ΑΘΗΝΑ
20:40
|
30.04.2024
Τη νύχτα μέρα σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια και Σαρωνίδα κάνουν απόψε οι πυρκαγιές. Η ανεπάρκεια μέσων πυρόσβεσης αποκαλύπτει τη γύμνια αντιπυρικής θωράκισης.Γι' αυτό καιγόμαστε ξανά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία επανάληψη του πύρινου ολέθρου που ζούμε σχεδόν κάθε καλοκαίρι σε Αττική, Πελοπόννησο και άλλα μέρη της Ελλάδας βιώνουμε από νωρίς σήμερα το μεσημέρι όταν ξέσπασε από άγνωστη αιτία φωτιά στο Νέο Κουβαρά.

Η πυρκαγιά εκεί, μέσα σε μόλις δύο ώρες κάλυψε περιοχή 12 χιλιομέτρων. Αυτή ήταν η αρχή του φετινού ελληνικού θρίλερ με τις φλόγες, με τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών να ζουν την αγωνία της επιβίωσης και τον υπόλοιπο ελληνικό λαό να παρακολουθεί ότι έζησε πέρσι, πρόπερσι αλλά και χρόνια πριν, καθώς η χώρα εξακολουθεί να παραμένει με περιορισμένα μέτρα επίγεια και εναέρια πυρόσβεσης, δίχως ουσιαστική προστασία  των δασών και της πανίδας.

Η «πράσινη ανάπτυξη» που βλέπει τις ανεμογεννήτριες να φυτρώνουν μέσα σε δάση και περιοχές Νatura, δείχνει πως θα «ανθίσει» πάνω στα αποκαΐδια της ελληνικής φύσης με ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως πολιτικού πρόσημου.

Κικίλιας: 81 οι πυρκαγιές σήμερα. Συλλήψεις ημεδαπών

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας σε ενημέρωση δημοσιογράφων που έκανε απόψε μετά τις 22.30 τόνισε πως σήμερα είχαμε σε όλη τη χώρα 81 πυρκαγιές.

Πρόσθεσε πως φωτιές είχαμε και θα έχουμε. Διαβεβαίωσε επίσης ό,τι γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και ότι αφενός οι πυρόπληκτοι που έμειναν άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, αφετέρου θα αποζημιωθούν άμεσα.

Ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής ολοκλήρωσαν διαδικασία αυτόφωρης σύλληψης και ανάκρισης δύο ημεδαπών που έκαναν αγροτικές εργασίες που ευνοούν την πρόκληση πυρκαγιάς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για την σύνοδο κορυφής Ε.Ε. και χωρών Καραϊβικής και Λατινικής Αμερικής, αρκέστηκε απόψε στα γνωστά και χιλιοειπωμένα λόγια.

Ζήτησε από τους πολίτες να…υπακούσουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Ούτε κουβέντα για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης και αντιπυρικής θωράκισης της χώρας…

Ώρες πριν, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε στις εξελίξεις των πύρινων μετώπων διαβεβαιώνοντας πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια με τα υπάρχοντα (ανεπαρκή…) μέσα. Την ίδια στιγμή κυκλοφορούσαν σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δορυφορικές φωτογραφίες με τους καπνούς των φωτιών από την Αττική να πλησιάζουν το απόγευμα τα Κύθηρα.

Φιλοξενία πυρόπληκτων

Σε ξενοδοχεία η φιλοξενία των πυρόπληκτων απόψε, τουλάχιστον για όσους δεν μπορούν να βρουν κατάλυμα σε σπίτια συγγενών ή φίλων. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν.

Ειδικότερα:

1) Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

2) Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών μας.

Ρίψεις νερού με το χάραμα

Με το πρώτο φως της μέρας αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου αύριο το πρωί, 18 Ιουλίου, οι εναέριες ρίψεις νερού σε μέτωπα φωτιάς της Κορινθίας και της Αττικής.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για τα καμένα σπίτια σε Νέο Κουβαρά, Πανόραμα Σαρωνίδας, Λαγονήσι, Δερβενοχώρια και Λουτράκι Κορινθίας. Ο όποιος απολογισμός αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες και μέρες.

Ιδιαίτερα δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Σαρωνίδα όπου έσπευσαν απόψε και Ρουμάνοι πυροσβέστες καθώς αναζωπυρώνονται διαρκώς πολλές μικρές εστίες φωτιάς λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά διαστήματα στην περιοχή. Δραματικές σκηνές εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι σε καταφύγιο ζώων στον Κουβαρά, όπου τα περισσότερα ζώα κάηκαν ζωντανά καθώς δεν υπήρχαν δυνάμεις της πυροσβεστικής για να διασωθούν.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο Λουτράκι, όπου βρέθηκε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα και το Κοσμοδρόμιο.

Στα Δερβενοχώρια οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται απόψε ώστε να οριοθετηθεί η φωτιά που καίει δασική έκταση, ώστε να επιχειρήσουν το πρωί τα εναέρια μέσα. Μεγάλος παραμένει ο κίνδυνος να επεκταθούν οι φλόγες από τα Δερβενοχώρια στην Πάρνηθα.

Στον αγώνα και οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού

Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες στον Κουβαρά Αττικής δίπλα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται πως από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς, κλιμάκιο του ΕΕΣ με διασωστικό όχημα και Κινητή Μονάδα Υγείας, στελεχωμένα από εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες του Τμήματος Αθήνας και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΕΣ προσφέρει Πρωτοβάθμια Υγειονομική φροντίδα σε πυροσβέστες και πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή ελαφρά εγκαύματα από τη μάχη με τις φλόγες.

Επίσης, διασωστικό όχημα του ΕΕΣ με εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες στις πυρόπληκτες ζώνες, προκειμένου να εντοπίσουν νέες εστίες φωτιάς αλλά και κατοίκους που δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμα τα σπίτια τους και χρειάζονται βοήθεια για την μετακίνησή τους, καθώς και να απελευθερώσουν οικόσιτα ζώα που εγκαταλείφθηκαν στα σπίτια κατά τη διάρκεια της προληπτικής εκκένωσης.

Οι εθελοντές του ΕΕΣ θα παραμείνουν στο σημείο για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο.

Δύσκολη μέρα, δύσκολη βδομάδα…Δύσκολη επιβίωση

Αύριο, αναμένεται μία εξίσου δύσκολη μέρα μίας ακόμη πιο δύσκολης βδομάδας καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών όχι μόνον σε μία χώρα αφημένη σχεδόν στην τύχη της σε ό,τι αφορά την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος αλλά και σε μία ήπειρο που δέχεται απανωτά χαστούκια από ακραία καιρικά φαινόμενα που φουντώνουν, βεβαίως, και λόγω της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ευνοεί και ενθαρρύνει την αλόγιστη διασπάθιση φυσικών πόρων στο όνομα της κερδοφορίας.

Πώς το έλεγαν οι Ινδιάνοι;

Μόνο όταν θα έχετε κόψει και το τελευταίο δέντρο. Μόνο όταν θα έχετε δηλητηριάσει και το τελευταίο ποτάμι. Μόνο όταν θα έχετε ψαρέψει και το τελευταίο ψάρι. Μόνο τότε θα καταλάβετε ότι τα λεφτά δεν τρώγονται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από φίλια πυρά σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα