Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συζήτησαν την απόφαση των ΗΠΑ να αποστείλουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία κατά τις σημερινές τους συνομιλίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.
Ο Σούνακ δήλωσε στον Μπάιντεν ότι η Βρετανία έχει υπογράψει διεθνή συνθήκη που αποθαρρύνει τη χρήση πυρομαχικών διασποράς και ότι εναπόκειται σε κάθε χώρα να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις για τη χρήση των όπλων αυτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας με βάση τη συνθήκη, που περιλαμβάνει την αποθάρρυνση της χρήσης τους. Δεν υπάρχει αλλαγή από εμάς επ’ αυτού, προφανώς εναπόκειται σε κάθε χώρα να λάβει μια απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, που το δεσμεύει σχετικά με το συγκεκριμένο τύπο πυρομαχικών. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει στείλει στην Ουκρανία βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, ένα άλλο αμφιλεγόμενο είδος πυρομαχικών, κίνηση στην οποία ακολουθούν και οι ΗΠΑ
Η Ισπανία και ο Καναδάς, δύο από τα 123 κράτη που έχουν υπογράψει τη συνθήκη για την απαγόρευση των εν λόγω πυρομαχικών, επέκριναν την απόφαση αποστολής τους, η οποία έχει επίσης καταδικαστεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα πυρομαχικά διασποράς που αποφάσισαν να στείλουν οι ΗΠΑ είναι βλήματα πυροβολικού τα οποία, καθώς ίπτανται, διασπείρουν μεγάλο αριθμό μικρών βομβών σε μια ευρεία περιοχή.
Προορίζονται να εκραγούν κατά την πρόσκρουση, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό τους αποτυγχάνει να εκραγεί. ειδικά όταν προσγειώνεται σε βρεγμένο ή μαλακό έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εκραγούν αργότερα, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας ανθρώπους.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαιρέτισε την κίνηση παράδοσης των πυρομαχικών.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ, είπε ότι τα στρατεύματά του δεν θα τα χρησιμοποιήσουν σε αστικές περιοχές για να αποφύγουν τον κίνδυνο για τους αμάχους, προσθέτοντας ότι «αυτοί είναι οι άνθρωποι μας, είναι Ουκρανοί που έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε».
Ωστόσο, η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, είπε ότι η θέση της κυβέρνησής της είναι ότι οι βόμβες διασποράς δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη «νόμιμη άμυνα της Ουκρανίας», αναφέρει το BBC.
Η Γερμανία, η οποία έχει επίσης υπογράψει τη σύμβαση, είπε ότι δεν θα τα παράσχει στην Ουκρανία, αλλά ότι κατανοεί την αμερικανική θέση.
Σε ανακοίνωσή της, η καναδική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει τη χρήση των όπλων και τόνισε τη δέσμευσή της «να βάλει τέλος στις επιπτώσεις που έχουν τα πυρομαχικά διασποράς στους αμάχους – ιδιαίτερα στα παιδιά».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει τα όπλα στον πόλεμο, προκαλώντας «πολλούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς σε πολίτες».
Αυτά τα σχόλια επαναλήφθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία είπε ότι τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούν «σοβαρή απειλή για τις ζωές των αμάχων, ακόμη και πολύ καιρό μετά το τέλος της σύγκρουσης».
Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν επίσης επικριτικό, ζητώντας να «σταματήσει αμέσως» η χρήση τους.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία δεν παίρνει θέση για τα πυρομαχικά διασποράς.
Ο Τομπίας Ελγουντ, Πρόεδρος της Επίλεκτης Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, προέτρεψε τις ΗΠΑ να «αναθεωρήσουν» την απόφασή τους – η οποία είπε ότι ήταν «λανθασμένη και θα αποξενώσει τη διεθνή καλή θέληση».
«Η χρήση τους αφήνει θανατηφόρα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγή στο πεδίο της μάχης, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους πολύ μετά το τέλος του πολέμου», πρόσθεσε ο βουλευτής των Συντηρητικών.
Η Ρωσία χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ ως «πράξη απόγνωσης» μπροστά στην «αποτυχία της πολυδιαφημισμένης ουκρανικής αντεπίθεσης».