Οι υπουργοί Γεωργίας της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δήλωσαν σήμερα πως θα παρατείνουν την απαγόρευση πώλησης ουκρανικών σιτηρών στις εσωτερικές τους αγορές, συνεχίζοντας παράλληλα να επιτρέπουν τη μεταφορά των ουκρανικών προϊόντων μέσω της επικράτειάς τους.
Οι υπουργοί της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας υπέγραψαν κοινή δήλωση στη Βαρσοβία ενόψει των συζητήσεων της Ε.Ε. για το συγκεκριμένο θέμα που αναμένεται να διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Στη δήλωση διασαφηνίζεται ότι υποστηρίζουν τη συνέχιση της διακίνησης των ουκρανικών σιτηρών μέσω των χωρών τους, αλλά θα διατηρήσουν την απαγόρευση εισαγωγών στις χώρες τους για ολόκληρο το 2023.
«Αυτός ο συνασπισμός δεν είναι εναντίον κανενός, ούτε εναντίον της Ουκρανίας, ούτε της Ε.Ε. Είναι προς το συμφέρον των αγροτών μας», είπε ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας, Ρόμπερτ Τέλους, μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του, κατά την οποία αποφασίστηκε η απαγόρευση των εισαγωγών να παραταθεί πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου.
Εκτός από τη Βουλγαρία, όλες οι χώρες συνορεύουν με την Ουκρανία, η οποία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιταριού, κριθαριού, φυτικών ελαίων και καλαμποκιού. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Ρωσία άφησε την ισχύ της συμφωνίας που επέτρεπε την ασφαλή διακίνηση ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας να εκπνεύσει χωρίς να ανανεωθεί εκ νέου. Η Μόσχα δηλώνει πως δεν προτίθεται να παρατείνει τη συμφωνία για μια ακόμη φορά, εφόσον εξακολουθούν να μην αίρονται συγκεκριμένα εμπόδια στην εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.
Οι πέντε υπουργοί Γεωργίας και ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, που συναντήθηκαν στη Βαρσοβία, είπαν ότι τα ουκρανικά σιτηρά είχαν «κολλήσει» στο παρελθόν στις χώρες τους, οδηγώντας σε υπερπροσφορά που μείωσε τις τιμές για τους αγρότες τους και πως δεν θέλουν να δουν κάτι τέτοιο να συμβαίνει ξανά. Αφότου απαγόρευσαν τις εισαγωγές, τα ουκρανικά σιτηρά μετακινούνται σε σφραγισμένα φορτία μέσω των χωρών τους.
Οι αξιωματούχοι των πέντε χωρών κάλεσαν την Ε.Ε. να επεξεργαστεί μηχανισμούς για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών και άλλων τροφίμων στους προορισμούς τους χωρίς να βλάπτεται η αγροτική παραγωγή των χωρών διέλευσης.
«Η Ε.Ε. θα πρέπει να δημιουργήσει κατάλληλο νόμο και εργαλεία υποδομής για να ρυθμίσει τη μεταφορά σιτηρών της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Τέλους.