ΑΘΗΝΑ
09:48
|
18.05.2024
Φωτογραφίες θέλουν τους Ρώσους να μπόρεσαν να αναχαιτίσουν έναν Storm Shadow χωρίς να τον καταστρέψουν πλήρως.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας πύραυλος Storm Shadow, από αυτούς που παρείχε το Λονδίνο στο Κίεβο, φαίνεται να έπεσε στα χέρια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αφού οι τελευταίες φέρονται να τον αναχαίτισαν στον ουρανό της Ζαπορίζια χωρίς να του προκαλέσουν σοβαρή ζημιά.

Οι πύραυλοι αυτοί είναι δίασημοι για τις επιδόσεις τους έναντι των συστημάτων αεράμυνας, καθώς πετούν εξαιρετικά χαμηλά και ταξιδεύουν με ταχύτητα 0,95 Mach, ενώ παράλληλα κάνουν ελιγμούς για να αποφύγουν τυχόν πυραύλους που τους στοχεύουν για να τους αναχαιτίσουν.

Ωστόσο, φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέλουν τη Ρωσία να κατάφερε να αιχμαλωτίσει έναν από αυτούς. Οι εικόνες δείχνουν έναν Ρώσο στρατιώτη να ποζάρει με έναν πύραυλο Storm Shadow σε ένα χωράφι κάπου στη Ζαπορίζια.

Ο πύραυλος Storm Shadow είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από τις δυνάμεις του Κιέβου για να βομβαρδίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR) στις 12 Μαΐου, με το γραφείο αντιπροσωπείας της LPR στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού ζητημάτων που σχετίζονται με τα εγκλήματα πολέμου της Ουκρανίας (JCCC) να δηλώνει ότι από την επίθεση τραυματίστηκαν παιδιά.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε τότε ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν «με χρήση πυραύλων Storm Shadow που προμήθευσε το καθεστώς του Κιέβου από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Λονδίνου ότι αυτά τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον πολιτικών στόχων».

Οι πύραυλοι Storm Shadow βεληνεκούς 250 χιλιομέτρων πωλήθηκαν με την προϋπόθεση ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο «εντός ουκρανικής κυριαρχίας επικράτειας».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν μια αποθήκη με πυραύλους κρουζ Storm Shadow στην περιοχή Χμελνίτσκι της Ουκρανίας.

Τον περασμένο μήνα, ρωσικές μονάδες των δυνάμεων αεράμυνας αναχαίτησαν 158 ρουκέτες HIMARS, 25 πυραύλους κρουζ Storm Shadow και 386 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση των ρωσικών αρχών, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν τους πυραύλους Storm Shadow του Ηνωμένου Βασιλείου στην επίθεση σε γέφυρα στα διοικητικά σύνορα μεταξύ της Χερσώνας και της Κριμαίας στα τέλη Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τη φερόμενη «αιχμαλώτιση» ενός πυραύλου Storm Shadow, αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίστροφη μηχανική, δηλαδή η αποκάλυψη και η ιδιοποίηση της τεχνολογίας ενός όπλου, αποτελεί τον βασικό λόγο που επικαλέστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες για να εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει την χορήγηση του προηγμένου συστήματος αεράμυνας Iron Dome στο Κίεβο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο.

Καναδικές Μυστικές Υπηρεσίες: Το TikTok είναι δίαυλος μεταφοράς δεδομένων στην Κίνα

Μητσοτάκης: Το VMRO να αναφέρει τη χώρα μόνο ως Βόρεια Μακεδονία

Ουκρανία: Σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος για την επιστράτευση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα