ΑΘΗΝΑ
07:27
|
22.11.2024
Σενάρια μεταβίβασης της ιστορικής Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και διεθνή διερεύνηση των διώξεων εις βάρος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και ειδικά της εκδίωξης των μοναχών της ιστορικής Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου από την ουκρανική κυβέρνηση, επιδιώκει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο για θέματα ελευθερίας του θρησκεύεσθαι Γκενάντι Ασκαλντόβιτς.

«Η ρωσική πλευρά δεν έχει εξαντλήσει ακόμη τα εργαλεία επιρροής σε αυτή την κατάσταση, που επιδεινώνεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα», υποστήριξε ο κ. Ασκαλντόβιτς, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν προτάσεις για την οργάνωση κάποιου είδους διεθνούς έρευνας γύρω από την κατάσταση με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και τις διώξεις μοναχών, ιερέων και ενοριτών της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου».

«Αναμένουμε από τον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης να πάρουν μια πιο ενεργητική, πιο αποτελεσματική στάση σε ό,τι συμβαίνει με την Ορθοδοξία στην Ουκρανία», επεσήμανε ο αρμόδιος Ρώσος πρεσβευτής, τονίζοντας ότι πρέπει να ελεγχθεί «επί τόπου πόσο μακριά έχει φτάσει αυτή η κατάσταση, πόσο υποφέρει ο αληθινός ορθόδοξος λαός στην Ουκρανία, ενώ υπερασπίζεται την Εκκλησία του».

Ο Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι έπειτα από διαβήματα στη γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ, η Μόσχα έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν σχέδια μεταφοράς ιερών κειμηλίων από την Ουκρανία στο εξωτερικό, γι’ αυτό και η Μόσχα είναι έτοιμη να πιστέψει την UNESCO και να θεωρήσει ως δεδομένο ότι ο διεθνής αυτός Οργανισμός «δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την ανυπόληπτη διαδικασία».

Ενόσω τα ουκρανικά και ρωσικά κοινωνικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες άσκησης σωματικής βίας ακόμη και την ώρα της θείας λειτουργίας ή βίαιων διαρρήξεων και καταλήψεων ναών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας από την ανταγωνιστική της Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία ιδρύθηκε το 2018 και χαίρει της υποστήριξης της ουκρανικής κυβέρνησης, ο ουκρανικής καταγωγής αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Ίγκορ Γιακιμτσούκ υποστήριξε ότι το σενάριο μεταβίβασης της ιστορικής Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο «εξετάζεται από τις ουκρανικές Αρχές ακριβώς επειδή κατανοούν ότι οι μοναχοί δεν θα μεταβούν σε μια σχισματική οργάνωση. Μπορεί να φύγουν, να πάνε κάπου αλλού, αλλά δεν μπορούν να είναι υπό την ηγεσία σχισματικών. Και έτσι προέκυψε η ιδέα να μεταφερθούν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως».

Σύμφωνα με αναλυτική συνέντευξη του υψηλόβαθμου «εκκλησιαστικού διπλωμάτη» του Πατριαρχείου Μόσχας στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται «σε λεπτή θέση», διότι αν η πρόταση της μεταβίβασης της Λαύρας υιοθετηθεί, αυτό θα σήμαινε «δημόσια υποστήριξη της δίωξης των μοναχών του Κιέβου, πράγμα, που σίγουρα θα επιδείνωνε τη φήμη του [Οικουμενικού Πατριαρχείου], γεγονός, που δεν θα επιθυμούσε». Ο πρωθιερέας Ί. Γιακιμτσούκ ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο επίσκοπος Μιχαήλ, έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τελεί στον Άγιο Ανδρέα του Κιέβου, που του έχει παραχωρηθεί, «λειτουργίες μόνος, δεν προσέρχονται πρακτικά πιστοί σε αυτές τις λειτουργίες, επομένως δεν νομίζω ότι αν τους δώσουν τη Λαύρα, από κάπου θα εμφανιστούν μοναχοί και ποίμνιο».

Κατά τον αξιωματούχο της Ρωσικής Εκκλησίας «οι άνθρωποι που εισέβαλαν στους ναούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν είναι άνθρωποι της Εκκλησίας… Και οι κοινότητες που χρησιμοποιούσαν αυτούς τους ναούς, συγκεντρώνονται στα σπίτια τους, μερικές φορές απλά στα χωράφια, κάποτε στήνουν σκηνές, άλλοτε σε στεγασμένους χώρους στάθμευσης τελούν τη θεία λειτουργία, αυτές οι ενορίες δεν πάνε πουθενά, οι άνθρωποι δεν πάνε πουθενά και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα για τις ουκρανικές Αρχές».

Με το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας να παραμένει άλυτο και να έχει επιδεινωθεί δραματικά υπό συνθήκες πολέμου με τη Ρωσία, το υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας έδωσε τελεσίγραφο στους μοναχούς της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου να την εγκαταλείψουν έως τις 4 Ιουλίου, διαφορετικά θα προχωρούσε σε απομάκρυνσή τους και αλλαγή κλειδαριών στα κτίρια, που η μοναστική κοινότητα διατηρεί ακόμη υπό τον έλεγχό της.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία προχώρησε σε βήματα πλήρους ανεξαρτησίας από το Πατριαρχείο Μόσχας, όπως θεωρείται η αυτόνομη παρασκευή μύρου, όμως αυτό δεν έχει αποδειχθεί αρκετό για να ανασχέσει τις επιθέσεις και διώξεις εναντίον της.

«Προφανώς, η Ουκρανική Εκκλησία θεωρείται εχθρός, επειδή μοιράζεται μια κοινή πνευματική κληρονομιά με τη Ρωσική Εκκλησία, και αυτό είναι αρκετό για να θεωρηθεί καταδικασμένη σε εκκαθάριση. Η ιστορία θα βάλει τα πάντα στη θέση τους και οι σύγχρονοι θεομάχοι θα μνημονεύονται με ντροπή και περιφρόνηση, όπως ακριβώς και οι θεομάχοι του 20ού αιώνα», δήλωσε σχολιάζοντας για το πρακτορείο ΤΑΣΣ τα τελευταία επεισόδια στην είσοδο της ιστορικής μονής του Κιέβου ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας Βλαντίμιρ Λεγκόιντα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ζαχάροβα: Με αφορμή την 25η Μαρτίου εγκαλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για επιθετική ρωσοφοβία

«Είναι λυπηρό που αντί να στείλουμε φιλικές ευχές για την εθνική εορτή, είμαστε αναγκασμένοι να υπενθυμίσουμε στην Αθήνα τα στοιχειώδη μαθήματα της ιστορίας».
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Παγκόσμια διάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας βλέπει ο Πούτιν-Παρουσίασε το υπερόπλο Oreshnik (video)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό στην πλατεία Συντάγματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα