ΑΘΗΝΑ
16:05
|
10.05.2024
Οι έρευνες ξεκίνησαν αφότου 19 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο Ουζμπεκιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ινδική φαρμακευτική εταιρεία Marion Biotech, της οποίας τα σιρόπια για τον βήχα κατηγορήθηκαν πως δηλητηρίασαν θανάσιμα 19 παιδιά στο Ουζμπεκιστάν πέρυσι, χρησιμοποίησε ένα τοξικό βιομηχανικής ποιότητας συστατικό στο φάρμακο, ανέφερε, επικαλούμενο δύο πηγές, το Reuters.

Η εταιρεία που εδρεύει στην πολιτεία Ούταρ Πραντές φέρεται να αγόρασε τη χημική ουσία προπυλενογλυκόλη από έναν έμπορο με έδρα το Δελχί, τη Maya Chemtech India, η οποία δεν είχε άδεια να πουλά φαρμακευτικά συστατικά και «διαπραγματευόταν μόνο σε βιομηχανικές ποιότητες», ανέφερε το Reuters.

Σύμφωνα με πηγές με γνώση της εξελισσόμενης έρευνας, η Marion αγόρασε προπυλενογλυκόλη που δεν είχε αξιολογηθεί αν πληρεί τις δέουσες προδιαγραφές για φαρμακευτική χρήση.

Η ουσία χρησιμοποιείται ευρέως σε υγρά απορρυπαντικά, αντιψυκτικά, χρώματα και επιστρώσεις και για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των φυτοφαρμάκων. Χρησιμοποιείται επίσης σε υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου, οδοντόκρεμες και φάρμακα. Η φαρμακευτική εταιρεία φέρεται να μην πραγματοποίησε ελέγχους στο συστατικό πριν το χρησιμοποιήσει στα σιρόπια.

Μια ανάλυση που διεξήχθη από το Υπουργείο Υγείας του Ουζμπεκιστάν επιβεβαίωσε ότι τα σιρόπια για τον βήχα της Marion, Ambronol και DOK-1 Max, περιείχαν επίσης απαράδεκτες ποσότητες διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης.

Τον Ιανουάριο του 2023, το Ουζμπεκιστάν συνέλαβε τέσσερα άτομα για την υποτιθέμενη ευθύνη τους για τους 19 θανάτους παιδιών, συμπεριλαμβανομένων δύο στελεχών της εταιρείας που εισήγαγε το αντιβηχικό της Marion.

Μια παρόμοια τραγωδία συνέβη στην Γκάμπια, όπου 66 παιδιά πέθαναν πέρυσι αφού τους χορηγήθηκε σιρόπι για τον βήχα που παρασκευάστηκε από άλλη ινδική εταιρεία. Την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η Ινδία εισήγαγε υποχρεωτικούς ελέγχους σε κρατικά εργαστήρια στα σιρόπια για τον βήχα που προορίζονται για εξαγωγή.

Οι ανήθικες πρακτικές έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τα πρότυπα ασφάλειας στη φαρμακευτική βιομηχανία της Ινδίας, η οποία είχε έσοδα 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Το Νέο Δελχί ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση του Ουζμπεκιστάν τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το Υπουργείο Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων της Ούταρ Πραντές ακύρωσε την άδεια παραγωγής της Marion Biotech. Ένα ινδικό κυβερνητικό εργαστήριο δήλωσε ότι 22 από τα 33 δείγματα του σιροπιού για τον βήχα της Marion Biotech βρέθηκαν νοθευμένα με αιθυλενογλυκόλη.

Τον Μάρτιο, τρεις υπάλληλοι της Marion συνελήφθησαν μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε από επιθεωρητή φαρμάκων του ινδικού Κεντρικού Οργανισμού Ελέγχου Προδιαγραφών Φαρμάκων. Η Marion είχε προηγουμένως αρνηθεί οποιαδήποτε παρατυπία.

Ο Γενικός Ελεγκτής Φαρμάκων της Ινδίας Ρατζίβ Ραγκουβανσί κάλεσε τις κρατικές ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων να διασφαλίσουν ότι οι εγχώριοι παραγωγοί φαρμάκων δεν προμηθεύονται προπυλενογλυκόλη από την προμηθεύτρια της Marion εταιρεία, Maya Chemtech. Πηγή στη Maya Chemtech είπε στο Reuters ότι η ίδια η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες, αν και η έρευνα συνεχίζεται. Ο προμηθευτής πρώτων υλών ισχυρίστηκε ότι δεν πούλησε το συστατικό στη Marion για φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά για καλλυντικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Τέλος στο «Σχέδιο Ρουάντα» υπόσχεται ο Στάρμερ

Κλιμακωτά πρόστιμα για εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας

«Συναγερμός» στο Κίεβο: Στέλνει ενισχύσεις στο Χάρκοβο

Κομισιόν: Οικονομική στήριξη στη Βόρεια Μακεδονία ύψους 50 εκατ. ευρώ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα