ΑΘΗΝΑ
09:20
|
28.04.2024
Η Ροδίτικη οργάνωση ΟΜΠΡΕΛΑ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να γίνουν πανάκριβες και απλησίαστες οι παραλίες του νησιού ενόψει νέου διαγωνισμού από τον Δήμο Ρόδου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καμπάνα επαγρύπνησης στον λαό της Ρόδου χτυπά με νεότερη ανακοίνωσή του η νέα ροδίτικη οργάνωση πολιτών ΟΜΠΡΕΛΑ που επιδιώκει την (συνταγματικά κατοχυρωμένη) ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών (ντόπιων και τουριστών) στις παραλίες του νησιού ενόψει του διαγωνισμού  για την εκμίσθωση και άλλων παραλιών του νησιού στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι παραλίες στις περιοχές του Ενυδρείου και της Τσαμπίκας την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023 από τον Δήμο της Ρόδου.

Η οργάνωση προειδοποιεί για τον κίνδυνο να γεμίσει το νησί με «ιδιωτικές» παραλίες που θα έχουν αποτρεπτικά μεγάλο κόστος ενοικίασης ομπρελών για τα μικρομεσαία βαλάντια. Προειδοποιεί πως εάν δεν ληφθούν μέτρα υπάρχει ο πολύ πιθανός κίνδυνος να δοθούν έναντι υψηλότατου τιμήματος και άλλες παραλίες  του νησιού σε δύο τρεις ετερόρρυθμες εταιρίες (ιδίων συμφερόντων) όπως είχε γίνει σε πρόσφατο ανάλογο διαγωνισμό.

Έλλη

Τα φιλέτα παραλιών σε μόλις τρεις εταιρίες

Ειδικότερα, σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2023 από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων για την παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, μέχρι 31.12.2025, προκειμένου να αναπτυχθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες, εξασφάλισαν τη μερίδα του λέοντος μόλις τρεις ετερόρρυθμες εταιρίες, κοινών συμφερόντων, οι οποίες «χτύπησαν» 27 πόστα με συνολικό ποσό μισθωμάτων 2.227.588 ευρώ. Συγκεκριμένα:

  • Η πρώτη, με εταιρικό κεφάλαιο (μόλις!) 10.000 ευρώ, πλειοδότησε σε 12 πόστα, συγκεντρώνοντας σχεδόν το σύνολο των θέσεων στο Φαληράκι.
  • Η δεύτερη, με εταιρικό κεφάλαιο 4.000 ευρώ, πλειοδότησε σε 12 πόστα που αφορούσαν στο σύνολο των παραλιών της Λίνδου και της περιοχής Λη.
  • Η τρίτη, με εταιρικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ, πλειοδότησε σε 3 πόστα που αφορούσαν στο σύνολο των θέσεων στο ΛΙΜΑΝΑΚΙ των Κολυμπίων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης ΟΜΠΡΕΛΑ, αυτές οι τρεις  εταιρίες έχουν κοινό ομόρρυθμο εταίρο,  διαχειριστή και νόμιμο εκπρόσωπο που διαθέτει σε κάθε μία από αυτές το 80% του εταιρικού κεφαλαίου.

Επίσης, άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι οι τρεις αυτές εταιρίες συστάθηκαν πριν από λίγους μήνες και έχουν έδρα στην ίδια διεύθυνση στην Αθήνα.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης αυτή η πρακτική «μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν του νησιού και στην εικόνα του αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του καθώς καθίσταται δαπανηρή η εξόρμηση για μπάνιο».

«Επιβάλλεται η ύπαρξη πολιτικής βούλησης και η λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση μονοπωλιακών φαινομένων και τη δημιουργία  συνθηκών υγιούς επιχειρηματικότητας» επισημαίνει η οργάνωση Ομπρέλα.

Η ανακοίνωση της οργάνωσης ΟΜΠΡΕΛΑ

Ολόκληρη η ανακοίνωση της οργάνωσης ΟΜΠΡΕΛΑ έχει ως εξής:

Στις 20 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, μέχρι 31.12.2025, προκειμένου να αναπτυχθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Τρεις ετερόρρυθμες εταιρίες, κοινών συμφερόντων, «χτύπησαν» 27 πόστα με συνολικό ποσό μισθωμάτων 2.227.588 ευρώ. Συγκεκριμένα:

Η πρώτη, με εταιρικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ, πλειοδότησε σε 12 πόστα, συγκεντρώνοντας σχεδόν το σύνολο των θέσεων στο Φαληράκι.

Η δεύτερη, με εταιρικό κεφάλαιο 4.000 ευρώ, πλειοδότησε σε 12 πόστα που αφορούσαν στο σύνολο των παραλιών της Λίνδου και της περιοχής Λη.

Η τρίτη, με εταιρικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ, πλειοδότησε σε 3 πόστα που αφορούσαν στο σύνολο των θέσεων στο ΛΙΜΑΝΑΚΙ των Κολυμπίων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι  οι ανωτέρω  τρεις  εταιρίες έχουν κοινό ομόρρυθμο εταίρο,  διαχειριστή και νόμιμο εκπρόσωπο που διαθέτει σε κάθε μία από αυτές το 80% του εταιρικού κεφαλαίου. Άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι οι τρεις αυτές εταιρίες συστάθηκαν πριν από λίγους μήνες και έχουν έδρα στην ίδια διεύθυνση στην Αθήνα.

Επίσης, το υπερβολικά υψηλό τίμημα που δόθηκε για την εκμίσθωση ορισμένων παραλιών δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η εκμετάλλευσή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΙΝΔΟΥ 4, έκτασης 500 μ2, που ενώ η διακήρυξη προέβλεπε ως ελάχιστο αρχικό μίσθωμα το ποσό των 45.000 ευρώ για τα τρία έτη, τελικά κατακυρώθηκε στο ποσό των 261.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη είναι 60%, συνεπώς η ανάπτυξη των ομπρελών θα πρέπει να γίνει σε έκταση εμβαδού μόλις 300 μ2.

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου της ΟΜΠΡΕΛΑΣ, είχαμε προειδοποιήσει για τους ορατούς κινδύνους δημιουργίας ολιγοπωλίων και συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο διαφαινόμενος κίνδυνος για τη δημιουργία πολυάριθμων νέων “privé” παραλιών με υπερβολικά υψηλό κόστος ενοικίασης ομπρελών είναι υπαρκτός,  και  μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν του νησιού μας και στην εικόνα του αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του καθώς καθίσταται δαπανηρή η εξόρμηση για μπάνιο.

Ο Δήμος Ρόδου την προσεχή Πέμπτη 29 Ιουνίου πραγματοποιεί διαγωνισμό για την εκμίσθωση  παραλιών  που μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι παραλίες στις περιοχές του Ενυδρείου και της Τσαμπίκας. Ο προβληματισμός για επανάληψη αντίστοιχων πρακτικών είναι ευνόητος, με ολέθριες συνέπειες σε τοπικές επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή, οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς, τόσο σε οικονομικό όσο  και σε κοινωνικό επίπεδο.

Επιβάλλεται η ύπαρξη πολιτικής βούλησης και η λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση μονοπωλιακών φαινομένων και τη δημιουργία  συνθηκών υγιούς επιχειρηματικότητας.

Η ΟΜΠΡΕΛΑ είναι εδώ, με συνεχείς παρεμβάσεις και ενημέρωση των πολιτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαρούσι: Ένας νεκρός σε επεισόδιο με πυροβολισμούς

Πασχαλινό ωράριο: Ανοικτά τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγώνων για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα