ΑΘΗΝΑ
04:25
|
06.05.2024
Τα 24 αγαλματίδια ανακαλύφθηκαν σε ιαματικές πηγές, κατασκευασμένες από τους Ετρούσκους, ενώ βρέθηκαν και 6.000 νομίσματα και ποικίλα αναθήματα.
Αγαλματίδιο που απεικονίζει τον θεό Απόλλωνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας θησαυρός από χάλκινα αγαλματίδια θαμμένα στη λάσπη και στο νερό για χιλιάδες χρόνια, προτού βρεθούν στα ερείπια ενός δικτύου αρχαίων ιαματικών πηγών σε μια μικρή πόλη της Τοσκάνης, εκτίθενται αυτές τις μέρες στη Ρώμη.

Τα 24 μπρούτζινα αγαλματίδια, είναι κυρίως αφιερωμένα στους θεούς, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη του είδους τους στην Ιταλία, που ανακαλύφθηκαν πέρυσι στις αρχαίες πηγές του San Casciano dei Bagni, ένας τόπος λατρείας τόσο για τους Ετρούσκους όσο και για τους αρχαίους Ρωμαίους.

Τα αγαλματίδια, τα οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι παραγγέλθηκαν από πλούσιες οικογένειες που ζουν στην περιοχή, περιλαμβάνουν μια κοιμισμένη Υγεία (θεά της υγείας), με ένα φίδι τυλιγμένο γύρω από το χέρι της και έναν θεό Απόλλωνα.

Όπως προκύπτει, αυτά τα αγαλματίδια κάποτε στόλιζαν το χείλος των λουτρών σε σχήμα οβάλ, προτού βυθιστούν στο νερό σε μια πνευματική τελετή που πιστεύεται ότι έλαβε χώρα τον 1ο αιώνα μ.Χ. Με τίτλο Gli Dei Ritornano (The Gods Return), η έκθεση στο Palazzo Quirinale θα διαρκέσει από τις 23 Ιουνίου έως τις 25 Ιουλίου, πριν συνεχιστεί στις 2 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου 2023.

Οι ανακαλύψεις στις αρχαίες πηγές, που πιστεύεται ότι χτίστηκαν από τους Ετρούσκους τον 2ο αιώνα π.Χ., περιελάμβαναν 6.000 νομίσματα, μαζί με μια σειρά από αναθήματα. Αυτά περιλαμβάνουν μικρά ειδώλια, που απεικονίζουν την παλάμη ενός χεριού που κρατά χρήματα, ένα πέος, ένα ζευγάρι στήθη και ένα παιδί τυλιγμένο σε σπάργανα, που θα είχαν προσφερθεί στους θεούς και αγιασμό με την ελπίδα να φέρει σύλληψη ή καλή τύχη.

Ένα από τα αγάλματα αναδύεται από τη λάσπη κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο San Casciano dei Bagni, Τοσκάνη, Ιταλία, τον Νοέμβριο.

Το συγκεκριμένο ιερό φαίνεται να έγινε πιο πολυτελές κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, όταν σύχναζαν αυτοκράτορες, συμπεριλαμβανομένου του Αυγούστου, και παρέμεινε ενεργό μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. προτού κλείσει, χωρίς να καταστραφεί, κατά τους πρώτους Χριστιανικούς Χρόνους. Οι πηγές σφραγίστηκαν με πέτρινους κίονες και λίθους, ενώ τα αγαλματίδια έμειναν μέσα στο νερό, το οποίο ήταν πλούσιο σε μέταλλα, μεταξύ των οποίων ασβέστιο και μαγνήσιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Απεβίωσε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα