Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραδέχθηκε, μιλώντας στο BBC, ότι η πρόοδος στο πεδίο της μάχης δύο βδομάδες μετά την έναρξη της πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης είναι «πιο αργή από την επιθυμητή».
«Μερικοί πιστεύουν ότι αυτό είναι μια ταινία του Χόλιγουντ και περιμένουν αποτελέσματα τώρα. Δεν είναι», είπε στο BBC. «Αυτό που διακυβεύεται είναι οι ζωές των ανθρώπων».
Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι η αντεπίθεσή του έχει μέχρι στιγμής πετύχει την ανακατάληψη οκτώ χωριών στις περιοχές Ζαπορίζια και Ντονιέτσκ.
Ο Ζελένσκι απέδωσε το ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν προχωρούν εύκολα στο ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ναρκοθετήσει μια έκταση 200.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
«Ό,τι κι αν θέλουν κάποιοι, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να μας πιέσουν, με όλο τον σεβασμό, θα προχωρήσουμε στο πεδίο της μάχης με τον τρόπο που θεωρούμε καλύτερο», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
«Γνωρίζουμε ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο έδαφος, αντιμετωπίζουν την οχυρωμένη ρωσική αντίσταση», σχολίασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής ενημέρωσης των ΜΜΕ με τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, στην γερμανική πόλη Φλενσμπουργκ.
«Μην τραβάτε το χαλί κάτω από τα πόδια μας»
Ο Ζελένσκι τόνισε ξανά την ανάγκη να δοθούν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ και ότι ο τελικός στόχος είναι η ένταξη στην συμμαχία.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέστησε σαφές αυτή την εβδομάδα ότι δεν πρόκειται να απευθυνθεί πρόσκληση ένταξης στην Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής του επόμενου μήνα στη Λιθουανία.
«Ο Στόλτενμπεργκ γνωρίζει τη θέση μου», είπε ο Ουκρανός ηγέτης «Τους έχουμε πει πολλές φορές: «Μην τραβάτε το χαλί κάτω από τα πόδια μας».
Ο Ουκρανός ηγέτης υποστήριξε και πάλι ότι η Ουκρανία θα λάβει F-16 αμερικανικής κατασκευής, προσθέτοντας ότι εκτιμά πως οι Ουκρανοί πιλότοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την εκπαίδευση τον Αύγουστο και ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα μπορούσαν να παραδοθούν σε έξι ή επτά μήνες.
Μεταρρύθμιση της Ουκρανίας
Ο Ζελένσκι μίλησε στο BBC επ’ αφορμής της Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λονδίνο. Ο Ουκρανός πρόεδρος εστίασε στον ρόλο που μπορεί να παίξει ο ιδιωτικός τομέας στην ανοικοδόμηση της χώρας του.
Αργότερα, ο Ζελένσκι μίλησε μέσω βίντεο στη διάσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ.
Η οικονομία της Ουκρανίας συρρικνώθηκε κατά 29,2% το 2022 και νωρίτερα φέτος η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε το κόστος της ανοικοδόμησης και της ανάκαμψης σε 411 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Ζελένσκι είπε στο BBC ότι η υποστήριξη που ζητά δεν προορίζεται μόνο για την ανάκαμψη αλλά και για την μεταμόρφωση της Ουκρανίας.
«Είναι η Ουκρανία όχι μόνο με τα ενεργειακά και τα γεωργικά και βιομηχανικά της συγκροτήματα, αλλά με τις μεταρρυθμίσεις που μπορούμε να δούμε». Μίλησε για «ψηφιοποίηση της Ουκρανίας» καθώς και για δικαστικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς.
Όχι σε ένα «πάγωμα» της σύγκρουσης
Όταν ερωτήθηκε από το BBC για το πώς προεικονίζει το τέλος του πολέμου, απάντησε ότι «οι νίκες στο πεδίο της μάχης είναι απαραίτητες» και ότι η Ουκρανία δεν θα το δεχτεί ποτέ, όποιος και αν είναι πρόεδρος στη Μόσχα, εάν η Ρωσία παρέμενε στο έδαφος της Ουκρανίας.
«Ανεξάρτητα από το πόσο μακριά προχωρήσουμε στην αντεπίθεσή μας, δεν θα συμφωνήσουμε σε μια παγωμένη σύγκρουση γιατί αυτό [εξακολουθεί να] είναι πόλεμος, είναι μια εξέλιξη χωρίς προοπτική για την Ουκρανία».
Σημειώνεται ότι δημοσίευμα του POLITICO τον περασμένο μήνα υποστήριξε πως ο Λευκός Οίκος εξετάζει στα σοβαρά το ενδεχόμενο μετατροπής της ουκρανικής σύγκρουσης σε μία «παγωμένη» σύγκρουση, όπου οι μάχες σταματούν αλλά καμία πλευρά δεν ανακηρύσσεται νικήτρια, ούτε συμφωνεί ότι ο πόλεμος τελείωσε επίσημα.
Ο Ζελένσκι ερωτήθηκε και για τη μεταφορά ρωσικών πυρηνικών τακτικών όπλων στην Λευκορωσία.
«Ο Πούτιν είναι επικίνδυνος για εμάς από το 2014 όταν κατέλαβε το πρώτο από τα εδάφη μας», είπε. «Θα μιλήσει για τη χρήση πυρηνικών όπλων, δεν νομίζω ότι είναι έτοιμος να το κάνει γιατί φοβάται για τη ζωή του, την αγαπά πολύ. Αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα να πω με σιγουριά, ειδικά για ένα άτομο χωρίς καμία σχέση με την πραγματικότητα, το οποίο τον 21ο αιώνα, εξαπέλυσε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας εναντίον του γείτονά του».
Το BBC ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο να σχολιάσει και τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου, πως ο Ζελένσκι αποτελεί ντροπή για τον εβραϊκό λαό, καθώς επί της προεδρίας του εξυμνούνται Ουκρανοί συνεργάτες των ναζί.
Το BBC σημείωσε πως ο Ζελένσκι, ο οποίος έχασε συγγενείς, συμπεριλαμβανομένου του παππού του, στο Ολοκαύτωμα, «πήρε μια βαθιά ανάσα, έσκυψε το κεφάλι του και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα είπε πως δεν ήταν σίγουρος πώς να απαντήσει στην ερώτηση».
«Είναι σαν να μην καταλαβαίνει πλήρως τα λόγια του. Συγγνώμη, αλλά είναι σαν να είναι ο δεύτερος βασιλιάς του αντισημιτισμού μετά τον Χίτλερ. Μιλάει ένας πρόεδρος. Ένας πολιτισμένος κόσμος δεν μπορεί να μιλήσει με αυτόν τον τρόπο. Αλλά ήταν σημαντικό για μένα να ακούσω την αντίδραση του κόσμου και είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη».