ΑΘΗΝΑ
05:00
|
02.05.2024
Ο Τομπίας Έλγουντ ανέβασε ένα βίντεο-ρεπορτάζ από το Αφγανιστάν, το οποίο κατακρίθηκε ως ιδιαιτέρως αποκλίνον από την βρετανική «γραμμή» για το Αφγανιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέλη του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησαν μια προσπάθεια να απομακρύνουν τον Τομπίας Έλγουντ από τη θέση του ως προέδρου της Επιτροπής Άμυνας του Κοινοβουλίου, αφού δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που επαινούσε τους Ταλιμπάν.

Σε ένα βίντεο-ρεπορτάζ του από το Αφγανιστάν ο Έλγουντ αναρωτήθηκε γιατί το καθάρισμα της γης του Αφγανιστάν από τις νάρκες δεν ξεκίνησε παρά μόνο μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι «η ασφάλεια έχει βελτιωθεί πολύ, η διαφθορά έχει μειωθεί και το εμπόριο οπίου έχει σχεδόν εξαφανιστεί» και ότι οι Αφγανοί δείχνουν «προς το παρόν να προτιμούν μια αυταρχικότερη ηγεσία σε αντάλλαγμα της σταθερότητας».

Ο Έλγουντ πρότεινε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ανοίξει ξανά την πρεσβεία του στην Καμπούλ και ανέφερε ότι το Αφγανιστάν, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής.

Η κριτική στον Έλγουντ, πρώην μέλος των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ήρθε άμεσα. Οι βουλευτές των Τόρις ξεκίνησαν πρόταση δυσπιστίας αμέσως μετά, με τέσσερις βουλευτές –δύο Τόρις και δύο από τους Εργατικούς– να υποστηρίζουν την πρόταση, σύμφωνα με τα πρακτικά της χθεσινής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Ένας από τους επικριτές του Έλγουντ, ο βουλευτής των Εργατικών Κέβαν Τζόουνς, είπε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τόμπιας Έλγουντ κάνει δηλώσεις που δεν αντικατοπτρίζουν τη στάση της επιτροπής [Άμυνας]». Η 11μελής επιτροπή αναμένεται να ψηφίσει για το μέλλον του Έλγουντ στις 14 Σεπτεμβρίου. Έξι ψήφοι θα ήταν αρκετές για να τον απομακρύνουν από τη θέση.

Ο Έλγουντ διέγραψε το βίντεο από τον προσωπικό του λογαριασμό και έκανε πίσω σε σχέση με ορισμένα από τα σχόλιά του, αλλά υποστήριξε ότι η βασική του θέση είναι σαφής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα