετε προμήθειες μέσω της Νέας Ζηλανδίας. Μπορεί να χρειαστεί να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στη Χαβάη, αλλά δεν προβλέπω πως θα έχουμε κάποιο πρόβλημα».

Το POLITICO επικοινώνησε με τον Πριγκόζιν στο πλαίσιο έρευνας που βρήκε στοιχεία ότι ο κατασκευαστής του ρωσικού τυφεκίου Orsis T-5000, που χρησιμοποιούσαν οι άνδρες της Wagner, είχε αποκτήσει πυρομαχικά από αμερικανική εταιρεία.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του POLITICO, αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας υποδεικνύουν ότι δύο ρωσικές εταιρείες, η Promtekhnologiya και η Tetis, έχουν αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες σφαίρες που κατασκευάζονται από την αμερικανική Hornday. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι στρατιωτικός εξοπλισμός συνεχίζει να φτάνει στη Ρωσία παρά την επιβολή δρακόντειων κυρώσεων από τη Δύση.

Ο Πριγκόζιν απάντησε ότι η Wagner, η οποία κατέλαβε πρόσφατα την πόλη Μπαχμούτ μετά από μια αιματηρή, πολύμηνη μάχη, έχει «μια τεράστια ποσότητα πυρομαχικών του ΝΑΤΟ που έμεινε από τον ουκρανικό στρατό».

Στην ηχογράφηση διάρκειας δυόμισι λεπτών που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Telegram, Kepka Prigozhina, ο Πριγκόζιν αναφέρθηκε επίσης στον Βίκτορ Μπουτ, τον Ρώσο έμπορο όπλων που ελευθερώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τις ΗΠΑ σε ανταλλαγή κρατουμένων με την επαγγελματία μπασκετμπολίστρια Μπρίτνει Γκρίνερ.

«Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε καλά τον Βίκτορ Μπουτ», είπε ο Πριγκόζιν. «Έχω ήδη μιλήσει μαζί του – είναι έτοιμος να χειριστεί όλες τις παραδόσεις. Αλλά θα υποθέσουμε ότι συμμετέχετε σε αυτόν τον διάλογο εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

«Λοιπόν, σας σφίγγω το χέρι, ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις και ελπίζω να μου απαντήσετε. Προφανώς, για τις παραδόσεις των F-35, απαντήστε με προσωπικό μήνυμα.»

Αποχαιρετώντας, ο Πριγκόζιν είπε: «Ντάγκλας, φίλε, το ξέχασα εντελώς! Εάν η συμφωνία προχωρήσει, το προσωπικό μου τουφέκι Orsis θα είναι το δώρο μου σε εσένα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα