ΑΘΗΝΑ
20:20
|
02.05.2024
Η ιστορία της αυτομόλησης του οπλίτη Τράβις Κινγκ και οι επιπτώσεις της στο ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Τρίτη 18 Ιουλίου ο Τράβις Κινγκ έγραψε κυριολεκτικά ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος Αμερικανός στρατιώτης που πέρασε στη Βόρεια Κορέα από το 1982 μέχρι σήμερα.

Οι αμερικανικές αρχές κάνουν λόγο για αυτομόληση του Κινγκ, παραθέτοντας παράλληλα ένα βεβαρημένο ποινικό παρελθόν στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν το περιστατικό και να καταδείξουν ότι πίσω από την ενέργειά του δεν κρύβονται ιδεολογικά κίνητρα αλλά μάλλον η ανάγκη να αποφύγει τις νομικές συνέπειες των πράξεών του.

Τι ξέρουμε ως τώρα

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο οπλίτης τους «εσκεμμένα και χωρίς εξουσιοδότηση» πέρασε στη Βόρεια Κορέα, ενώ συμμετείχε σε ξενάγηση στην Κοινή Περιοχή Ασφάλειας, σε συγκρότημα κτιρίων μέσα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ) που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα από το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953 μέχρι σήμερα.

«Πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση (στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας) και συνεργαζόμαστε με τους ομολόγους μας (του Λαϊκού Στρατού της Κορέας) για την επίλυση του περιστατικού», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα, συνταγματάρχης Ισαάκ Τέιλορ.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, πρόκειται για τον 23χρονο στρατιώτη Τράβις Κινγκ, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα από φυλακή της Νότιας Κορέας, όπου και υπηρετούσε ως μέλος της μόνιμης στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ που στρατοπεδεύει στη χώρα. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο νεαρός πέρασε τα σύνορα «ηθελημένα και χωρίς άδεια», ενώ δεν έδωσε κάποια πληροφορία για την τρέχουσα κατάστασή του.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι είχε ολοκληρώσει την έκτιση της ποινής του σε φυλακή της Νότιας Κορέας για μια απροσδιόριστη παράβαση και μεταφέρθηκε από τον αμερικανικό στρατό στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει στη μονάδα του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν προφανώς αποφάσισε να συμμετάσχει σε μια περιοδεία στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Κινγκ παραδέχθηκε την ενοχή του για επίθεση και καταστροφή δημόσιων αγαθών που προέκυψαν από ένα περιστατικό του Οκτωβρίου και στις 8 Φεβρουαρίου το Δυτικό Περιφερειακό Δικαστήριο της Σεούλ του επέβαλε πρόστιμο 5 εκατομμυρίων γουόν (3.560 ευρώ), σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης που εξέτασε το Reuters. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο στρατιώτης επρόκειτο να αντιμετωπίσει πειθαρχική δίωξη από τον αμερικανικό στρατό. Ύστερα από την αποφυλάκισή του μεταφέρθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο «Ίντσον», λίγο έξω από τη Σεούλ, πιθανώς για να οδηγηθεί στις ΗΠΑ για περαιτέρω πειθαρχική τιμωρία. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC, αντί να προσέλθει στην πύλη του, ο στρατιώτης ακολούθησε ένα γκρουπ τουριστών που κατευθυνόταν προς το χωριό Πανμουντζόμ, το μόνο μέρος όπου επικοινωνεί η Βόρεια με τη Νότια Κορέα στη σχεδόν 250 χιλιομέτρων συνοριογραμμή τους.

Κύκλοι της Ουάσιγκτον δεν σταματούν να υπογραμμίζουν ότι ο Κινγκ είναι πιθανό να βρίσκεται υπό κράτηση στη Βόρεια Κορέα. Την ίδια στιγμή, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έκαναν καμία αναφορά στο περιστατικό και η αποστολή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.

Η μητέρα του, Κλοντίν Γκέιτς, δήλωσε στο ABC News ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τον γιο της να κάνει κάτι τέτοιο. «Θα έπρεπε να έχει τρελαθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νέος κίνδυνος στις σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας

Η διέλευση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή εν μέσω υψηλών εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, μετά και την αποστολή ενός υποβρυχίου κλάσης «Οχάιο», εξοπλισμένου με πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους, εκ μέρους των ΗΠΑ στη γειτονική Νότια Κορέα για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, σε μια σαφή προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα για τις δικές της -έντονες η αλήθεια είναι το τελευταίο διάστημα- στρατιωτικές δραστηριότητες.

Μάλιστα όπως σημειώνει το γνωστό αμερικανικό think-tank CSIS το περιστατικό συνέβη την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν πραγματοποίησε την πρώτη διάσκεψη της Ομάδας Πυρηνικής Διαβούλευσης (NCG), μιας νέας πλατφόρμας που σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει το δόγμα πυρηνικής αποτροπής που έχουν υιοθετήσει από κοινού Σεούλ και Ουάσιγκτον, στο πνεύμα της Διακύρηξης της Ουάσιγκτον η οποία επί της ουσίας θέτει τη πρώτη υπό την πυρηνική προστασία της δεύτερης, προβλέποντας ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν πιο ορατές τις αμυντικές τους δεσμεύσεις (απότοκο η αποστολή του «Οχάιο», μαζί με άλλα στρατηγικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών με πυρηνική ικανότητα.

Tην ίδια στιγμή το ίδιο think tank επισημαίνει πως η υπόθεση Κινγκ θα μπορούσε να επιλυθεί σχετικά γρήγορα, δεδομένης της παρουσίας ανώτατου επιπέδου αξιωματούχων του Λευκού Οίκου στη Νότια Κορέα. Σε προηγούμενες περιπτώσεις όποτε ένας πολίτης των ΗΠΑ συνελήφθη στη Βόρεια Κορέα, αυτό οδήγησε σε επίσημη επαφή και διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών ώστε να συζητηθεί η απελευθέρωση των κρατουμένων αλλά και να μπει σε φάση επαναθέρμανσης ο διάλογος σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα το 2009 για να επιτύχει την απελευθέρωση των δημοσιογράφων Λόρα Λινγκ και Έουνα Λι.

Σήμερα ωστόσο η προοπτική ενός τέτοιου διαλόγου φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, δημιουργώντας έτσι περιπλοκές και γύρω από την υπόθεση του Κινγκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λάβει χώρα το συγκεκριμένο περιστατικό, η αδερφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιο-τζονγκ απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για συνομιλίες, λέγοντας ότι μια τέτοια προσφορά είναι απλώς ένα τέχνασμα, ενώ μόλις χθες (Παρασκευή, 21/7) ο υπουργός Αµυνας της Βόρειας Κορέας «προειδοποίησε» τις ΗΠΑ ότι η μεταφορά πυρηνικού εξοπλισμού στη Νότια Κορέα μπορεί να «θεωρηθεί επαρκής», ώστε η χώρα του να κάνει χρήση των δικών της πυρηνικών όπλων. Σήμερα, μάλιστα η Πιονγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλων Cruise προς την Κίτρινη Θάλασσα.

Ιστορίες άλλων Αμερικανών στη Βόρεια Κορέα

Ο τελευταίος Αμερικανός που είναι γνωστό ότι κρατείται από τη Βόρεια Κορέα ήταν ο Λόρενς Μπρους Μπάιρον, ο οποίος, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, πέρασε από την Κίνα στη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε τον Μπάιρον ότι εργαζόταν για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, των ΗΠΑ, αλλά τον άφησε ελεύθερο περίπου ένα μήνα μετά τη σύλληψή του, με τη σουηδική πρεσβεία στη Βόρεια Κορέα να μεσολαβεί για την απελευθέρωση.

Η πιο διάσημη πρόσφατη περίπτωση Αμερικανού που κρατείται στη Βόρεια Κορέα ήταν εκείνη του Ότο Γουόρμπιερ, Αμερικανού φοιτητή που επισκέφθηκε τη χώρα ως τουρίστας το 2016.

Η προγραμματισμένη πενθήμερη παραμονή του μετατράπηκε σε 17μηνη κράτηση, αφού κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να κλέψει πολιτικό πανό από το ξενοδοχείο του.

Ο Γουόρμπιερ καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα με την κατηγορία αυτή, αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2017. Ωστόσο, η φυσική του κατάσταση ήταν κακή, με την Ουάσιγκτον να λέει ότι είχε υποστεί βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησης.

Πέθανε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης.

Ίσως η πιο διάσημη περίπτωση Αμερικανού στρατιώτη που πέρασε στη Βόρεια Κορέα ήταν του Τσαρλς Τζένκινς, λοχία του αμερικανικού στρατού που πέρασε στη χώρα το 1965, ενώ υπηρετούσε σε αμερικανική στρατιωτική μονάδα κοντά στην DMZ. Ο Τζένκινς ισχυρίστηκε αργότερα ότι μετάνιωσε για την αποστασία του και απέδωσε στο αλκοόλ την απόφασή του.

Ενώ βρισκόταν στη Βόρεια Κορέα, εμφανίστηκε σε προπαγανδιστικές ταινίες, δίδαξε στους Βορειοκορεάτες κατασκόπους αγγλικά και περνούσε έως και οκτώ ώρες την ημέρα μελετώντας τα γραπτά των Βορειοκορεατών ηγετών.

Γνωστή είναι επίσης και η περίπτωση του Τζέιμς Ντρέσνοκ, του μόνου ίσως από τους Αμερικανούς που βρέθηκαν στη Βόρεια Κορέα και δεν το μετάνιωσε εκ των υστέρων σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ντοκιμαντέρ του 2006 με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Crossing the Line».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα