ΑΘΗΝΑ
12:02
|
03.05.2024
Η αρχή που είναι αρμόδια για την παροχή συμβουλών στη γαλλική κυβέρνηση σε θέματα δημόσιας υγείας τάχθηκε υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια γνωμάτευση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο δημόσιος φορέας της Γαλλίας που είναι υπεύθυνος για την παροχή συμβουλών στην κυβέρνηση σε θέματα δημόσιας υγείας, τάχθηκε υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, η οποία λέει ότι συνεπάγεται τη διάθεση ενός θανατηφόρου προϊόντος στους ασθενείς, παρέχοντάς τους την «απόλυτη ελευθερία επιλογής».

Για τους ασθενείς που πάσχουν από μια σοβαρή και ανίατη ασθένεια με βραχυπρόθεσμη πρόγνωση για τη ζωή τους, «το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι ικανοποιητικό», ανέφερε το γαλλικό όργανο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει «κενό μεταξύ του νόμου και της εφαρμογής του».

Η παρηγορητική φροντίδα θα πρέπει να «αναπτυχθεί» για να γίνει πιο προσιτή και αποτελεσματική, πρόσθεσε.

Ωστόσο, για άτομα με σοβαρές και ανίατες ασθένειες που βρίσκονται σε «σωματική και ψυχολογική δυσφορία», αλλά των οποίων η πρόγνωση δεν είναι απειλητική για τη ζωή βραχυπρόθεσμα, πρέπει επομένως να τεθεί το ζήτημα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Προτρέπει αυτό να γίνει «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» και υποστηρίζει την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για «να ανταποκριθεί σε ορισμένες μορφές ταλαιπωρίας που δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα νόμο».

Η αναφορά απορρίπτει τη δυνατότητα εισαγωγής της ευθανασίας, δηλαδή χορήγησης θανατηφόρου προϊόντος από τρίτο άτομο, με το σκεπτικό ότι «παραβαίνει τον όρκο του Ιπποκράτη» που δίνουν οι γιατροί, βάσει του οποίου ο φροντιστής αναλαμβάνει να μην προκαλέσει ποτέ το θάνατο ενός ατόμου.

Τέλος, η γαλλική ακαδημία ιατρικής θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν απαραίτητες διασφαλίσεις πριν από την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, εάν το γαλλικό κοινοβούλιο αποφασίσει να ψηφίσει τη νέα νομοθεσία.

Ειδικότερα, οι διατάξεις που διέπουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι «πολύ αυστηρές» προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταχρήσεων και να «προαχθεί ένα αξιοπρεπές και ειρηνικό τέλος της ζωής» για άτομα που βρίσκονται ήδη σε ευάλωτη κατάσταση.

Ομοίως, οι «πολύ αυστηρές προστατευτικές διατάξεις» είναι «απόλυτη απαίτηση» για τα άτομα με αναπηρία. Οι ανήλικοι και τα άτομα που πάσχουν από ψυχιατρικές ασθένειες και κατάθλιψη θα πρέπει να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, εξηγούν τα μέλη της Ακαδημίας.

Η γνωμάτευση υποστηρίζει επίσης μια «συλλογική αξιολόγηση» πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, προηγούμενη υποστήριξη μέσω παρηγορητικής φροντίδας και διασφάλιση ότι το αίτημα του ασθενούς είναι «ενημερωμένο, ελεύθερο και επαναλαμβανόμενο».

Αν και αυτή η συμβουλή δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, συμβάλλει στη συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία σχετικά με τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει το τέλος της ζωής.

Πράγματι, σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η υπουργός που είναι αρμόδιος για το θέμα, Ανιές Φιρμάν- Λε Μποντό, επιβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις για την ενεργό βοήθεια στον θάνατο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα