ΑΘΗΝΑ
04:41
|
05.05.2024
Η οργάνωση είπε ότι μια σειρά από τέτοια περιστατικά έχει θέσει σε κίνδυνο τις δραστηριότητές της στο βασανιζόμενο από τη σύγκρουση στρατιωτικών Σουδάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν σήμερα ότι ένοπλοι συνεχίζουν να στοχεύουν τις ομάδες τους στη σουδανική πρωτεύουσα Χαρτούμ, θέτοντας σε κίνδυνο τις ανθρωπιστικές προσπάθειές τους στη χώρα, όπου οι μάχες μαίνονται από τα μέσα Απριλίου.

Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση είπε ότι μια 18μελής ομάδα της δέχθηκε επίθεση χθες, ενώ βρισκόταν σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ιατρικές προμήθειες στο Τουρκικό Νοσοκομείο, μία από τις δύο τελευταίες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που λειτουργούν στο Νότιο Χαρτούμ.

«Μετά από λογομαχία για τους λόγους της παρουσίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι ένοπλοι επιτέθηκαν στην ομάδα μας, χτυπώντας τη και μαστιγώνοντάς την, καθώς και κρατώντας τον οδηγό ενός από τα οχήματά μας», ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους.

Ο οδηγός αργότερα αφέθηκε ελεύθερος αλλά το όχημα κλάπηκε, σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση. Το περιστατικό σημειώθηκε μόλις 700 μέτρα μακριά από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται εκατοντάδες ασθενείς, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Η οργάνωση είπε ότι μια σειρά από τέτοια περιστατικά έχει θέσει σε κίνδυνο τις δραστηριότητές της και προειδοποίησε ότι δεν θα είναι σε θέση να παράσχει ιατρική περίθαλψη χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας.

«Για να σωθούν οι ζωές ανθρώπων, δεν πρέπει να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές του προσωπικού μας που είναι εκεί για να φέρει σε πέρας αυτό το έργο», δήλωσε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για το Σουδάν, Κριστόφ Γκάρνιερ.

Αεροπορικές επιδρομές, οδομαχίες και πυρά πυροβολικού συγκλόνισαν χθες το Χαρτούμ, ανέφερε, επικαλούμενο μαρτυρίες, το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι χθες 44 ασθενείς που τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή μεταφέρθηκαν στο Τουρκικό Νοσοκομείο, σε συνέχεια μιας μαζικής εισροής τραυματιών τις προηγούμενες τρεισήμισι εβδομάδες.

Η ΜΚΟ με έδρα τη Γενεύη έχει δηλώσει ότι, από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας υποστήριξης (RSF) στις 15 Απριλίου, έχει περιθάλψει πάνω από 1.600 άτομα σε νοσοκομεία στα ανατολικά και νότια του Χαρτούμ, καθώς και στο Ομντουρμάν, την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας.

Το Σάββατο ο σουδανικός στρατός δήλωσε ότι οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης χτύπησαν ένα νοσοκομείο του Ομντουρμάν και σκότωσαν 5 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Σουδάν, πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Απριλίου. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι τους τελευταίους τρεις μήνες περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα