ΑΘΗΝΑ
12:30
|
03.05.2024
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται 14 γυναίκες και πέντε παιδιά που ζουν σε έξι συνοικίες της πολιτείας Ούταρ Πραντές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Ινδίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 74 πρόσφυγες Ροχίνγκια επειδή ζούσαν «παράνομα» στη βόρεια πολιτεία Ούταρ Πραντές, σε μια κίνηση που οι ακτιβιστές καταδίκασαν ως αυθαίρετη καταστολή σε ανθρώπους που διέφυγαν από τη βία.

Τα μέλη της κυρίως μουσουλμανικής κοινότητας Ροχίνγκια συνελήφθησαν σε έξι κωμοπόλεις της πολιτείας και δέκα από τους πρόσφυγες ήταν ανήλικοι, ανακοίνωσε η αστυνομία τη Δευτέρα.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται 55 άνδρες, 14 γυναίκες και πέντε παιδιά που ζούσαν σε έξι συνοικίες της Ούταρ Πραντές «αφού διέσχισαν παράνομα τα σύνορα», ανέφερε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Τουλάχιστον μία από τις συλληφθείσες γυναίκες είναι έγκυος, σύμφωνα με μια αναφορά στον ιστότοπο Scroll.in της Ινδίας.

Η ομάδα εκστρατείας της Πρωτοβουλίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ροχίνγκια δήλωσε ότι οι κρατούμενοι ζούσαν στην περιοχή για περίπου 10 χρόνια αφού διέφυγαν από τη δίωξη στη Μιανμάρ.

Πολλοί έκαναν χειρωνακτική εργασία, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής σκουπιδιών, είπε ο διευθυντής της πρωτοβουλίας Σάμπερ Κίο Μιν. «Ζητούσαν μόνο καταφύγιο», πρόσθεσε.

«Η κοινότητα ζητά… τερματισμό των κρατήσεων».

Εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τη Μιανμάρ και έχουν καταφύγει σε άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένου του Μπαγκλαντές, που συνορεύει με την Ινδία, αφού ο στρατός της Μιανμάρ σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που ανήκουν στη μειονοτική κοινότητα, βίασε γυναίκες και έκαψε δεκάδες χωριά τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η στρατιωτική εκστρατεία κατά των Ροχίνγκια πραγματοποιήθηκε με «πρόθεση γενοκτονίας» και ορισμένοι από τους στρατιωτικούς στρατηγούς αντιμετωπίζουν δίκη για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.

Το Νέο Δελχί δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες του 1951, η οποία διευκρινίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και τις υποχρεώσεις των κρατών να τους προστατεύουν, ούτε έχει δικούς του νόμους που προστατεύουν τους πρόσφυγες.

Περίπου 18.000 Ροχίνγκια ζούσαν στην Ινδία στις αρχές του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Πρωτοβουλίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ροχίνγκια, Αλί Τζοχάρ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη υποθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απέλασής τους.

Ακτιβιστές Ροχίνγκια στην Ινδία έχουν αγωνιστεί κατά των συλλήψεων, προτρέποντας την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια των κρατουμένων. Οι Ροχίνγκια είναι ανθρώπινα όντα, επιζήσαντες μιας γενοκτονίας και αξίζουν τη βασική ελευθερία και την αξιοπρέπεια που δίνεται σε όλους τους άλλους», δήλωσε ο Κίο Μιν.

«Οι κρατούμενοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ινδία, δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Οι διεθνείς νόμοι, οι προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις και το σύνταγμα της Ινδίας υποχρεούνται να τα προστατεύουν. Οι κρατούμενοι περιλαμβάνουν έγκυες γυναίκες, παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες που υφίστανται βία», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα