ΑΘΗΝΑ
21:45
|
03.05.2024
Βρετανοί διπλωμάτες προσπαθούσαν ως σήμερα νωρίς το πρωί να πιέσουν την Ε.Ε. να αλλάξει την επιλογή της να αποκαλέσει τις υπερπόντιες βρετανικές κτήσεις, Μαλβίνες Νήσους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τεταμένες σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) αντικατοπτρίστηκαν σήμερα και στην επιλογή των Βρυξελλών να αποκαλέσουν με την ισπανική ονομασία την μικρή συστάδα νησιών που οι Βρετανοί αποκαλούν «Νησιά Φώκλαντς» στο κείμενο κοινής ανακοίνωσης που υπέγραψαν αξιωματούχοι της Ε.Ε. και της Κοινότητας 33 χωρών Καραϊβικής και Λατινικής Αμερικής (γνωστή ως CELAK) που ολοκληρώθηκε χτες.

Βρετανοί διπλωμάτες προσπαθούσαν ως σήμερα νωρίς το πρωί να πιέσουν την Ε.Ε. να αλλάξει την επιλογή της να αποκαλέσει τις υπερπόντιες βρετανικές κτήσεις, που βρίσκονται συστάδα νήσων περίπου 280 μίλια ανατολικά από το στενό του Μαγγελάνου στον Ατλαντικό, ως νησιά Φώκλαντς αντί για «Μαλβίνες Νήσους».

History of the Falkland Islands - Wikipedia

Η πίεση δεν έφερε αποτέλεσμα με αποτέλεσμα εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να σχολιάσει πως θα είναι «εντελώς ανεπίτρεπτο» να αναγνωρίσει η Ε.Ε. την κυριαρχία της Αργεντινής σε αυτά αντί της βρετανικής.

Στη συνέχεια οι Βρυξέλλες επιχείρησαν να αποκλιμακώσουν την ένταση διευκρινίζοντας πως η ισπανική ονομασία των Νησιών δεν ταυτίζεται με την αναγνώριση των δικαιωμάτων της Αργεντινής.

Παρόλα αυτά, η Αργεντινή έσπευσε να πανηγυρίσει εκτιμώντας πως η ισπανική ονομασία των νησιών συνιστά «διπλωματικό θρίαμβο».

Η διακήρυξη που τάραξε τα νερά

H κοινή διακήρυξη που υπογράφηκε μετά τη σύνοδο Ε.Ε. και χωρών CELAK, υιοθετήθηκε από τις 32 εκ των 33 χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής με εξαίρεση τη Νικαράγουα που διαφώνησε ριζικά στις αναφορές του κειμένου σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τις Μαλβίνες Νήσους αναφέρεται πως «σεχετικά με το ζήτημα της κυριαρχίας στα νησιά Μαλβίνες/Φώκλαντς, η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει την ιστορική θέση της  CELAK στη βάση της σημασίας που έχει ο διάλογος και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου για την ειρηνική επίλυση διαφορών».

Πάντως, αργότερα ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Πίτερ Στάνο, διευκρίνισε πως επί της ουσίας δεν άλλαξαν οι θέσεις της Ε.Ε., ούτε εκφέρει άποψη δίχως την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συστάδα των νησιών αυτών στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, ανοικτά των Στενών του Μαγγελάνου, επί αιώνες προκαλούν εντάσεις ανάμεσα σε Αργεντινή και Βρετανία ώσπου το 1982 προκάλεσαν πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο πόλεμος κράτησε 74 μέρες με την παράδοση της Αργεντινής και άφησε πίσω του 255 νεκρούς Βρετανούς φαντάρους και άλλους 649 Αργεντινούς στρατιώτες νεκρούς.

Argentinian soldiers march during the Falklands War in 1982. AFP

To 2013, πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα στο οποίο το 99,8% κατοίκων νησιών ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους στη Βρετανία.

Update: Falkland Islands Voters Opt To Stay With Britain : The Two-Way : NPR
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα