ΑΘΗΝΑ
05:07
|
03.05.2024
Το μπαράζ της Κυριακής στόχευε σε τοποθεσίες από τις οποίες «το καθεστώς του Κιέβου και ξένοι ειδικοί σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε εκ νέου τον ουκρανικό ισχυρισμό πως για τη ζημιά που προκλήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης στην Οδησσό το Σαββατοκύριακο ευθύνεται ρωσικός πύραυλος. Οι ισχυρισμοί του Κιέβου «είναι απολύτως αναληθείς», είπε σήμερα στους δημοσιογράφους.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν πραγματοποιούν ποτέ χτυπήματα σε αντικείμενα κοινωνικής υποδομής, ακόμη λιγότερο σε ναούς, εκκλησίες και παρόμοια αντικείμενα», διαβεβαίωσε. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε προηγουμένως δηλώσει ότι για τη ζημιά στον καθεδρικό ευθύνεται ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας.

Ο καθεδρικός ναός υπέστη σοβαρές ζημιές το πρωί της Κυριακής εν μέσω ρωσικής πυραυλικής επίθεσης σε στόχους σε πολλά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε αργότερα την ίδια μέρα ότι ήταν ένας ρωσικός πύραυλος KH-22 που έπληξε την εκκλησία.

Ο Ουκρανός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα στοχεύει «τους ανθρώπους και τα θεμέλια της πανευρωπαϊκής μας κουλτούρας» και δεσμεύτηκε ότι η εκκλησία θα ανοικοδομηθεί, με την Ιταλία να αναλαμβάνει ενδεχομένως τα έξοδα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε την ουκρανική κατηγορία, δηλώνοντας ότι η διάταξη της ουκρανικής αεράμυνας αποτελεί την πιο πιθανή αιτία της ζημιάς.

Η Ρωσία στοχεύει μόνο στρατιωτικές τοποθεσίες και φροντίζει να επιλέγει μόνο εκείνες μακριά από πολίτες και χώρους πολιτιστικής αξίας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία σκοπίμως τοποθετεί συστήματα αεράμυνας σε κατοικημένες περιοχές.

«Αν κρίνουμε από το βίντεο του Καθεδρικού Ναού της Μεταμόρφωσης που δημοσίευσαν ντόπιοι, η πιο πιθανή αιτία της καταστροφής του ήταν η πτώση ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού κατευθυνόμενου πυραύλου ως αποτέλεσμα ανεπιδέξιων ενεργειών των χειριστών συστημάτων αεράμυνας, που οι ουκρανικές δυνάμεις τοποθέτησαν σκόπιμα σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Οδησσού», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα ξεκίνησε μια σειρά καθημερινών επιθέσεων σε στόχους στα ουκρανικά λιμάνια, τις οποίες περιέγραψε ως αντίποινα για την επίθεση με drone του Κιέβου στη Γέφυρα της Κριμαίας την περασμένη Δευτέρα. Το μπαράζ της Κυριακής στόχευε σε τοποθεσίες από τις οποίες «το καθεστώς του Κιέβου και ξένοι ειδικοί σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα