ΑΘΗΝΑ
06:57
|
05.05.2024
«Η ελευθερία του Τύπου γίνεται καπνός», είπε λίγο πριν συλληφθεί ο Μπεν Κοέν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πριν μία εβδομάδα, ο επιχειρηματίας Μπεν Κοέν, συνιδρυτής της εταιρείας παγωτού Ben&Jerry’s και αρκετοί ακόμη ακτιβιστές συνελήφθησαν έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όπο διαδήλωναν για την απελευθέρωση του φυλακισμένου εκδότη των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, από τις βρετανικές φυλακές Μπέλμαρς.

«Αν δεν αλλάξουμε [τα πράγματα], η ελευθερία του Τύπου [ήδη] γίνεται καπνός», είπε ο Κοέν ενώπιον των συγκεντρωμένων, πριν βάλει φωτιά σε ένα ομοίωμα του μέρους του συντάγματος των ΗΠΑ που αναφέρεται στην Ελευθερία του Τύπου.

«Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς την ελευθερία του Τύπου, γιατί ο Τύπος είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει την κυβέρνηση υπόλογη», πρόσθεσε.

Ο Κοέν ζήτησε να συναντηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαντ για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη φυλάκιση του Ασάνζ. Αφού του είπαν ότι δεν είχε ραντεβού, κάθισε στην είσοδο του κτιρίου και αρνήθηκε να φύγει. Στη συνέχεια συνελήφθη από αστυνομικούς της Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ο Ασάνζ κρατείται στη φυλακή Μπέλμαρς στο νότιο Λονδίνο από τον Απρίλιο του 2019, αφού ο Ισημερινός ακύρωσε το άσυλο που του παρείχε στην πρεσβεία του στο Λονδίνο υπό την πίεση των ΗΠΑ. Ο δημοσιογράφος παρέμενε μέσα στο κτίριο της πρεσβείας επί επτά χρόνια.

Μετά τη σύλληψή του, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τον εκδότη του WikiLeaks βάσει του νόμου περί κατασκοπείας για τη δημοσίευση των πολεμικών εγγράφων του Ιράκ και του Αφγανιστάν το 2010. Ανάμεσα στα αρχεία ήταν και το βίντεο «Collateral Murder» που δείχνει τους Αμερικανούς να σκοτώνουν άμαχους στο Ιράκ. Εάν εκδοθεί και καταδικαστεί, ο Ασάνζ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών.

Ο Ασάνζ βρίσκεται πλέον «επικίνδυνα κοντά» στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο αδερφός του, αφού ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζόναθαν Σουίφτ, απέρριψε και τους οκτώ λόγους της προσφυγής του Ασάνζ εναντίον της διαταγής έκδοσης του στις ΗΠΑ, την οποία υπέγραψε η τότε υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ, τον Ιούνιο του 2022.

Ο συνιδρυτής των WikiLeaks ασκεί τώρα την «τελική» του έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι σημαντικό να κινητοποιηθούμε όλοι για την υπεράσπισή του», δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα