Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμφωνήσουν να καταργήσουν για την Ουκρανία την απαίτηση να υποβάλει ένα Σχέδιο Δράσης Μέλους, προκειμένου να ενταχθεί μελλοντικά στη συμμαχία, δήλωσε σήμερα, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Η Ουκρανία έχει διανύσει πολύ δρόμο από τότε που πήραμε την απόφαση το 2008 ότι το επόμενο βήμα θα ήταν ένα Σχέδιο Δράσης για την ένταξη. Η Ουκρανία είναι πολύ πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, οπότε νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να αντικατοπτριστεί αυτό στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
«Όλα αυτά μαζί, συμπεριλαμβανομένου ότι θα καταστήσουμε σαφές ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος και θα καταργήσουμε το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη, (…) θα δώσουν ένα πολύ ισχυρό και θετικό μήνυμα από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία».
«Επανεπιβεβαιώνουμε ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και συμφωνήσαμε να καταργήσουμε την απαίτηση για ένα σχέδιο δράσης μέλους. Αυτό θα αλλάξει τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας από μία διαδικασία δύο βημάτων σε μια διαδικασία ενός βήματος. Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι θα εκδόσουμε δια πρόσκληση ένταξης στην Ουκρανία, όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και όταν πληρούνται οι όροι. Αυτό είναι ένα ισχυρό πακέτο για την Ουκρανία και ένας ξεκάθαρος δρόμος προς την ενσωμάτωσή της στο ΝΑΤΟ», είπε από το βήμα της Συνόδου ο Στόλτενμπεργκ.
Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ένα νέο πολυετές πρόγραμμα βοήθειας για να βοηθηθεί η μετάβαση της Ουκρανίας στα πρότυπα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ
και το σχηματισμό ενός νέου συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, όπου η συμμαχία και το Κίεβο θα «συναντηθούν ως ίσοι», με την πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ζελένσκι να γίνεται αύριο.
Πρόσθεσε δε ότι οι σύμμαχοι ενέκριναν το «πιο συνεκτικό αμυντικό σχέδιο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» προς αντιμετώπιση των «δύο κύριων απειλών που αντιμετωπίζουμε, της Ρωσίας και της τρομοκρατίας».
Στην τελευταία ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφους ο Στόλτενμπεργκ ερωτήθηκε σχετικά με τους όρους που δεν πληρεί η Ουκρανία.
Η απάντηση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είχε δύο σκέλη:
Το ένα θέμα είναι το «σε τι βαθμό ικανοποιούν τον εκσυγχρονισμό των θεσμών άμυνας και ασφάλειας και την ενίσχυση της διακυβέρνησής τους, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διαφθοράς».
Αυτά έχουν αντιμετωπιστεί σε κάθε διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, «επειδή χρειαζόμαστε μια ισχυρή διακυβέρνηση και θέλουμε επίσης ένοπλες δυνάμεις που να είναι διαλειτουργικές με το ΝΑΤΟ».
Το άλλο θέμα είναι ότι «οι σύμμαχοι συμφωνούν στο ότι όσο διεξάγεται πόλεμος, δεν είναι η ώρα να γίνει η Ουκρανία πλήρες μέλος της συμμαχίας» συμπλήρωσε, τονίζοντας πάντως ξανά ότι είναι η πρώτη φορά που παρακάμφθηκε η απαίτηση ενός Σχεδίου Δράσης για την ένταξη κράτους στο ΝΑΤΟ.
Παρόλο που οι δημοσιογράφοι είχαν περισσότερες ερωτήσεις να κάνουν, ο Στόλτενμπεργκ έφυγε από το βήμα, καθώς «οι ηγέτες έπρεπε να πάνε για δείπνο», σημειώνει το BBC.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος από κοινού με τον Λιθουανό ομόλογό του, Γκιτάνας Ναουσέντα, σε συγκεντρωμένο κόσμο στο κέντρο του Βίλνιους, δήλωσε ότι πιστεύει σε ένα «ΝΑΤΟ που δεν διστάζει, δεν χάνει χρόνο και δεν κοιτάζει έναν επιτιθέμενο».
Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν «πρωτοφανές και παράλογο» να μην υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στην στρατιωτική συμμαχία.
Επισημαίνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε μόλις πριν λίγες μέρες ότι θα παραστεί στη σύνοδο του Βίλνιους. Στα τέλη Ιουνίου το γραφείο του Ουκρανού προέδρου δήλωνε ότι ο Ζελένσκι «δεν έχει ούτε λόγο, ούτε τον χρόνο να πάει» στη σύνοδο κορυφής, εάν είναι να «μην υπάρξει αποτέλεσμα».
Στα περιθώρια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε σήμερα ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα λάβει διαβεβαιώσεις ασφαλείας μετά τον πόλεμο.
«Για εμάς είναι σημαντικό από την αρχή να υπάρχουν διαβεβαιώσεις ασφαλείας για την Ουκρανία που μπορούν να είναι αποτελεσματικές (όταν υπάρξει) ειρήνη. Και για αυτό θα κάνουμε επίσης τις απαραίτητες συμφωνίες», είπε.