ΑΘΗΝΑ
05:39
|
02.05.2024
Έκαψε σπίτια στη Νέα Ζωή Μάνδρας. Μαίνεται η φωτιά στα Δερβενοχώρια. Περιορίζεται ο κίνδυνος για τα διυλιστήρια Κορίνθου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτός ελέγχου παραμένουν τα πύρινα μέτωπα σε Λουτράκι Κορινθίας, όπου οι φλόγες μαίνονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα διυλιστήρια της Μότορ Όιλ στην Κόρινθο (που είναι τα μεγαλύτερα στη χώρα). Ωστόσο, πριν τις 21.00 το βράδυ, νεότερες πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ ανέφεραν πως το μέτωπο που κατευθυνόταν προς τα διυλιστήρια της Μότορ Όιλ στην Κόρινθο περιορίστηκε και ο κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις μειώθηκε σημαντικά.

Άσχημη παραμένει η κατάσταση και στη Δυτική Αττική, όπου αναζωπυρώνεται το πύρινο μέτωπο σε Μάνδρα και Δερβενοχώρια, με εντολές μερικής ή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Πουρνάρι, Αγία Σωτήρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρι.

Και αυτή η νύχτα θα είναι δύσκολη καθώς σταμάτησαν λίγο μετά τις 20.30 οι εναέριες ρίψεις νερού από ελικόπτερα και αεροπλάνα στα πύρινα μέτωπα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε έκτακτη κατάσταση ανάγκης κηρύχθηκαν για ένα εξάμηνο οι περιοχές του Δήμου Λουτρακίου και οι Άγιοι Θεόδωροι λόγω των πυρκαγιών.

Μήνυμα από 112 σε κατοίκους Νέας Περάμου

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε πριιν τις 21.00 το βράδυ στους κατοίκους της Νέας Περάμου καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Το μήνυμα που στάλθηκε ανέφερε:

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Νέας Περάμου παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών, υπενθυμίζοντας βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας.

20:39 Ακινητοποιημένα λεωφορεία στον Ισθμό

Λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ καταγράφηκαν δεκάδες τουριστικά λεωφορεία να παραμένουν ακινητοποιημένα στον Ισθμό, μετά την έκτακτη απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων τόσο στη νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Τελικά, σε νεότερη ανακοίνωση της Τροχαίας, που εκδόθηκε μετά τις 21.00 το βράδυ αναφέρεται πως αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου από διόδια Κορίνθου μέχρι διόδια Ελευσίνας και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα της φωτιάς απόψε

Εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι έκανε την ακόλουθη νεότερη ενημέρωση μετά τις 22.00 το βράδυ.

  • ΔερβενοχώριαΜάνδρα Εκτός ελέγχου τα μέτωπα της φωτιάς
  • Λουτράκι: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος – 112 για εκκένωση του οικισμού Γλυκιά Ζωή, κοντά στα διυλιστήρια
  • Δαφνί: Υπό έλεγχο και τα δύο πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν στην περιοχή το απόγευμα.
  • Σαρωνίδα: Μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή. Κατασβέστηκε άμεσα από τις Αρχές.
  • Μεσσηνία: Οριοθετήθηκαν δύο μέτωπα φωτιάς μεταξύ Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς στο δήμο Πύλου Νέστορος.
  • Ηλεία: Οριοθετήθηκε από το απόγευμα η φωτιά στην Ηρακλειά Πύργου.
  • Λέσβος: Οριοθετήθηκε η φωτιά από Πέτρα προς Λαφιώνα.
  • Λάρισα: Υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στον κόμβο Πλατυκάμπου.
  • Βόλος: Υπό έλεγχο πυρκαγιά στο Σέσκλο Μαγνησίας.
  • Ρόδος: Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή του Απόλλωνα.

Ανακλήθηκαν όλες οι θερινές άδειες των πυροσβεστών

Ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που μαίνονται στην χώρα.

Σημειώνεται, ότι όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Επτά πυρκαγιές μετά τις 14.00 το μεσημέρι σε όλη τη χώρα

Επτά νέες πυρκαγιές μετά τις 14.00 το μεσημέρι εκδηλώθηκαν σήμερα, στο φόντο του δεύτερου 24ωρου των μεγάλων πύρινων μετώπων σε Αττική και Κορινθία και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σημειώθηκαν επτά νέες πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας, εκ των οποίων η μία στην Ηρακλειά Ηλείας οριοθετήθηκε.

Παράλληλα, σημειώθηκαν δύο εστίες φωτιάς στο Χαϊδάρι, κοντά στο Δαφνί και τις σιδηροδρομικές γραμμές, κοντά σε πυλώνες της ΔΕΗ, όπου επιχειρούν 26 πυροσβέστες και τέσσερα ελικόπτερα.

Φωτιά σημειώθηκε και σε αγροτολιβαδική περιοχή της Λέσβου όπου επιχειρούν 23 πυροσβέστες με επτά οχήματα, πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη αλλά και στο Σέκλο Μαγνησίας κοντά σε αρχαιολογικό χώρο.

Τέλος, και στον Πλατύκαμπο Λάρισας σημειώθηκε φωτιά κοντά στην Εθνική Οδό, σε σταθμό παλιών λεωφορείων. Εκεί επιχειρούν 30 πυροσβέστες και 13 υδροφόρες.

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων

Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων προχώρησε το απόγευμα η αστυνομία λόγω της φωτιάς στα Δερβενοχώρια. Συγκεκριμένα αποφάσισε τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

  • 1. επί της οδού Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών.
  • 2. επί της επαρχιακής οδού Οινόπης – Μαγούλας από το εργοστάσιο το Τιτάν
  • 3. επί της επαρχιακής οδού Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.
  • 4. επί των εξόδων Αττικής οδού προς Θριάσιo και προς Μάνδρα.
  • 5. επί της οδού Αγίας Αικατερίνης από Μάνδρα έως λ. Καταδρομών.
  • Επιπλέον, κλειστός είναι ο δρόμος προς Μάνδρα μετά την Έξοδο 1 της Αττικής Οδού και προς Μαγούλα μετά την Έξοδο 2
  • Προς όλες τις άλλες κατευθύνσεις η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, ενώ προς Μάνδρα και Μαγούλα η Τροχαία δίνει οδηγίες επί τόπου στους οδηγούς. 

«Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες να περιοριστεί» πρόσθεσε ο κ. Βαθρακογιάννης εξηγώντας ότι έχει γίνει προγραμματισμός για τα εναέρια μέσα «ώστε να γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού» μέχρι τη δύση του ηλίου που μπορούν να πετάνε τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που συμμετέχουν σε πυρόσβεση. Οι επιχειρήσεις των επίγειων δυνάμεων εστιάζουν στην ανατολική και στη δυτική πλευρά της περιμέτρου της φωτιάς στα Δερβενοχώρια, καθώς εκεί υπάρχει πυκνό δάσος. Την ίδια ώρα οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω της πυκνότητας του δάσους και του δύσβατου της περιοχής.

Στη Μάνδρα η φωτιά

Το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς των Δερβενοχωρίων έχει επεκταθεί πλέον, «πηδώντας» πάνω από το οδικό δίκτυο, προς τον οικισμό Νέα Ζωή της Μάνδρας, όπου πλέον ήδη καίγονται σπίτια. Οι κάτοικοι της Νέας Ζωής και της Μάνδρας έχουν κληθεί να εκκενώσουν την περιοχή.

Για «εφιάλτη» μίλησε ο Δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης. «Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό σε κατοικημένη περιοχή 25 χιλιόμετρα από την Αθήνα και στο πιο ωραίο δάσος της περιοχής», είπε. Μίλησε για σπίτια και επιχειρήσεις που καίγονται.

«Όλοι αποζημιώνονται και όλοι αποκαθίστανται», είπε λίγο πριν τις 16:30, συντονιζόμενος με την Πολιτική Προστασία και καλώντας κι εκείνος τους κατοίκους να εκκενώσουν, αντί να μείνουν και να προσπαθήσουν να σώσουν τις περιουσίες τους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι με μεγαλύτερη κινητοποίηση εναέριων μέσων η πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και να ανακοπεί.

Κάτοικος που εκκένωσε το χωριό κατήγγειλε λίγο πριν τις 16:00 στον αέρα του Open ότι στο Παλαιοχώρι, μεταξύ Μάνδρας και Οινόης, έχουν εκτός από οικόσιτα ζώα, πιθανότατα παραμείνει και ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν μόνοι τους και για τους οποίους δεν υπήρξε κινητοποίηση από τις αρχές.

Η πυρκαγιά των Δερβενοχωρίων εξακολουθεί να καίει και προς την Οινόη, ενώ συνολικά το ενεργό της μέτωπο ανέρχεται σε περίπου 20 χιλιόμετρα. Παράλληλα, εξακολουθεί να καίει δυνατάκαι έξω από τον οικισμό Πουρνάρι, του οποίου προς το παρόν δεν κινδυνεύουν άμεσα κατοικίες, αν και έχουν καεί μαντριά και ορισμένα μάλλον ακατοίκητα οικίσματα.

Λίγο μετά τις 17:00 η φωτιά ξεκίνησε να «μπαίνει» στην βιομηχανική ζώνη στην έξοδο της Μαγούλας προς τη Μάνδρα, καθώς εξαπλώνεται και προς τα ανατολικά.

Ο καπνός από το εκτενέστατο μέτωπο έχει καλύψει τον ουρανό της Ελευσίνας, προς την οποία καλούνται να εκκενώσουν οι κάτοικοι της Μάνδρας. Γύρω στις 20:00, μήνυμα του 112 εστάλη και προς τους κατοίκους της Νέας Περάμου, καλώντας τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους για να μην εισπνέουν τον καπνό, αλλά και να είναι σε ετοιμότητα για νεώτερη οδηγία.

φωτο: kosmodromio.gr

Η φωτιά των Δερβενοχωρίων επεκτείνεται και προς την Άνω Μαγούλα και τους οικισμούς Άγιος Σώστης και Νέος Πόντος. Η αστυνομία έχει κλείσει τη λεωφόρο ΝΑΤΟ.

Ελλείψει πυροσβεστικών οχημάτων, στον Νέο Πόντο ξεκίνησε στις 18:00 να ρίχνει νερό ένας Αίαντας, ένα από τα οχήματα που οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν για να διαλύουν και να κυνηγούν διαδηλωτές, ενίοτε και πυροσβέστες. Η ΓΑΔΑ διέθεσε δύο τέτοια οχήματα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Μάχη με τη φωτιά στην Κορινθία

Σήμερα, ήδη από πριν τις 12 εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Πανόραμα και Άγιος Χαράλαμπος στα διόδια Καλαμακίου-Κόρινθος.

Στον Άγιο Χαράλαμπο Κορινθίας φλόγες έχουν μπει σε αυλές σπιτιών, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ ο πυκνός καπνός τυλίγει την περιοχή κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Ενεργό μέτωπο έκαιγε στις 17:00 δίπλα και στον οικισμό του Παραδείσου πάνω από τα Ίσθμια, με εθελοντές να επιχειρούν μόνοι να το αναχαιτίσουν.

Στις 20:00, οι προσπάθειες της πυροσβεστικής και οι τελευταίες για σήμερα ρίψεις νερού των εναέριων μέσων εστιάζουν στο Πανόραμα Κορινθίας, το οποίο έχει εκκενωθεί (με κατοίκους ωστόσο να μένουν συνδράμοντας τους πυροσβέστες) και στο να κρατήσουν τη φωτιά σε απόσταση από τα διυλιστήρια, τα οποία έχει πλησιάσει σε απόσταση 1-2 χιλιομέτρων.

Στέλνουν canadair Ιταλία και Γαλλία

Τέσσερα canadair από τη Γαλλία και την Ιταλία αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει, σε ανάρτησή του στο twitter, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Κλείνει η Αττική Οδός

Κλειστή είναι λίγο μετά τις 13.30 η έξοδος της Αττικής Οδού προς Μάνδρα, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στα Δερβενοχώρια. Νωρίτερα, η Αττική Οδός είχε ανακοινώσει πως είχε κλείσει και η έξοδος προς Μαγούλα, η οποία, ωστόσο άνοιξε λίγο αργότερα.

Επιστρέφει εκτάκτως ο Μητσοτάκης από Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισπεύδει την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Λουτράκι: Σε ξενοδοχεία οι πληγέντες

Ο Δήμος Λουτρακίου, σε συνεργασία με την ένωση ξενοδόχων Κορινθίας και τους ξενοδόχους, φιλοξενεί πληγέντες από τη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Λουτρακίου. Σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, «ήδη, έχουν φιλοξενηθεί στα ξενοδοχεία του δήμου μας πάνω από 150 άτομα και συνεχίζουμε να δεχόμαστε κλήσεις συμπολιτών μας, που αναζητούν κατάλυμα για διαμονή και τους οποίους προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο».

Διακοπή δρομολογίων στον Προαστιακό

Μόνο για λίγες ώρες λειτούργησε την Τρίτη ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος προς Κιάτο, καθώς λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ανακοινώθηκε νέα διακοπή της κυκλοφορίας από τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ) εξαιτίας πυρκαγιάς κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κορίνθου. Τα δρομολόγια στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο – Άνω Λιόσια θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία μέχρι νεωτέρας, όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train.

Φωτιά και στην Αρχαία Ολυμπία

Μία ακόμα φωτιά μαίνεται εδώ και περίπου μία ώρα σε δασική έκταση στην Ηράκλεια Ηλείας. Όπως δήλωσε λίγο πριν τις 16:00 ο Βασίλης Αρβανίτης, αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Φωτιά στην Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας

Φωτιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση της Χρυσοκελλαριάς του Δήμου Πύλου-Νέστορος, στην Μεσσηνία.

Επί τόπου επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μεγαλύτερων διαστάσεων της πυρκαγιάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα