ΑΘΗΝΑ
21:09
|
27.04.2024
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει την ηθική, πολιτική και νομική εξουσία να κρίνει την Κούβα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κοινοβούλιο της Κούβας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εθνοσυνέλευση της Κούβας δήλωσε την Τετάρτη ότι «καταδικάζει σθεναρά» ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο επέκρινε το ιστορικό της χώρας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζητούσε κυρώσεις από την ΕΕ κατά του κουβανού προέδρου Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ και άλλων ανώτατων αξιωματούχων.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει την ηθική, πολιτική και νομική εξουσία να κρίνει την Κούβα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κοινοβούλιο της Κούβας. «Αυτό θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τους στόχους της ΕΕ να επιδιώξει την επανέναρξη των σχέσεών της με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική».

Η Εθνοσυνέλευση επισημαίνει ότι το ευρωπαϊκό ψήφισμα παρουσιάζει εξαιρετικά παρεμβατικό περιεχόμενο, δυσφημώντας όχι μόνο την κουβανική πραγματικότητα, το νομικό της σύστημα και το κράτος δικαίου, αλλά και τους δεσμούς που διατηρεί η Κούβα με άλλα κράτη με κυρίαρχο τρόπο, σε αυστηρή συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα με τους αρχηγούς κρατών της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), την πρώτη τους διπεριφερειακή σύνοδο κορυφής εδώ και οκτώ χρόνια.

Αναμένεται να συζητήσουν θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και η κρίση ασφάλειας στην Αϊτή. Η Κούβα δήλωσε τη Δευτέρα ότι επιθυμεί ισχυρότερες σχέσεις, αλλά κατηγόρησε την ΕΕ ότι είναι αδιαφανής και χειριστική στις προετοιμασίες της.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτείνει «τα αυταρχικά καθεστώτα να μην συμμετέχουν σε τέτοιες συνόδους κορυφής» και καταδικάζει έντονα το ιστορικό της Κούβας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία συνεργασίας του 2016 μεταξύ της Κούβας και της ΕΕ, του κορυφαίου εμπορικού της εταίρου.

Ζητεί επίσης την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» των «άδικα κρατούμενων κρατουμένων». Εκατοντάδες Κουβανοί παραμένουν στη φυλακή μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Ιούλιο του 2021.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας λέει ότι όσοι φυλακίστηκαν διέπραξαν εγκλήματα, όπως επίθεση, βανδαλισμό και εξέγερση.

Ο διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ επισκέφθηκε το νησί τον Μάιο όπου επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για το 60ετές εμπορικό εμπάργκο και είπε ότι η ΕΕ δεν είχε «ούτε την ικανότητα ούτε τη βούληση να επιβάλει αλλαγές στην Κούβα». Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι «λυπάται βαθιά» για αυτό το σχόλιο.

Η Εθνοσυνέλευση της Κούβας, με τη σειρά της, χαρακτήρισε το ψήφισμα «ιδιαίτερα παρεμβατικό».

Τον Μάιο, ο Μπορέλ είπε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Έιμον Γκίλμορ, θα επισκεφθεί το νησί τον Νοέμβριο για να αξιολογήσει τις συνέπειες των διαδηλώσεων του 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα