ΑΘΗΝΑ
22:33
|
02.05.2024
Δριμεία κριτική από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αργοπορημένη και καθαρά επικοινωνιακή «ενόχληση» της κυβέρνησης στα εισιτήρια «φωτιά» των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έως αύριο αναμένεται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να αποφασίσουν την εμπορική πολιτική των εκπτώσεων που θα ακολουθήσουν στο θέμα των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, μετά από τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Το πρωί ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ απηύθυνε μήνυμα προς τους ακτοπλόους να παρουσιάσουν γενναία πακέτα με μειώσεις στα εισιτήρια των πλοίων, που απευθύνονται στην ελληνική οικογένεια. Τόνισε ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν μπορεί να είναι αμέτοχες σε αυτό το οποίο έχει περάσει η ελληνική κοινωνία λόγω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης και ότι δεν μπορεί να εξανεμιστεί ο μισθός και το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας για τη μεταφορά της σε ένα νησί. Έκανε σαφές επίσης, πως η κυβέρνηση ζήτησε από τους ακτοπλόους να αναλάβουν ένα μέρος του κόστους της κρίσης, να έρθουν με πακέτα που δεν θα κάνουν αδύνατες τις διακοπές στους Έλληνες πολίτες με στόχο να διευκολυνθεί η οικογένεια που με 3-4 άτομα και με το αυτοκίνητό της θέλει να πάει διακοπές. 

«Οι ακτοπλόοι είπαν ότι θα παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες σοβαρές εκπτώσεις» υπογράμμισε. Σημείωσε ακόμη ότι το επόμενο δίμηνο αναμένεται να μετακινηθούν τέσσερα εκατομμύρια επιβάτες και ότι εξ αυτών μόνο το ένα εκατομμύριο έχει κλείσει εισιτήρια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει  γίνει πρόταση  να μειωθεί το κόστος της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τη μέση ελληνική οικογένεια, που έχει υποστεί τις συνέπειες του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, κυρίως στα δρομολόγια κορμού, δηλαδή που να έχουν αφετηρία ή άφιξη στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Σπύρος Πασχάλης που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι θα μεταφέρει στα μέλη της Ένωσης τις προτάσεις της κυβέρνησης και ότι από εκεί και πέρα θα αποφασίσει η κάθε εταιρεία την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσει αλλά και την παροχή εκπτώσεων που θα παρέχει. Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία πολλών εταιρειών για το τι θα γίνει με τα εισιτήρια που έχουν ήδη κοπεί για κάποιους επιβάτες αλλά και η χρονική διαδικασία που θα απαιτηθεί για να περάσουν οι εκπτώσεις και να εφαρμοστεί πλήρως στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Κριτική από Καλπάκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:  Σαν τα ‘μπινελίκια’ που υποτίθεται ότι αντάλλαζε ο κ. Σταϊκούρας με τους τραπεζίτες

Για αργοπορημένη και επικοινωνιακή «ενόχληση» της κυβέρνησης, τη στιγμή που έχει αφήσει την αγορά εντελώς ανεξέλεγκτη, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέργιος Καλπάκης, μιλώντας στον ρ/σ «Κόκκινο 105.5», αναφορικά με το «τεράστιο κόστος» των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Σχολίασε ότι «είναι 12 Ιουλίου και η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα αυτό μόλις πριν από δυο μέρες», για να προσθέσει πως «το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο η καθυστερημένη προσπάθεια αντιμετώπισης, αλλά και η έλλειψη πολιτικής βούλησης». «Όταν τα καύσιμα έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρσι κατά 45% αλλά οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παραμένουν στα ύψη, τίθεται προφανώς θέμα αισχροκέρδειας. Αισχροκέρδεια σε βάρος των πολιτών, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη κλείσει τα εισιτήριά τους και σε βάρος όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε αυτά τα κόστη», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «η υπόθεση αυτή θυμίζει τα ‘μπινελίκια’ που υποτίθεται ότι αντάλλαζε ο κ. Σταϊκούρας με τους τραπεζίτες, στη συζήτηση που γινόταν τότε για τα πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού» και πως «η ΝΔ αντιμετωπίζει με την ίδια λογική όλα αυτά τα θέματα». Ειδικότερα υποστήριξε ότι «αφήνει την αγορά δήθεν να αυτορρυθμίζεται και όταν τα αποτελέσματα είναι πολύ αρνητικά, δηλώνουν ενοχλημένοι, κάνουν παραινέσεις, χωρίς όμως κάτι ουσιαστικό. Και αυτό αναδεικνύει και μια στρατηγική διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

Ο κ. Καλπάκης τόνισε ότι είναι αλαζονική η στάση της ΝΔ «να επικαλείται συνεχώς το εκλογικό αποτέλεσμα», σημειώνοντας ότι «η ψήφος των πολιτών δεν είναι λευκή επιταγή». Μπορεί η ΝΔ να κέρδισε τις εκλογές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα των πολιτών δεν παραμένουν εδώ, ζητώντας λύσεις. Ούτε σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν νομιμοποιείται να κάνει κριτική και να καταθέτει εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις, κάτι που έκανε επαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, υπογράμμισε. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα