ΑΘΗΝΑ
02:51
|
28.04.2024
Κόβονται σταδιακά οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας και σφίγγουν τα λουριά οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαύρα μαντάτα για τα περισσότερα νοικοκυριά στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιφυλάσσουν οι αποφάσεις που πήρε απόψε το Eurogroup  καθώς δεν επιδιώκουν μόνο νέο «σφίξιμο της ζώνης» για το 2024 αλλά και σταδιακή κατάργηση όλων των μέτρων ενεργειακής στήριξης που εφαρμόστηκαν από πέρσι.

«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για τα δημόσια οικονομικά μας, μετά από 7 χρόνια επεκτατικής πολιτικής» είπε ο Ιρλανδός πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα νέα βάσανα που έρχονται για εκατομμύρια ευάλωτους οικονομικά Ευρωπαίους πολίτες ο Ντόναχιου ισχυρίστηκε πως η νέα λιτότητα είναι «απαραίτητη» επειδή η προηγούμενη  «επεκτατική πολιτική, λόγω των επιπτώσεων πολλών κραδασμών, δημιούργησε επίσης υψηλά χρέη που τώρα πρέπει οι χώρες της ευρωζώνης να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν».

Ο Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024 ότι στόχος είναι να επιδιωχθεί «μια σταδιακή και ρεαλιστική δημοσιονομική εξυγίανση» που περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα επιτρέπει την αύξηση των επενδύσεων, τόσο μέσω δημόσιων όσο και ιδιωτικών πηγών και της Διευκόλυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων μηχανισμών της ΕΕ.

Τόνισε επίσης ότι ο επεκτατικός δημοσιονομικός προσανατολισμός των τελευταίων τριών ετών, σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ήταν καθοριστικός για τη στήριξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ έναντι των κραδασμών της πανδημίας και του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας που αυτό προκάλεσε.

Όμως στη συνέχεια και αυτός συνέχισε το ίδιο «τροπάριο» λέγοντας πως καθώς οι οικονομίες της ευρωζώνης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό, αυξημένο δημόσιο χρέος και υψηλότερα επιτόκια, «απαιτείται πιο περιοριστικός δημοσιονομικός προσανατολισμός για το 2024, ιδίως μέσω της σταδιακής κατάργησης των μέτρων ενεργειακής στήριξης».

Ο Τζεντιλόνι διαπίστωσε «πολύ ευρεία συμφωνία» σε αυτό το θέμα τονίζοντας πως «η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα με τη νομισματική πολιτική την επόμενη περίοδο».

Όσον αφορά τις συστάσεις της Επιτροπής για συγκεκριμένες χώρες, ο Π. Τζεντιλόνι είπε ότι βαθμονομήθηκαν για να χαράξουν μια πορεία προς την επίτευξη του παραπάνω στόχου, επιδιώκοντας παράλληλα τις κρίσιμες επενδύσεις που απαιτούνται σε τομείς προτεραιοτήτων, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Καταλήγοντας, ο Επίτροπος Οικονομίας τόνισε τη σημασία της επίτευξης μιας καλής συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων, λέγοντας ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι το κλειδί για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη εφαρμογή των νέων κανόνων για την προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών για το 2025.

«Χρειαζόμαστε ένα σταθερό, αξιόπιστο, προβλέψιμο πλαίσιο για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και σταθερότητας στην Ευρώπη. Η επίτευξη αυτής της συμφωνίας το φθινόπωρο πρέπει να είναι κοινή μας προτεραιότητα», ανέφερε ο Π. Τζεντιλόνι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα