ΑΘΗΝΑ
15:02
|
27.04.2024
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ.Εξ. συνέστησε στους πάντες να δουν πώς λεηλατήθηκαν και δεν επιστρέφονται τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για αύξηση της «αυθαιρεσίας εναντίον ενοριτών, μοναχών και ιεραρχών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καταδικάζει αποφασιστικά «τη βεβήλωση ορθόδοξων ιερών από το καθεστώς του Κιέβου και την επιδίωξή του να καταστρέψει το μεγαλύτερο θρησκευτικό δόγμα» στην Ουκρανία.


Σύμφωνα με τον Γκενάντι Ασκαλντόβιτς, ειδικό σύμβουλο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών για θέματα ελευθερίας συνείδησης, «για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι για τον [σ.σ. πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ] Ζελένσκι η “ελευθερία του θρησκεύεσθαι” είναι απλώς κενές λέξεις», καθώς, όπως εκτιμά η ουκρανική κυβέρνηση «παραβιάζει κατάφωρα ακόμη και τη δική της νομοθεσία», όταν «λαϊκοί και κληρικοί της κανονικής Εκκλησίας δέχονται σοβαρές πιέσεις, διατυπώνονται εναντίον τους ανοιχτές απειλές σωματικής βίας, πολλές από τις οποίες στη συνέχεια υλοποιούνται από τις δυνάμεις της αστυνομίας και της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας».

Ο Ρώσος πρεσβευτής κάλεσε «τις εξειδικευμένες διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη να υπερασπιστούν την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», εκτιμώντας ότι η κατάληψη ιερών, όπως η ιστορική για όλους τους Σλάβους Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, «από το καθεστώς Ζελένσκι εισέρχεται σε αποφασιστικό στάδιο». Κατά τον εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ «οι εκπρόσωποι του ουκρανικού Υπουργείου Πολιτισμού ενέτειναν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή κατάφωρα παράνομων αποφάσεων. Με τη βίαιη υποστήριξη της αστυνομίας, παίρνουν υπό τον έλεγχό τους κτίρια της Κάτω Λαύρας, ξεπερνώντας την ειρηνική αντίσταση των στωικών υπερασπιστών του μοναστηριού».


«Δυστυχώς, τέτοιου είδους αυθαιρεσίες λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ουκρανία. Μόνο τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν επιθέσεις στον καθεδρικό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Μπέλα
Τσέρκβα, στην εκκλησία της Ύψωσης του Σταυρού στο χωριό Μόστισε της περιοχής του Κιέβου και στην εκκλησία των Πέτρου και Παύλου στο χωριό Λένκοφτσι της επαρχίας Τσερνόβιτσι, που ανήκουν στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Συνεχίζονται οι διώξεις κατά ιεραρχών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ ο μητροπολίτης Παύλος, ηγούμενος της μονής των Σπηλαίων του Κιέβου, παραμένει υπό κράτηση», αναφέρει στη δήλωσή του ο Γκ. Ασκαλντόβιτς, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή την αντίδραση της
διεθνούς κοινότητας «παρά το γεγονός ότι η τελευταία έκθεση του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία αφιέρωσε ολόκληρη ενότητα στις διώξεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».


Οι σκηνές των συλλήψεων πολιτών στην είσοδο και εντός της ιστορικής μονής, καθώς και η διάρρηξη της επίσημης κατοικίας του επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μητροπολίτη Ονούφριου από ειδικές δυνάμεις και αστυνομία έχει κεντρική θέση στα ρωσικά ΜΜΕ, ενώ η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, παρά τις καθησυχαστικές διαψεύσεις από ουκρανικής πλευράς, επανέφερε με δηλώσεις της το φερόμενο σχέδιο μεταφοράς κειμηλίων από τη Λαύρα των Σπηλαίων του
Κιέβου σε μουσεία δυτικών πρωτευουσών.


«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το γαλλικό Λούβρο έχει ήδη παραλάβει για “προσωρινή φύλαξη” 16 έργα τέχνης που μεταφέρθηκαν από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης του Κιέβου… Τα 11 από αυτά εστάλησαν για αποκατάσταση. Τα υπόλοιπα – τέσσερις βυζαντινές εικόνες, που βρίσκονταν αρχικά στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά και χρονολογούνται από τον 6ο – 7ο αιώνα, καθώς και ένας ψηφιδωτός πίνακας του 13ου αιώνα που απεικονίζει τον Άγιο Νικόλαο – εκτίθενται στο Παρίσι.

Η συλλογή των “ουκρανικών πολιτιστικών κειμηλίων” πρόκειται να μεγαλώσει: το μουσείο έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να ανοίξει ένα νέο τμήμα αφιερωμένο στη βυζαντινή και ανατολική χριστιανική τέχνη το 2027. Είναι πιθανό ότι αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ουκρανία θα αποτελέσουν
τη βάση της μελλοντικής έκθεσης», υποστήριξε στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης Τύπου η Μ. Ζαχάροβα, δηλώνοντας ότι «οι Δυτικοί παραδοσιακά απαγάγουν εθνικές πολιτιστικές αξίες σε διάφορα σημεία του κόσμου και τα μουσεία τους είναι αποθήκες των κλοπιμαίων από τις αποικίες», γι’ αυτό και «οι συλλογές στα δυτικά μουσεία είναι εν πολλοίς πλουσιότερες από ό,τι στις χώρες από τις οποίες προέρχονται».


Κατά τη Ρωσίδα εκπρόσωπο «παρόμοια βλάσφημα σχέδια είναι ένα ακόμη παράδειγμα της εγκληματικής γραμμής του [σ.σ. Ουκρανού προέδρου] Β. Ζελένσκι για την καταστροφή των παραδοσιακών θεμελίων της ουκρανικής κοινωνίας. Μάλιστα δεν μιλάμε μόνο για λεηλασία ιερών, αλλά και για τη στέρηση του ουκρανικού λαού από τα θρησκευτικά, πολιτιστικά και ιστορικά του αγαθά. Από την άποψη του Β. Ζελένσκι, όλα αυτά πρέπει να σβηστούν από την ιστορική μνήμη των πολιτών της Ουκρανίας. Κατόπιν, σε μερικά χρόνια θα τους διηγηθούν ότι δεν υπήρχε τίποτε από όλα αυτά. Τους λένε τώρα άλλωστε ότι δεν έχουν τίποτε κοινό με τη Ρωσία και τον πολιτισμό της, ότι ήταν εκεί όλη τους τη ζωή, όταν δεν υπήρχε κανείς άλλος».

Μάλιστα η Μ. Ζαχάροβα κατέληξε αναφερόμενη στην περίπτωση των γλυπτών του Παρθενώνα: «Η Δύση πάντα λεηλατούσε τις αποικίες της. Η Ουκρανία δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι κανείς δεν επρόκειτο να επιστρέψει όλα τα εξαγόμενα τιμαλφή. Συνιστώ σε όλους να διαβάσουν την ιστορία του πώς Βρετανοί διπλωμάτες αφαίρεσαν πολιτιστικούς θησαυρούς από το ελληνικό έδαφος.


Συγκεκριμένα, πώς λεηλάτησαν κυριολεκτικά την Ακρόπολη. Στη συνέχεια, οι ελληνικές Αρχές προσπάθησαν επί δεκαετίες να τα επιστρέψουν όλα αυτά. Δεν κατάφεραν τίποτε. Υπάρχει επίσης το
ζήτημα του ρόλου της UNESCO ως Οργανισμού, που θα έπρεπε να ασχολείται με τη διατήρηση των πολιτιστικών αξιών και αντικειμένων και όχι να πατρονάρει τη μεταφορά τους σε ιδιωτικές ή δημόσιες συλλογές σε χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά».

(Πηγή: ΚΥΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα