ΑΘΗΝΑ
11:39
|
03.05.2024
Ο Ουκρανός πρόεδρος «δεν έχει ούτε λόγο, ούτε τον χρόνο να πάει» στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, εάν είναι να «μην υπάρξει αποτέλεσμα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δείχνει να προσπαθεί να επιβάλει τους όρους του στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, καθώς η τελευταία φαίνεται το τελευταίο διάστημα διστακτική στο να προσφέρει στο Κίεβο τις διαβεβαιώσεις που θα ήθελε και, κυρίως, τη διαβεβαίωση πως θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου, μόνο εφόσον εκείνο ξεκινήσει να εξετάζει σοβαρά το αίτημα ένταξης του Κιέβου, δήλωσε χθες στο Reuters ο Ιγκόρ Ζόβκα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας και επικεφαλής διπλωματικός σύμβουλος του Ζελένσκι.

«Ο πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει… στη σύνοδο κορυφής, εάν οι ηγέτες [του ΝΑΤΟ] τείνουν να δείξουν ή δείξουν έλλειψη θάρρους, την ώρα που η Ουκρανία με όλο της το θάρρος, τη θέληση, τη δύναμη και το υψηλό ηθικό της μάχεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», είπε ο Ζόβκα στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο Ζελένσκι «δεν έχει ούτε λόγο, ούτε τον χρόνο να πάει» στη σύνοδο κορυφής, εάν είναι να «μην υπάρξει αποτέλεσμα».

«Η αίτηση [ένταξης της Ουκρανίας, που υποβλήθηκε το περασμένο φθινόπωρο] βρίσκεται τώρα στα τραπέζια των ηγετών των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Η σύνοδος κορυφής του Βίλνιους θα ήταν μια πολύ καλή αρχή για να υπάρξει απάντηση σε αυτήν την αίτηση. Και με τον όρο απάντηση, εννοούμε την πρόσκληση για ένταξη, που αποτελεί μόνο το πρώτο στάδιο», είπε στο Reuters.

Ο επικεφαλής του προσωπικού του Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο πρόεδρος θα αποφασίσει την παραμονή της συνόδου κορυφής εάν θα παραστεί ή όχι.

Ενώ η ηγεσία του ΝΑΤΟ επαναλαμβάνει διαρκώς ότι υπάρχει «ανοιχτή πόρτα» για την Ουκρανία, δείχνει να μη βιάζεται να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία.

«Ίσως το πλέον σημαντικό πράγμα στο οποίο συμφωνούμε είναι ότι το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος στην Ευρώπη. Διότι εάν ο Πρόεδρος Πούτιν κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, τότε δεν μένει κανένα θέμα ένταξης να συζητηθεί. Επομένως, η κύρια εστίαση πρέπει να είναι [στο] πώς θα διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει, και αυτή είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την περαιτέρω ένταξη», αρκέστηκε να δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδας ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πρέπει να εργαστούμε για τη διατύπωση, ώστε να τους καλύπτει όλους, και τις ανησυχίες που έχουν ορισμένοι Σύμμαχοι σχετικά με περαιτέρω βήματα, καθώς και την ελπίδα που πρέπει να δώσουμε στους Ουκρανούς», σχολίασε στην ίδια συνέντευξη Τύπου η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας.

Η Μόσχα, από τη μεριά της, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η πρόθεση του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αποτελεί έναν από τους λόγους, για τους οποίους ξεκίνησε πέρυσι την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα